İznik Belediyesi hayata geçirdiği “Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında 22.belgeselinde İznik’te elli yedi yıldır berberlik yapan Recep Altın’ın (69) hayatını ve mesleğini ele aldı.
Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının ustaları ile mesleklerinde yarım asrı devirmiş kişilerin hayatları İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Biriminin“Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında belgeselleştirilmeye devam ediyor. Bu kapsamda çıraklığıyla birlikte elli yedi yıldır berberlik yaparak geçimini sağlayan Recep Altın icra ettiği mesleğini genç yaştan buyana aşkla devam ettiriyor.
1954 yılında Osmaneli’ne bağlı Boyunkaya köyünde dünyaya gelen Recep Altın, ilkokul yıllarında meslek öğrenmek için geldiği İznik’te dedesi tarafından berberlik mesleğinde çırak olarak dönemin ustası Şevket Özer’in yanına verilir. O yıllarda ki usta çırak ilişkilerine değinen Altın “Usta çırak ilişkisi bir kültürdür. Bizler bu kültürde büyüdük, yetiştik bu yaşa geldik. Ustamızın yanında konuşamaz, oturamaz saygıda kusur etmezdik. O dönemin çırakları hep bu kültürler yetişti ve zanaatkâr oldu. Çıraklığı bugünde ve gelecekte de yaşatmak devam ettirmek önemlidir” diye konuştu.
"GENÇLİĞİN MUHAKKAK BİR ZANAATI OLSUN "
Meslekte çıraklık ile birlikte geçirdiği elli yedi yıllık serüvenini o günleri yaşarcasına anlatan Recep Altın (69) konuşmasında “Zor dönemlerde bu mesleklerde zorluklar içinde yapılıyordu.1966’da başladığım çıraklık hayatımda taşıma suyla, mangal kömüründe suyu ısıtarak eski usturalar ile sakal traşı yapıyorduk. O usturaları bileme taşı ve kayışlarında bir saat bilerdik. Esnaflıkta önemli olan dürüstlük, güvenilirlik ve saygılı olmak. O dönemlerde belediye çay bahçesinde takım elbiseli kundura ayakkabılı büyüklerimiz otururdu. O bahçenin önünden geçerken bile kendimize çeki düzen verirdik. Çırak olarak dükkânımıza gelen büyüklerimizin ceketlerini şapkalarını fırçalar bahşiş alırdık. Gençlere tavsiyem muhakkak bir zanaatları olsun”diye konuştu. Altın konuşmasında ayrıca İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta’ya bu çalışmalar ile gelecek kuşaklara aktarılan tecrübeler ve meslekler dolayısıyla teşekkür etti.
İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Biriminin hayata geçirdiği “Yaşayan İznik Hazineleri” belgesellerinin ilki 75 yıllık fıçı ustası Merhum İsmail Alkış ile gerçekleştirildi. İkinci belgesel ise İznik’e bağlı İnikli Mahallesi’nde ikamet eden 20 yıldır bastonculuk ile uğraşan Şükrü Kaya ile gerçekleştirildi. Üçüncü belgesel dünyaca ünlü Müşküle İğne Oyaları ile dördüncü belgesel 62 yıldır küfe sanatı ile uğraşan Hakkı Ateş (76) ile beşinci belgesel 63 yıldır terzilik sanatını icra eden İsmet Acar (75) altıncı belgesel İznik’e bağlı Tacir Mahallesi’nde 50 yıldır Sıcak Demir Ustalığı yapan Necip Saraç (62) ile yedinci belgesel 55 yıldır Yorgan Ustalığı yapan Ali Topkara (68) ile sekizinci belgesel 55 yıldır Radyo ve Televizyon Ustalığı yapan Ekrem Sevim ile dokuzuncu belgesel Çömlek Ustası Hasan Yaman (55) ile onuncu belgesel Saat Ustası Ramis Asa (72) ile on birinci belgesel 70 yıldır Yüncülük mesleği ile uğraşan Süleyman Ferik (84) ile on ikinci belgesel 50 yıldır soba ustası olan Mehmet Topçu (72) ile, on üçüncü belgesel Ahşap Ustası Servet Bağcı (63) ile on dördüncü belgesel yarım asırlık Bisiklet Tamir Ustası Ahmet Aşık (65) ile on beşinci belgesel yarım asırlık terzi ustası Ahmet Turhan (68) ile on altıncı belgesel yarım asırlık matbaa ustası Ramiz Pancar (75) ile on yedinci belgeseli İznikspor’un efsane futbolcusu Kaptan İsmail Hakkı Çelik (69) ile on sekizinci belgeseli yarım asırlık elektrik ustası Mehmet Potur (72) ile on dokuzuncu belgesel yarım asırlık taş ustası Mehmet Arslan (76) ile yirminci belgesel ise otuz sekiz yıldır anahtarcılık ve çilingircilik yapan Kadir Kardaş (64) ile yirmi birinci belgesel kırk üç yıldır motor ustalığı yapan Recep Aksu (65) ile yirmi ikinci belgesel ise elli yedi yıldır berberlik yapan Recep Altın (69) ile gerçekleştirildi.
Yaşayan İznik Hazineleri projesi önümüzdeki süreçte de ustaları ekranlara yansıtmaya devam edecek.