Türkiye’deki franchise ekosistemi hızla büyüyor.UFRAD verilerine göre, pazarın önceki yıla göre yüzde 10 artışla 2022’yi 55 milyar dolar değerle kapatacağı öngörülüyor. Büyüyen pazarda eğitim kurumları da yerini alırken, okul öncesi eğitimde ise kadın girişimciler öne çıkıyor.
Franchise sistemi girişimciler için istihdam yaratmaya devam ediyor. UFRAD (Ulusal Franchise Derneği) verilerine göre, 2021’de 50 milyar dolar değerine ulaşan Türkiye’deki franchise ekosisteminin, 2022’de yüzde 10 artışla 55 milyara ulaşması bekleniyor. Pandemi sonrasında yeniden yükselişe geçen sistemde, eğitim kurumları da yer alıyor. TÜİK verilerine göre, ülkemizde 0-17 yaş grubunda yer alan 22,7 milyonluk genç nüfusun yüzde 26’sını oluşturan çocukların okul öncesi eğitim hizmetine duyduğu ihtiyaç da artıyor. 28 yılı aşkın deneyime sahip İstanbul merkezli Uçan Balon Anaokulları, bu ihtiyacı karşılamak üzere pozitif ayrımcılık yaparak kadın girişimcilere özel franchise paketi sunuyor.
Franchise paketiyle artan okul öncesi eğitim ihtiyacını karşılamayı ve girişimcilerin eğitim sektöründeki varlığını teşvik etmeyi hedeflediklerini aktaran Uçan Balon Anaokulları kurucusu Gülsüm Şentürk Yörük, konuyu şu sözlerle değerlendirdi:
“Hızla gelişen teknoloji, dünyanın dinamiklerini ve yaşamın koşullarını sürekli değiştiriyor. Yeni nesil, dijital bir gezegenin içine doğuyor. Eğitimde çok yönlülüğü ilke edinmiş bir kurum olarak ülkemizde çocukların bu dinamiklere kolayca adapte olabilmesi ve kendi değerlerini yaratabilen özgüvenli bireylere dönüşmesi için franchise sistemiyle kurum ağımızı büyütüyoruz. Okul öncesindeki kaliteli eğitimi yaygınlaştırmak amacıyla, kadınlar başta olmak üzere girişimcilerin önünü açıyoruz” dedi.
KADIN GİRİŞİMCİLER EĞİTİM SEKTÖRÜNÜN LİDERİ OLUYOR
Geleceğine yatırım yapmak isteyen kadın girişimcilerin eğitim sektöründeki faaliyetlerini artırmak için de özel franchise fırsatları yarattıklarına dikkat çeken Gülsüm Şentürk Yörük güçlü toplumların güçlü kadınlarla var olabileceğini, kadının toplumdaki yerinin güçlenmesini önemsediklerini ve bu sebeple kadınların eğitim sektöründe daha fazla görev üstlenmesini çok kıymetli bulduklarını açıklayarak, “Kurucusunun da kadın olduğu eğitim kurumu olarak, kadın girişimcileri önceliklendirdiğimiz projemizde, yatırımcıların keyifle yönetebilecekleri bir iş alanı açıyoruz. Personel seçiminden eğitime, aylık ve yıllık planlardan iletişim süreçlerine kadar tüm bilgi ve deneyimimizi yatırımcılarla paylaşarak sektörün önemli oyuncularına dönüşmelerine yardımcı oluyoruz” ifadelerini kullandı.
YATIRIMCILAR BİRDEN ÇOK ROL ÜSTLENİYOR
Franchise iş birliklerinde eğitim programlarından çalışan deneyimine kadar birçok alanda verimliliklerini artırmak için çalışmalar yaptıklarını belirten Uçan Balon Anaokulları Kurucusu Gülsüm Şentürk Yörük, “Franchise ortaklarımızın sadece birer yatırımcı olarak kalmaması için, onlara kurumumuzdaki operasyon süreçlerine dair tüm aşamaları aktarıyoruz. Kuruluş tarihimizden başlayarak gerçekleştirdiğimiz prosedürler, eğitim programları, çocukların beslenme düzenleri, uzmanlar tarafından hazırlanan veli ve öğretmen bilgilendirmeleri gibi tüm konulara dahil olmalarını sağlıyoruz. Bu sayede çok yönlülük esasına dayanan eğitim modelimizdeki kaliteyi iş ortaklarımızla birlikte daha da yükselteceğimize inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE EKLEKTİK MODEL
Eğitim programlarında uyguladıkları eklektik anlayışın hem kurum çalışanları hem de öğrenciler için birçok faydası olduğunun altını çizen Gülsüm Şentürk Yörük, “Eğitim sistemimizi birçok modelin bir arada kullanıldığı uygulamalar temelinde inşa ettik. Bu sayede öğrencilerimizin gelişimlerini yaratıcılıklarını ön plana çıkarabilecekleri metotlarla desteklerken, kurum çalışanlarımızın da gelişmeleri takip ederek çağın gerekliliklerine uyum sağlamalarına kapı aralıyoruz. 30 yıla dayanan tecrübemizden hareketle öğrenci, çalışan ve ortaklarımızla şeffaf ve güvenilir bir iletişim biçimi oluşturuyoruz. Franchising verdiğimiz yatırımcılarımıza da aynı özveriyi göstererek ekibimizin bir parçası olmalarını sağlıyoruz” dedi.