Diyarbakır Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen Bir Adam Yaratmak oyunu Necip Fazıl’ın 1937 yılında Zonguldak’ta bir maden ocağında yazdığı ve ilk olarak Muhsin Ertuğrul tarafından sahneye konulan eseri olarak biliniyor. Bir Adam Yaratmak, sonsuzlukla yarışa kalkan bir sanatçının, varlığın ve yok olmanın gerçekliğinin bilincinde olmasına rağmen, yok olmayı bir türlü kabullenemeyip insan hayatını derinlemesine anlatan psikolojik bir dramı konu ediniyor. Devlet Tiyatrolarında ilk kez 1994 yılında sahnelenen oyun, 1 saat 40 dakika sürüyor ve 2 perdeden oluşuyor.
19 MAYIS KONSERİ // 19 MAYIS // TÜRK TELEKOM OPERA SALONU // 20.00
İstanbul Devlet Opera ve Balesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı coşkusunu bugüne özel olarak hazırlanan ”Geleneksel Gençlik Konseri” ile yaşatacak. Genç solistler, İstanbul Devlet Opera ve Balesi orkestrası eşliğinde Don Pasquale, La Traviata, La Bohème, Don Giovanni, Così Fan Tutte, Hoffmann’ın Masalları, Figaro’nun Düğünü, Roméo ve Juliet operalarından aryalar seslendirecek.
19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KONSERİ // 20 MAYIS // TÜRK TELEKOM OPERA SALONU // 20.00
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’na özel AKM Türk Telekom Opera Salonunda bir konser vermeye hazırlanıyor. Usta şef Naci Özgüç’ün yönetimindeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, viyolonselde Yunus Altınkanat ve kemanda Irmak Or’a eşlik edecek. Konserde Kreisler, Lalo ve Elgar’dan eserler seslendirilecek.
Program
F. Kreisler, Praaludium ve Allegro
E. Lalo, İspanyol Senfonisi 1. Bölüm
E. Elgar, Viyolonsel Konçertosu
URFA AHENGİ // 19 MAYIS // TİYATRO SALONU // 20.00
İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu, konuk şef Bakır Karadağlı yönetiminde AKM Tiyatro Salonu sahnesinde Urfa Ahengi başlıklı konserle izleyici karşısına çıkacak. Solistler Cemal Kaya, Enver Merallı, Halil Altıngöz, Mehmet Demir, Tekin Büyükkaya ve Zülfü Demirtaş, repertuvar açısından zengin bir yelpazeden örnekler sunacaklar. Şarkı, gazel, Urfa yöresi türkülerinin yanı sıra başka yörelerden eserler de seslendirecekler.
MANÇALI ADAM (DON KİŞOT) // 21 MAYIS // TİYATRO SALONU // 14.00
İstanbul Devlet Opera ve Balesi, ”Mançalı Adam” müzikali ile AKM Tiyatro Salonu sahnesinde. Mitch Leigh’in bestelediği, metni ve şarkı sözleri Dale Wasserman ve Joe Darion tarafından yazılan, Güngör Dilmen tarafından Türkçeleştirilen müzikalin yönetmenliğini Murat Göksu üstleniyor. Dünya prömiyeri 1965 yılında Connecticut’da, Broadway prömiyeri ise yine aynı sene gerçekleşen eserin hikayesi 16. yüzyılın sonlarında geçer. Vergi toplayıcısı, asker ve yazar Miguel de Cervantes ve yardımcısı Sancho, manastıra karşı geldikleri gerekçesiyle İspanyol Engizisyonu tarafından hapse atılırlar. Buradaki mahkumlar Cervantes’in tüm eşyalarına el koyar. Ancak Cervantes, el yazısı metinlerinin kendisine geri verilmesi konusunda onları ikna eder ve Mançalı Don Kişot hikayesini yeniden canlandırarak dramatik bir savunma gerçekleştirir. Şövalyeliğin öldüğüne inanmak istemeyen ve kendi çılgın dünyasında yaşayan onurlu şövalye Don Kişot’un dokunaklı ve tutku dolu hikayesi başlar.
SEZON SONU KONSERİ // 22 MAYIS // TİYATRO SALONU // 11.30
Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu, 2021-2022 sezonunun son konseriyle AKM’de müzikseverlerle buluşuyor. Türk musikisinin kendine özgü icra biçimlerinden biri olan ”fasıl” merkezli hazırlanan ve şef Mehmet Güntekin yönetiminde sahneye taşınan konserde Kürdîlihicazkâr Faslı AKM izleyicileri için icra edilecek. Konserin solisti başarılı ses sanatçısı Atakan Akdaş ise Türk musikisinin neoklasik dönemlerinden seçtiği eserlerle müzikseverlerin huzuruna çıkacak.
AKM ÇOCUK SANAT MERKEZİ’NDE BU HAFTA
ÇOCUKLAR İLE YARATICI DRAMA ATÖLYESİ // ÇOCUK SANAT MERKEZİ// 21-22 MAYIS 12.00, 20 MAYIS 16.00
Dilara Çamlıbel’in uygulayıcılığını üstlendiği Çocuklar ile Yaratıcı Drama Atölyesi’nde 4-6 yaş aralığındaki çocuklar rol yaparak ve canlandırarak harika bir serüvene çıkmaya hazırlanıyor! Yaratıcılık ve estetik düşünceyi geliştiren, sosyal beceriyi, iletişimi ve özgüveni yükselten Çocuklar ile Yaratıcı Drama Atölyesi, çocukları AKM’nin Çocuk Sanat Merkezinde sanatla çözüm ve arayışlara çıkmaya, hayal gücünü sahne üzerinde kurgulamaya davet ediyor.
ORİGAMİ ATÖLYESİ // ÇOCUK SANAT MERKEZİ // 22 MAYIS 14.30
Japonya’da ortaya çıkan ve kökenleri binlerce yıla dayanan kâğıt katlama sanatı origami, çocukların ince motor ve el-göz koordinasyonu gelişimini pozitif yönde etkilemesinin yanında hep birlikte yeni bir şey üretmenin heyecanını yaşamalarına da olanak tanıyor. Bu atölye çalışmasında ana malzeme olarak kâğıt kullanan çocuklar, origaminin temelleriyle tanışıyor, sınırsız hayal dünyalarıyla üç boyutlu nesneler yapmayı deneyimliyorlar. 4-6 yaş grubu minikler, her atölyede farklı nesneler üreterek çeşitli oyunlar da oynuyorlar.
METİN CEYRAN İLE RESİM SEVİNCİ // ÇOCUK SANAT MERKEZİ // 21-22 MAYIS 12.15
Ressam Metin Ceyran, AKM Çocuk Sanat Merkezinde geleceğin ressamlarıyla bir araya geliyor! Çocukların resim yaparak zihinsel etkinliklerini, el becerilerini ve gözlem yeteneklerini geliştirmesine katkıda bulunmayı hedefleyen Metin Ceyran ile Resim Sevinci’nde katılımcı minikler kâğıt ve boyalar aracılığıyla yaratıcılıklarını keşfedecek.
ÇOCUKLAR İÇİN MASAL ATÖLYESİ // ÇOCUK SANAT MERKEZİ // 21-22 MAYIS 13.15
Masalların büyülü dünyası, Çocuklar İçin Masal Atölyesi’yle AKM Çocuk Sanat Merkezine konuk oluyor! Dilara Çamlıbel’in liderlik ettiği ve 4-6 arasındaki çocuklara yönelik olarak hazırlanan atölye, çocukların masallar yoluyla hayal dünyalarını keşfetmelerini ve yaşamlarında yeni pratikler kazanmalarını amaçlıyor. Çocuklar için Masal Atölyesi’nde çocuklar farkındalıklarını artıracak, özgüvenli bir bakış kazanacak ve özgürce yaratma gücüne kavuşacak.
RİTİM VE MÜZİK ATÖLYESİ // ÇOCUK SANAT MERKEZİ // 21-22 MAYIS 13.30, 19 MAYIS 16.00
4-6 yaş arasındaki çocuklar, Aleyna Demirkan’ın önderlik ettiği Ritim ve Müzik Atölyesi’nde AKM’nin Çocuk Sanat Merkezinde müzikle buluşuyor! Ritim ve Müzik Atölyesi, çocuklara Erken Müzik Eğitimi kapsamında yer davulu, metalofon, ritim çubukları, ses boruları, üçgen ziller gibi orff çalgılarını kullanarak ritmik duygularını geliştirme, bir orkestranın parçası olma, el-göz-beyin koordinasyonunu geliştirme ve konsantrasyonu artırma gibi kazanımlar sunuyor. Atölye kapsamında, çocukları oyun ve müzik aracılığıyla hem eğitici hem de eğlenceli bir deneyim bekliyor.
ÇOCUKLAR İÇİN BALE ATÖLYESİ // ÇOCUK SANAT MERKEZİ // 21 MAYIS 11.00
İstanbul Devlet Opera Balesi sanatçıları, AKM Çocuk Sanat Merkezinde çocuklarla buluşuyor! 4-6 yaş arasındaki çocuklara yönelik olarak hazırlanan Çocuklar İçin Bale Atölyesi, geleceğin sanatçıları ve sanatseverleri olan çocukların bale figürlerinin sağladığı düzen ve ölçüyle el-kol-bacak koordinasyonunun gelişmesine, vücutlarının düzgün, dengeli ve kuvvetli gelişimine ve özgüvenlerinin artmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.