Geçen yıl dünya genelinde 40 milyar dolarlık hacme ulaşan NFT pazarının 2022 yılı itibariyle 167 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Böylesine büyük bir pazarın tehlikelere karşı da çok açık olduğunu belirten IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Murat Çiftçi, ”NFT alanında sigorta mevzuatları konusunda bazı yasal düzenlemeler bekleniyor. Hırsızlık, sahtecilik ve mala zarar verilmesi gibi faaliyetlere karşı ürünlerin sigortalanması ile birlikte sektörümüzün NFT alanında da ciddi oranda büyüyeceğini öngörüyoruz” dedi.
Sanal dünyada, sahiplik ve ayrıcalık hissini besleyen yeni kavramları oluşturan NFT’ler genellikle, kimlik oluşturmak ve alıcılara değerli olarak algılandığı bir toplulukta güvenilirlik sağlamak için kullanılıyor. Son dönemde sanat ve spor alanında NFT çalışmalar oldukça dikkat çekiyor. Refik Anadol’un dijital sanat çalışmaları, Cem Yılmaz’ın karikatürleri, Koray Birand’ın fotoğraflarının yanı sıra DJ Justin Blau gibi müzisyenler, Gucci gibi moda tasarımcıları, Nike ve Adidas gibi giyim üreticileri, Ubisoft gibi video oyunu geliştiren firmalar eserlerini ve ürünlerini NFT formatına dönüştürerek bunların satışını gerçekleştirmeye başladılar. 2021’de 40 milyar dolarlık değeri bulunan NFT’nin bu sene daha da büyüyerek 167 milyar dolarlık pazar hacmine ulaşması bekleniyor.
NFT siber sigortalara ilgiyi daha da artıracak
Sigorta sektörünün NFT ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Murat Çiftçi, ”NFT varlıkların sigortalanması için gereken altyapı ve hukuki süreçler şekillenmeye başlamakla beraber, bu konuda çeşitli girişimleri de görmekteyiz. Veri ihlalleri veya kötü niyetli siber saldırılar gibi dijital çağda oluşabilecek risklerin söz konusu olduğunu düşünürsek, NFT’ye yönelik siber güvenlik sigortası kapsamında da çeşitli önlemler alınması gerekmektedir. NFT’lerin suça karşı ve zarara karşı olmak üzere iki şekilde sigorta poliçesine konu olabileceği öngörülüyor. Zarara karşı sigorta, blok zincirine müdahaleden kaynaklanan hasarları teminat altına alırken; suça karşı yapılmış sigorta, hırsızlık veya mala zarar verme gibi suçlara ya da üçüncü bir kişinin sahte bir ürünü NFT pazar yerine koymak gibi dolandırıcılık faaliyetlerine karşı teminat sağlayacak. NFT’nin hırsızlık, sahtecilik ve siber sigortalarında da büyüme yaratacağını söyleyebiliriz” diye konuştu.
2023 sigorta da NFT yılı olacak
Geçtiğimiz aylarda Cem Yılmaz’ın eserlerini NFT olarak satışa çıkardığını ve bu satışlardan yaklaşık 3 milyon TL gelir elde ettiğini hatırlatan Murat Çiftçi, ”Bu gelişme ülkemizde de NFT pazarının potansiyeline önemli bir örnek oluşturuyor. Ancak NFT sigortalarının gelişimi halen erken bir aşamada yer alıyor. Dünyanın önde gelen uluslararası sanat fuarı Art Basel ve UBS’in 2022 raporuna göre; koleksiyonerlerin yüzde 56’sı 2022 yılında dijital bir sanat eseri almayı planladığını söylüyor. Sanatın son dönemde dijitalleşmesi ve online müzayedelerin satış rekorları kırması da bu alanda yepyeni bir döneme başladığımızı gösteriyor. Öte taraftan NFT lüks markalar için de kârlı bir gelir kaynağı oluyor. Gelişmekte olan bu sektörün kârlı ve güvenilir bir sektör olarak öne çıkması için yasal düzenlemelerin de hayata geçirilmesi gerekiyor. 2022 bu anlamda sessiz geçeceğe benziyor ancak yasal düzenlemeler ile birlikte 2023 yılı içerisinde bu alanda daha hareketli bir dönem bizi bekliyor” dedi.