Abone Ol

Oyuncu Dame Maggie Smith 89 yaşında öldü

Harry Potter filmleri ve Downton Abbey'deki rolüyle tanınan oyuncu Maggie Smith, ailesinin yaptığı açıklamaya göre 89 yaşında hayatını kaybetti.

Yayınlanma: 18:09 27-09-2024
Güncellenme: 18:09 27-09-2024
Oyuncu Dame Maggie Smith 89 yaşında öldü

İngiliz sahne ve sinemasının efsane ismi, kariyeri boyunca iki Oscar kazandı: 1970'te The Prime of Miss Jean Brodie ve 1979'da California Suite.

Dört adaylığı daha vardı ve sekiz Bafta ödülü aldı.

Saygı duruşunda bulunan Başbakan Keir Starmer, Dame Maggie'nin "büyük yeteneği nedeniyle birçok kişi tarafından sevildiğini ve çalışmalarının gelecek nesiller tarafından da değer verilecek gerçek bir ulusal hazine haline geldiğini" söyledi.

Oyuncu arkadaşları da ona övgüler yağdırdı.

Downton Abbey filminde rol alan Hugh Bonneville şunları söyledi: "Maggie ile sahne paylaşan herkes onun keskin gözüne, keskin zekasına ve müthiş yeteneğine tanıklık edecektir.

"O, kendi jenerasyonunun gerçek bir efsanesiydi ve şükürler olsun ki birçok muhteşem ekran performansında yaşamaya devam edecek. Oğullarına ve daha geniş ailesine başsağlığı diliyorum."

Maggie Hanım, Downton Abbey'deki iki filmde de rolünü tekrar canlandırdı.

2022'de Downton Abbey: A New Era filminde karakteri, 2019 filminin sonunda açıkladığı hastalıktan öldü ve bu durum ailesini ve arkadaşlarını çok üzdü.

Downton, Dame Maggie'nin Trentham Kontesi'ni canlandırmasıyla hem Oscar hem de Bafta'ya aday gösterildiği 2002 tarihli dönem draması Gosford Park'ın başarısının ardından geldi.

'Bir daha asla böyle bir şey göremeyeceğiz'

Başbakan, Cuma günü yaptığı açıklamada, Dame Maggie'nin "uzun kariyeri boyunca canlandırdığı sayısız hikâyeyle bizi yeni dünyalarla tanıştırdığını" söyledi.

"Düşüncelerimiz ailesi ve sevdikleriyle birlikte. Huzur içinde yatsın," diye yazdı.

1993 yapımı Suddenly, Last Summer filminde Dame Maggie ile birlikte rol alan Rob Lowe, "onunla çalışmanın unutulmaz bir deneyim olduğunu" söyledi.

"İki vuruşu paylaşmak, bir aslanla eşleşmek gibiydi" dedi.

"Canlı olan herkesi yiyebilirdi ve sık sık da yiyordu. Ama komikti ve harika bir arkadaştı. Ve aptallara tahammülü yoktu.

"Bir daha asla göremeyeceğiz. Allah yardımcınız olsun Bayan Smith!"

Dame Maggie'nin kariyeri seksen yılı kapsıyordu ve ilk beğenisini 1958'de Nowhere to Go filmiyle ilk Bafta adaylığını kazanmasıyla kazandı.

1963 yılında Laurence Olivier tarafından Ulusal Tiyatro'da sahnelenen Othello oyununda Desdemona rolü için kendisine teklif götürüldü ve iki yıl sonra bu rol filme çekildi ve Smith ilk Oscar'ına aday gösterildi.

Oyuncunun diğer unutulmaz rolleri arasında, 1985 yapımı Merchant Ivory filmi A Room With a View'da, Helen Bonham Carter'ın canlandırdığı Lucy Honeychurch'e İtalya'ya eşlik eden şaperon Charlotte Barlett rolünü canlandırdı.

Bu rol ona bir Oscar adaylığı ve bir Bafta ödülü daha kazandırdı.

Ve bir diğer ulusal hazinemiz Dame Judi Dench ile birlikte, 1999 yılında vizyona giren Mussolini ile Çay filminde 1930'lu yıllarda İtalya'da yaşayan bir İngiliz kadını rolünde yer aldı.

Maggie, iki Sister Act filminde de sert ama adil Rahibe Ana'yı canlandırdı; filmde Whoopi Goldberg, San Francisco'daki mafyadan kaçarak yerel bir manastırda rahibe gibi davranan gece kulübü şarkıcısı Doloris Wilson karakterini canlandırdı.

2015 yılında yazarın The Lady in the Van adlı eserinin sinema uyarlamasında, Alan Bennett'in evinin önündeki bir minibüste 15 yıl yaşayan yaşlı kadını canlandırdı.

Son rolleri arasında, başrollerini Kathy Bates ve Laura Linney'nin paylaştığı, Dublin'den Fransız kasabası Lourdes'e hac yolculuğuna çıkan bir grup kadını konu alan 2023 yapımı The Miracle Club da yer alıyor.

Harry Potter filmlerinde Dame Maggie, sivri cadı şapkası ve Hogwarts'taki genç büyücülere karşı sert tavırlarıyla ünlü, alaycı Profesör Minerva McGonagall'ı canlandırıyordu.

ITV'nin hit dizisi Downton Abbey'de, dizinin altı sezonu boyunca tek cümlelik esprilerle öne çıkan, Grantham'ın görkemli anaerkil dul kontesi Violet Crawley'i canlandırdı.

Canlı takip edin: Dame Maggie Smith'e Saygılar

Ölüm ilanı: Dame Maggie Smith

Oğulları Toby Stephens ve Chris Larkin'in yaptığı açıklamada, "Büyük bir üzüntüyle Dame Maggie Smith'in ölümünü duyurmak zorundayız.

"27 Eylül Cuma günü sabahın erken saatlerinde hastanede huzur içinde hayata veda etti.

"Son derece özel bir insandı, son anlarında arkadaşları ve ailesiyle birlikteydi. Sıra dışı annelerini ve büyükannelerini kaybetmenin acısını yaşayan iki oğlu ve beş sevgi dolu torununu geride bıraktı."

"Chelsea ve Westminster Hastanesi'ndeki harika personele, son günlerinde gösterdikleri özen ve sınırsız nezaket için teşekkür ettiler".

"Tüm nazik mesajlarınız ve desteğiniz için teşekkür ediyor, bu süreçte mahremiyetimize saygı göstermenizi rica ediyoruz."

Kaynak:
Etiketler:
Editör: Erdi Akman - admin@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN