ABD’den Rus şirketlerine ilk yaptırım

ABD, Rus şirketlerini Kara Liste'ye eklemeye başladı. Kaspersky için alınan yeni karar, ABD telekomünikasyona erişmesini engelliyor

Yayınlanma: 14:03 28-03-2022
Güncellenme: 02:06 27-06-2022
ABD’den Rus şirketlerine ilk yaptırım

ABD, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı işgal sonrasında Rus şirketlerine yaptırım uygulamaya başlıyor. Federal İletişim Komisyonu (FCC), Rusya merkezli siber güvenlik devi Kaspersky’ı “ABD’nin ulusal güvenliği için göz ardı edilemez risk” oluşturan şirketler listesine ekledi.

FCC tarafından alınan bu karar Kaspersky’ı, ilk olarak 2021 yılında eklenen Çinli teknoloji şirketleri Huawei ve ZTE ile aynı listeye koyuyor. Peki ya Kaspersky müşterileri bu durumdan etkilenecek mi?

ABD, gerçekleştirdiği siber saldırılar nedeni ile aranan Rus asıllı Evgeny Viktorovich Gladkikh'in başına para ödülü koyduğunu duyurdu.

Kaspersky, ABD’nin Huawei ve ZTE’li listesine eklendi

ABD tarafından Rusya’ya yönelik alınan yaptırımlar artık Rus şirketlerine de sıçradı. “Covered List” (Kapalı Liste) dahil edilen Kaspersky’ın bu durumdan nasıl etkileneceği henüz belirsiz. Ancak Güvenli Ekipman Yasası uyarınca bu listede bulunan şirketlerin ABD telekomünikasyon ağlarına erişmesi yasak.

ABD tarafından alınan bu yaptırım kararına karşılık Kaspersky’dan açıklama gecikmedi. Kapalı Liste’ye dahil edilmesinin anayasaya aykırı olduğunu ve asılsız iddialara dayandığını söyleyen güvenlik firması, şirketin hizmetini kötüye kullandığına dair herhangi bir kanıt bulunmadığına işaret etti.

Kaspersky alınan bu kararının ürün ve hizmetlerinin kapsamlı bir değerlendirmesinden ziyade, “jeopolitik iklime yanıt” olduğunu belirtti.

Kaspersky, konuyla igili açıklama yaptı

Konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan Kaspersky, konuyu şu şekilde savundu:

Kaspersky, Federal İletişim Komisyonu’nun (FCC) telekomünikasyonla ilgili belirli federal sübvansiyonlarının, Kaspersky ürün ve hizmetlerini satın almak için kullanılmasını yasaklama kararından dolayı hayal kırıklığına uğradı. Bu karar, şirketin de sürekli olarak savunduğu Kaspersky ürünlerinin, herhangi bir teknik değerlendirmesine dayanmıyor.

Bunun yerine siyasi gerekçelerle veriliyor. Kaspersky, ABD Hükümeti’nin Federal Kuruluşlar ve Federal yüklenicilerin Kaspersky ürünlerini ve hizmetlerini kullanmasına yönelik 2017 yasaklarının, asılsız iddialara dayanarak anayasaya aykırı olduğunu ve şirketin görevi kötüye kullandığına dair herhangi bir kamu kanıtı bulunmadığını iddia ediyor.

2017’den bu yana bu eylemleri başka türlü haklı çıkaracak herhangi bir kamuya açık kanıt bulunmadığından ve FCC duyurusu, bugünkü kararın temeli olarak İç Güvenlik Bakanlığı’nın 2017 kararına özellikle atıfta bulunduğundan, Kaspersky, FCC telekomünikasyonla ilgili alt kuruluşlara yönelik süren yasağın genişletildiğine inanıyor.

Daha önceki, ilgili yasaklar da benzer şekilde kanıtlanmamıştır ve Kaspersky’nin ürün ve hizmetlerinin bütünlüğünün kapsamlı bir değerlendirmesinden ziyade jeopolitik ortama bir yanıttır. Kaspersky, ortaklarına ve müşterilerine ürünlerinin kalitesi ve bütünlüğü konusunda güvence vermeyi sürdürecek.

FCC’nin ve diğer düzenleyici kurumların endişelerini gidermek için ABD devlet kurumlarıyla iş birliğine hazır olmaya devam edecek. Kaspersky, dünyanın dört bir yanındaki müşterilerine, onları her türlü siber tehditten korumak için sektör lideri ürün ve hizmetler sunuyor ve Rusya dahil hiçbir hükümetle herhangi bir bağı olmadığını açıkça belirtti.

Şirket, müşterilerine dürüstlük ve güvenilirliğe olan kalıcı bağlılığını göstermek için şeffaflığın ve somut önlemlerin sürekli uygulanmasının çok önemli olduğuna inanmaktadır.

FCC’nin Kaspersky’a yönelik aldığı son karar, Avrupalı hükümetlerin endişelerini destekler nitelikte. Daha önce Almanya, Kaspersky ürünlerini kullananlar için endişe duyduğunu söylemişti. AB ülkesi, Kaspersky ile Rusya’ya destek verilebileceğini düşünüyordu.

Antivirüs hizmetleri konusunda uzun bir geçmişe sahip olan Kaspersky, listedeki ilk siber güvenlik şirketi ve ilk Rus firmasıdır. Şimdiye kadar yasaklar, ZTE ve Huawei’ye ek olarak video gözetim ekipmanı şirketi Hikvision ve telsiz şirketi Hytera gibi donanım üreticilerini kapsıyordu.

Kapalı Liste’ye eklenen şirketler arasında birtakım Asyalı firma da yer aldı. Çin telekomünikasyonu için en önemli markalardan olan China Mobile ve China Telecom‘un yasaklanması dikkatlerden kaçmadı.

Kaynak:
Etiketler:
Editör: Onurcan Kurtay - onurcankurtay@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN