2023 yükselen meslekler listesi açıklandı: “Yenilikçi mesleklere doğru geçiş var” 

Sosyal iş ağı ve paylaşım platformu LinkedIn'ın yayınladığı 2023 yükselen meslekler listesi açıklandı.

Yayınlanma: 11:01 20-01-2023
Güncellenme: 11:01 20-01-2023
2023 yükselen meslekler listesi açıklandı: “Yenilikçi mesleklere doğru geçiş var” 

Talep gören, yükselişe geçen popüler 15 iş alanının ve geleceğin çalışma dünyasını tamamlayan trendlerin ortaya konulduğu çalışmada son 5 yılda en hızlı büyüyen 15 meslekten 10’unun video oyun sektörü olduğu paylaşıldı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Beykent Üniversitesi Dijital Oyun Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Eray Dinç, geleneksel mesleklerden yenilikçi mesleklere doğru bir geçiş olduğunu söyledi.  

 

Pandemi ve ardından küresel ekonomideki sancılar iş yaşamında da önemli değişikliklere yol açtı. 18 Ocak’ta yayınlan 2023 LinkedIn yükselen meslekler listesi ile son 5 yılda talep gören ve yükselişe geçen popüler 15 pozisyon açıklandı. Video oyun sektörünün Türkiye’de en önemli sektörlerden biri haline geldiğini belirten Dr. Eray Dinç, “Unicorn denilen 1 milyar dolarlık satış yapan Türkiye’deki ilk firmalar video oyun şirketleridir. Neredeyse her üç ayda bir yurt dışından satın almalar gerçekleşiyor. Buradan 1 milyar dolar, 2 milyar dolar üzerinde sürekli bir kazanç elde ediliyor. Ülkemize döviz getirisi açısından baktığımızda da en yüksek rakamları yine video oyun sektörü gerçekleştiriyor” dedi. 

“YÜKSELEN MESLEK GRUPLARINDA VİDEO OYUN SEKTÖRÜ BAŞI ÇEKİYOR” 

Yapılan çalışmanın işe alımlar gibi verileri doğrudan kapsayan bir araştırmadan oluştuğunu söyleyen Dr. Eray Dinç, “Yükselen, 5 yıl içinde en çok trend olan ve en fazla gelir gücü sağlayan 15’inin 10’u video oyun sektörüne dahil. Bu zaten beklenen bir şeydi fakat bu şekilde datalar ile açıklanınca gerçekler gün yüzüne çıkmış oldu. Bütün eğlence sektörlerini üst üste koysanız bile dünyada 200 milyar dolarlık yıllık hacmi olan video oyun sektörü etmiyor. Türkiye’de de bu verilere baktığımızda en yükselen meslek gruplarında video oyun sektörü başı çekiyor” şeklinde konuştu. 

“YENİ ENTELEKTÜEL BİRİKİMLER OYUN TEKNOLOJİSİYLE ŞEKİLLENİYOR” 

Video oyun sektörünün bu denli gelişmesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Dinç, konuyla ilgili şunları kaydetti: 

“Eğlence sektörünün başını genelde sinema çekerdi. Fakat sinema salonlarının yetersiz altyapısı, insanları fazla şaşırtmaması, insanların çok fazla ilgi göstermemesi, dijital platformlarla içerik tüketiminin daha kolay olması, pandemiyle de sinema salonlarının kapanmasından dolayı alternatif entelektüel eğlence tüketimi arayışlarına gidildi. Bu noktada video oyun sektörü, dilediğiniz cihazda, yerde ve teknolojik altyapınızla bu içerikleri tüketebileceğiniz bir eğlence sektörü olduğu için ülkemiz bir anda farkında olmaya başladı. Aslında son 20 yılın en trend mesleklerinden bir tanesi olmasına rağmen bahsettiğimiz gibi pandemide sinema endüstrisinin yeni arayışlara girip, yeni alternatifler bulamaması video oyun sektörünü daha fazla ortaya çıkarttı. Teknolojinin gelişmesi, oyunların gerçekliğe yaklaşması, sinema sektöründeki insanların bu sektöre kayması, yeni ve interaktif sinema dediğimiz bir boyut açtı. Eskilerin dediği oyun kelimesi aslında ciddiye alınmayacak bir kelime gibi kullanılsa da yeni entelektüel birikimler oyun teknolojisiyle şekilleniyor.” 

“VİDEO OYUN SEKTÖRÜNE HER MESLEK GRUBU DAHİL OLABİLİR” 

Her meslek grubunun video oyun sektörüne dahil olabileceğinin altını çizen Dr. Dinç, “Game designer dediğimiz oyun tasarımcısı, game artist dediğimiz üç boyutlu karakter tasarımı, mimari tasarım yaklaşımları, oyun senaristi, oyun ekonomisi uzmanı tarzında baktığımızda her alanda olduğunu görüyoruz. Yazılım geliştiricileri, bilgisayar mühendisliği de oyun mühendisliği ve oyun kodlama spesifik olarak aranıyor. O yüzden her meslek grubunun bu alana dahil olabileceğini söyleyebiliriz; mimarlık okuyorsanız da oyun tasarımı için mimarlar, mühendislik okuyorsanız oyun tasarımı için mühendislik, sanat okuyorsanız oyun tasarımı için sanat yapabilirsiniz. Her meslek grubundan insana bu alanda ihtiyacımız var. Doğrudan oyun kültürü edinmiş, oyunların entelektüel yapısına hâkim, oyun oynamayı ve oyun tarihini bilen insanlar kendi meslekleriyle bunu özdeşleştirdiği zaman ortaya yepyeni bir şey çıkmış oluyor” ifadelerini kullandı.  

“TEKNOLOJİDEN KORKMAMAK LAZIM, İYİ TARAFLARINA BAKMAMIZ GEREKİYOR” 

Bu mesleklerin gelenekselden beslenerek günümüze geldiğini söyleyen Dr. Dinç, sözlerine şöyle devam etti: 

“‘Ben geleneksel bir iş yapıyorum’ dediğiniz zaman üzülmeyin, video oyun sektöründe büyük bir iş olanağı ve kapısı var. Teknolojiden korkmamak lazım, iyi taraflarına bakmamız gerekiyor. Geleneksel mesleklerden yenilikçi mesleklere doğru bir geçiş mevcut. Önümüzdeki 10 yılda birçok meslek grubu yapılmayacak, yok olacak ve yeni meslek grupları ortaya çıkacak. Özellikle blockchain tabanlı web3 dediğimiz yeni nesil yaklaşımlarla, bankacılık, vize, yurt dışına seyahat gibi işlemlerimiz bile tamamen bu altyapı üzerinden şekillenecek. O yüzden bu teknolojilere şimdiden ayak uydurmak gerekiyor.” 

“EBEVEYNLER OYUN SEKTÖRÜNÜ GERÇEK KAYIPLARI OLAN OYUNLARLA KARIŞTIRIYOR” 

Dr. Dinç, Ebeveynlerin video oyun sektörüne bakış açılarıyla ilgili de “Video oyun sektörünün tanımına baktığımızda kayıplarınızın tamamen yapay olması lazım. Gerçekten paranızı, sağlığınızı kaybedemezsiniz. Bu yüzden diğer oyun sektörlerindeki yaklaşımlarla bizim oyun sektörümüz karıştırılıyor. Kumarhane, şans oyunları gibi oyunlar içlerinde oyun kelimesi geçmesine rağmen video oyun sektörünün bir parçası değil. Ebeveynlerde oyun sektörünü bu tür gerçek kayıpları olan oyunlarla karıştırıyor. Öncelikle bunun ayırt edilmesi lazım; bizim yaptığımız video oyun sektörü sinema gibi entelektüel altyapısı olan ve deneyimlediğiniz zaman bir kitap okumuşçasına büyük birikimler elde edebileceğiniz yepyeni bir dünya. Oyun oynamayan ve kendi oyunlarına sahip çıkmayan toplumlar tarihe baktığımız zaman çökmüşler. Kültürler kendi oyunları üzerinden hayat biçimlerini ve kalitelerini belirler. O yüzden oyundan mahrum bırakmak çok yanlış ve çok hatalı bir tutum” dedi.  

Kaynak: DHA
Etiketler:
Editör: Onurcan Kurtay - onurcankurtay@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN