Şehrin en işlek bölgesindeki tarihi Üzüm Pazarı restore edilmeye başlandı. Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Isparta Belediyesi’nin ortaklaşa başlattığı restorasyon çalışmasının 1 yıl içerisinde bitmesi bekleniyor.
Isparta merkezde bulunan ve yıllara meydan okuyan çarşı her gün yüzlerce müşteri ve tarih severi ağırlayan , popüler bir mekan olarak yaşamaya devam ediyor. Dış ve iç dokusu eskiyen kıymetli çarşının, Çevre Ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Isparta Belediyesi’nin ortaklaşa restorasyon çalışmasına başlandı. Çarşıda bulunan esnafların tamamı birden dükkanlarından çıkartılamadığı için restorasyon, blok blok ilerleyerek devam ediyor.
Isparta’da bulunan ve zamanında Türkiye’nin önemli pazarlarından birisi olan 461 yıllık tarihi Üzüm Çarşısı halen esnafa ev sahipliği yapıyor.
Isparta’da Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1561 yılında Mimar Sinan stilinde yaptırılan camiye gelir oluşturması için inşa edilen eski Üzüm Çarşısı yıllara meydan okuyor. 110 adet dükkan bulunan tarihi çarşıda birçok alanda 50 60 civarında esnaf hizmet veriyor. Yaklaşık 17 yıldır tarihi üzüm çarşısında esnaf olan Nesrin Yasa ” çalışmalar bittikten başarılar elde edeceğimizi düşünüyorum. Benim bulunduğum işletme yeri tarihi eser olduğu için hiçbir tadilatta bulunamıyordum. Benim avantajlarım oldu. Eski dükkanlarımıza geri döneceğiz bizim dış cephemiz, panjur, camlar ve çatı yapıldı. İç restorasyonunu kendimiz yapacağız. Ben 34 yıldan beri işletmeciyim 17 yıldır üzümcüler çarşısındayım. Bu yıllar içerisinde kazanmış olduğum müşterilerim olmasaydı çok mağdur olurdum” dedi.
Tarihi üzüm çarşısında gümüşçülük yapan Filiz Meral ise “3 yıl önce dükkanı açtığımda pandemi süreci başladı ardından restorasyon çalışmaları başladı ve sıra benim dükkanıma geldi. Bir an önce bu çalışmaların tamamlanıp geri yerlerimize geçmemizi istiyoruz talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
Restorasyonun bir yıl gibi bir sürede bitmesi bekleniyor.