Ege’nin incisi İzmir, gezilecek yerleri kadar yöresel lezzetleriyle de herkesi büyülüyor. Kumrusundan, köftesine, köftesinden, boyozuna kadar bakalım İzmir’in en güzel lezzetleri nelermiş? Haberimizin detaylarında bu lezzetlerden detaylıca bahsedeceğiz. Hadi daha fazla uzatmadan haberimizin içeriğine geçelim ve İzmir’in lezzetlerini hep birlikte öğrenelim.
Kumru
Özellikle Çeşme’de ünlü olan kumru eşsiz lezzetiyle yiyenleri adeta büyülüyor. Bir sandviç çeşidi olan kumru’nun içinde, domates, sosis, salam, ve İzmir’in meşhur tulum peyniri konulmakta.
Boyoz
En çok bilinen İzmir lezzeti olan boyoz özellikle yumurtanın yanında herkese eşsiz br lezzet sunuyor. Genellikle sabah kahvaltılarında tüketilen bir hamur işi olan boyoz, yağ içerisinde bekletildiğinden biraz yağlı olsa da İzmirliler tarafından vazgeçilmez bir lezzettir.
Zeytinyağlı Enginar
İzmir’in genellikle Karaburun, Urla ve Mordoğan bölgelerinde yetişen Enginar, İzmir mutfağının vazgeçilmezidir. Enginar diğer yörelerde çok fazla bilinmese de İzmir’de oldukça popülerdir. Hatta her yıl bahar aylarında Enginar festivali bile kutlanılmakta.
Şambali
İzmir’de her köşe başında seyyar satıcılar tarafından satılan şambali tatlısı, İzmirliler tarafından oldukça sevilmekte. Bol şerbetli irmikle yapılır ve üzerine fıstık konularak servis yapılır. Kesinlikle tadılması gereken bir tatlı olan bu tatlı, özellikle kemeraltı çarşısında bolca bulunmakta.
Söğüş
İzmir’in bir diğer meşhur lezzeti olan kelle söğüş İzmirliler tarafından fazlasıyla yenmektedir. İzmir’de denenmeden dönülmemesi gereken söğüş, hem ekmek arası hem de tabakta servis edilmekte.
Sura Dolması
Sura dolması, İzmir’in tercih edilen et yemeklerinden birisidir. Kuzu kaburgasından veya tavuktan yapılabilen sura dolması, içine baharatlı pilav konularak çelik tencere de pişirilir.
İzmir Köfte
İzmir’le özdeşlen İzmir Köfte, İzmirliler tarafından çokça tercih edilen bir lezzet. İlk başta köfte yağda kızartılır daha sonrasında biber, soğan, domates, patates ile birlikte fırına sürülüp sonrasında sıcak sıcak servis edilir.
İzmir Tulumu
İzmir Bergama’da ünlü olan tulum peyniri, zamanla Türkiye’nin her yerinde meşhur olmuştur. İzmir Tulumunun en özgün hali, Bergama’da bulunmakta.
İzmir Bombası
İzmir’in son zamanlarda en çok tercih edilen tatlısı olan İzmir Bomba, bol çikolatalı olmasıyla İzmirlileri mest eden tatlı, ince hamuru ve akışkan çikolatasıyla güzel bir lezzet.
İzmir Lokması
İzmir’in bir diğer yöresel tatlısı olan Lokma, çıtır çıtır bir hamura ve bol şerbetiyle meşhurdur. Sadece İzmir’de değil tüm Türkiye’de meşhur olan bu tatlı İzmir’de genelde ücretsiz olarak dağıtılır.
Şevketi Bostan
Şevketi Bostan bir çeşit bitkidir. Farklı şekillerde yapılan bitki, sulu bir yemek olarak, kuzu eti ile düdüklüde pişirilmektedir. Şevketi bostan sebze yemeği İzmirli’ler olarak bolca tüketilmekte.
Kuşkonmaz Kavurması
Baharatla harmanlanarak kavrulan kuşkonmaz kavurması, İzmir’de oldukça tercih edilen bir sebze yemeğidir.
Kirde Kebabı
İzmir yöresine ait olan Kirde kebabı, İzmir’e Osmanlı saray mutfağından kalan bir yiyecektir. Dana eti ile yapılır. Kreplerin arasında üzeri yoğurtlu bir şekilde servis edilir.