Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü dolayısıyla düzenlenen programa katıldı.
Milli Savunma Bakanı Akar ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından bakanlığın merkez binasındaki konferans salonunda düzenlenen 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü kutlama programına katıldı. Bakan Akar ve Kurum, Dünya Meteoroloji Günü konulu fotoğraf yarışmasında dereceye giren eserlerin yer aldığı serginin de açılışını gerçekleştirdi. Sergi açılışının ardından program, saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve Meteoroloji personelinin oluşturduğu koronun konseri ile devam etti.
“Bu bizim çalışmalarımızı, hayatımızı kolaylaştıran konular”
Konuşmasına Dünya Meteoroloji Günü’nü kutlayarak başlayan Bakan Akar, “İklim ve hava şartları denildiği zaman bütün insanların hayatını derinden etkileyen konular. Bir tarafta günlük hayatımızı etkileyen hava durumu, diğer taraftan da tüm milletlerin hatta karakterinin oluşmasına dahi etki eden ‘iklim’ hepimizin konusu bunlar. Özellikle biz askerler için bu çok daha önem arz ediyor. Bütün faaliyetlerimizle ister idari, ister operasyonel olsun gece gündüz demeden bizim bu meteorolojide olan riskimiz sürüyor, devam ediyor. Önceden bilmek gerçekten son derece önemli. Bu tahminler tabii ki sadece hava iklim konusu değil, bütün konularda tahmin konusu başlı başına akademik çalışma konusu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yaptığı bu çalışmalar son derece önemli ve değerli. Bu bizim çalışmalarımızı, hayatımızı kolaylaştıran konular” diye konuştu.
“Biz askerler için hava şartları son derece önemli”
Askerlerin faaliyetlerini planlarken hava şartlarının son derece önemli olduğunu, hava şartlarına hiçbir şekilde duyarsız kalamayacaklarını söyleyen Akar, “Biz askerlerin faaliyetlerimizi planlarken ister harekat olsun, ister idari faaliyetler olsun bizim için hava şartları son derece önemli. Arazi son derece önemli. Dolayısıyla bu iki konu üzerinde biz devamlı bilgi sahibi olmak zorundayız. Bizler hiçbir şekilde hava şartlarına, hiçbir şekilde iklime bigane, duyarsız kalamayız. Bu konuda herkesin kendine göre yapması gerekenler var devletten başlayıp bireylere, kurumlara kadar. Ukrayna’da hava şartlarının neler getirip neler götürdüğünü hepimiz yakinen takip ediyoruz. Oradaki sis, pus, rüzgar, yer, çamur, yağmur, kar bunların hepsi oradaki durumu çok derinden etkiliyor. Onun getirdiği birtakım sonuçlar var, onları da yakından takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Programa Bakan Akar ve Kurum’un yanı sıra Ankara Valisi Vasip Şahin, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, birçok askeri yetkili, üniversite rektörleri, kurum personelleri, öğrenciler ve ilgililer katıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum
- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum:
- “Türkiye hava tahmini alanında dünyada ilk onda yer alıyor”
- “Türkiye olarak iklim değişikliğiyle mücadelede üzerimize düşeni fazlasıyla yerine getiriyoruz”
- “MeteoUyarı sistemini devreye aldık”
- “2021 yılında ilk defa hava tahmini ve erken uyarılarda yüzde 92 tutarlılığa ulaştık”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “2021 yılında ilk defa hava tahmini ve erken uyarılarda yüzde 92’nin üzerinde tutarlılık oranına ulaşma başarısını tüm ekibimizle birlikte yakaladık. Bu oranla Türkiye hava tahmini alanında dünyada ilk onda yer alırken, bölgesinde de liderliğini sürdürmektedir” dedi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından bakanlığın merkez binasındaki konferans salonunda düzenlenen 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü kutlama programına katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Bakan Kurum, hava tahmini konusunda yapılan çalışmaları anlattı. Dünyanın iklim değişikliğinin ağır sonuçları ile karşı karşıya bulunduğunu, bu durumdan dünya üzerindeki canlı-cansız tüm varlıkların derinden etkilendiğini belirten Bakan Kurum, “Özellikle medeniyetimizin sembolleri olan şehirlerimiz sıcak hava dalgaları, kuraklık, su stresi gibi iklim değişikliğinden kaynaklı pek çok meteorolojik krizle mücadele ediyor. Biz Türkiye olarak tarihi sorumluluğumuz bulunmamasına rağmen bütün uluslararası çalışmalara taraf oluyor, iklim değişikliğiyle mücadelede üzerimize düşeni fazlasıyla yerine getiriyoruz. İklim değişikliğinin sebep olduğu olumsuz sonuçları ancak enerji, tarım, sanayi, ulaştırma ve yapı sektörlerinde hızlı, iyi planlanmış ve geniş kapsamlı, eş zamanlı bir dönüşümle önleyebiliriz. İkinci olarak yapılması gereken ise meteorolojik afetlerden, yaşadığımız bu ağır sonuçlardan mümkün olduğu kadar erken haber alıp tedbirleri almaktır. Ağır sonuçları olan hava olaylarına neden olan iklim krizi, insanoğlunun meteorolojiye çok daha fazla önem verme gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Bu anlamda ulusal ve uluslararası çalışmalar, dünyamızın geleceği açısından çok daha kritik bir noktaya ulaştı” diye konuştu.
“MeteoUyarı sistemini devreye aldık”
Afetlerin iklim değişikliği ve kuvvetli hava olayları nedeniyle 5 kat arttığını, can kayıplarının erken uyarılardaki gelişmelerle birlikte 3 kat azaldığını açıklayan Kurum, “İklim değişikliğine uyum içinde en önemli adım erken uyarı sistemlerini en yüksek noktaya taşımaktır. Ben buradan vatandaşlarımıza da bir çağrıda bulunmak istiyorum. Biliyorsunuz ülke olarak her geçen gün çok daha fazla kuvvetli meteorolojik hadise ile karşı karşıya kalıyoruz. Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz gerekli çalışmalarını tamamladı ve vatandaşımızın ihtiyaç duyduğu meteorolojik mobil erken uyarı sistemlerini kurdu. Meteorolojik uyarıların vatandaşımız tarafından daha kolay anlaşılması için, Avrupa ülkeleri tarafından da kullanılmakta olan, renk kodlu uyarılara geçtik. MeteoUyarı sistemini devreye aldık. Biliyorsunuz geçtiğimiz birkaç ay içerisinde başta İstanbul olmak üzere ülkemizin birçok bölgesinde son yılların en yoğun kar yağışları görüldü. Yağışlar başlamadan önce ‘Turuncu’ renkte alarm seviyesi verilerek oluşabilecek aksaklıklara karşı önlemler alındı. Alarmın bu seviyedeki tespiti ve kar yağışının yoğun olacağının ortaya konmasındaki başarısıyla Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz çok büyük krizlerin önüne geçilmesini sağladı. Bu anlamda Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz ile şehirlerimizin iş birliğini çok önemsiyoruz” dedi.
“2021 yılında ilk defa hava tahmini ve erken uyarılarda yüzde 92 tutarlılığa ulaştık”
Türkiye’nin en büyük gelir kalemlerinden birisi olan turizmin planlanmasının büyük bir önem arz ettiğini anlatan Bakan Kurum, turizme katkı sunacak bir çabayı göz ardı etmediklerini söyledi. Kurum, “Bu anlamda karayolları, kayak merkezleri, stadyumlar gibi alanlara ilişkin de özel çalışmalar yürütüyoruz. Çünkü şunu çok iyi biliyoruz; dünyamız küresel bir köy haline geldi. Bu küresel köyde ulaşım alternatifleri arttı. Biz de bu kapsamda havacılık ve denizcilikte ulaşımın sağlıklı ve güvenli yapılması adına yine özel çalışmalarla tahminlerimizi yapıyor, anlık olarak paylaşıyoruz. Ülkemizin ekonomisine katkı sağlayan bir başka güçlü kalem olan tarıma dair de tahminlerimizi yüksek bir hassasiyetle sürdürüyoruz. Zirai tahmini çalışmalarımızın ilk sıralarında görüyoruz. Bu anlamda genel zirai tahmin, zirai don, sıcaklık nem endeksi, tarımsal hava tahmini gibi tarımsal faaliyetleri ve çiftçimizi doğrudan ilgilendiren alanlarda da hava tahminlerimizi yapıyoruz. Kısacası çevreden şehirciliğe, turizmden tarıma, ulaşımdan savunmaya ve spordan sağlığa kadar tüm sektörlere yönelik meteoroloji hizmetlerini 7/24 çalışma esasıyla üretiyoruz. 2021 yılında ilk defa hava tahmini ve erken uyarılarda yüzde 92’nin üzerinde tutarlılık oranına ulaşma başarısını tüm ekibimizle birlikte yakaladık. Bu oranla Türkiye hava tahmini alanında dünyada ilk onda yer alırken, bölgesinde de liderliğini sürdürmektedir” ifadelerini kullandı.
Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun ise yaptığı konuşmada, “Ülke genelinde yer alan 2 bin 50 adet gözlem sistemimiz ve 3 bin personelimizle ülkemiz ve milletimiz için 7/24 hizmet veriyoruz” dedi.