Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna vatandaşlarının, işgalci birlikler tarafından zorla Rusya’ya sürgün edilmesinin uluslararası hukukun kaba bir ihlali olduğunu vurgulayarak; savaş suçu işleyen tüm Rus yetkililerin cezalandırılması gerektiğini ifade etti.
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından açıklanan verilere göre Kremlin yönetimi işgal altındaki bölgelerde yaşayan 900 bin ile 1,6 milyon arasında Ukrayna vatandaşını zorla Rusya’nın farklı bölgelerine sürdü. Sürgün edilen insanların bir kısmı Rusya’nın Uzak doğu bölgelerine gönderildi. Avrupa Parlamentosunda (AP) dün düzenlenen oturumda Ukrayna vatandaşlarını zorla Rusya’ya sürgün etmesi konusu ele alındı.
Oturumda konuşan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Başta Cenevre Sözleşmesi olmak üzere uluslararası hukukunun, sivil vatandaşlarının zorla sürgün edilmesini yasakladığını hatırlatıyoruz. Tüm zorla kaybolma vakalarının detaylı bir şekilde incelenmesi ve bu savaş suçunu işleyenlerin cezalandırılması gerekiyor.” dedi.
AB’nin, Rus işgali altında bulunan Ukrayna topraklarında kayıp olarak kabul edilen tüm kişilerin bulunmasını talep ettiğini belirten Borrell, “Tüm bu insanlar derhal serbest bırakılmalı ve ülkesine dönmeliler” ifadelerini kullanarak; ilgili uluslararası ve insan hakları örgütlerinin temsilcilerinin işgalcilerin sivillerin alıkoyduğu yerlere erişiminin sağlanması gerektiğini vurguladı.
AB’nin Rusya’nın işlediği savaş suçlarını belgeleme çalışmalarına destek verdiğini söyleyen Borrell, “Rus askerleri tarafından kontrol edilen bölgelerden insanların Rusya’ya zorla sürgün edilmesi vakalarımızdan haberimiz var. BM kurumlarını ve sivil insan hakları örgütlerini, işlenen suçların boyutu ve içeriği konusunda net bir resim elde etmek için bu iddiaları belgeleme çalışmaları yürütmeye teşvik ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
AB Yüksek Temsilcisi, özellikle kadınlar ve çocuklar olmak üzere, bu tür durumlarda en savunmasız kişilerin akıbeti ile ilgili derin endişe duyduklarını kaydederek, “Onlar cinsel sömürü, şiddet ve insan ticareti gibi artan risklerle karşı karşıyalar.” dedi.
Rusya’nın işlediği savaş suçları için cezalandırılması gerektiğini vurgulayan Borrel, “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik haksız ve sebepsiz saldırganlık savaşına ilişkin AB’nin tutumu açıktır: AB, gerektiği kadar Ukrayna’nın yanında duracaktır. Ayrıca AB, saldırgan ülke ve Ukrayna ile Ukrayna halkına karşı işlenen vahşet suçların faili olan Rusya’ya karşı önlemler alıyor” ifadelerini kullandı.