"Bağırsak Mikrobiyom Çeşitliliği Covid -19 Enfeksiyonundan Sonra Değişti"

Covid’i ağır geçirmeyenlerde bile, 12 haftadan uzun süre devam eden belirtilerin varlığı “Uzun Süreli Covid (Long Covid)” olarak adlandırılıyor.

Yayınlanma: 16:04 07-04-2023
Güncellenme: 16:04 07-04-2023
"Bağırsak Mikrobiyom Çeşitliliği Covid -19 Enfeksiyonundan Sonra Değişti"

 Uzun Süreli Covid’in kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Şevket Arslan doğal vücut savunmasında önemli yeri olan bağırsak mikrobiyom çeşitliliğinin  COVID-19 enfeksiyonundan sonra değişebildiğini ifade ederek, uzun süreli COVID’’in Covid’den sağ kurtulanların %70’inde görülebileceğini ve tanısı için herhangi bir kan testinin bulunmadığını belirtiyor.

COVID-19 enfeksiyonu, bağışıklık sisteminin işleyişini zayıflatabiliyor ve bu etki uzun süre devam edebiliyor. Hastalığı ağır geçirmeyenler de bile, 12 haftadan uzun süre devam eden ve bu belirtilerin başka bir sebeple açıklanamaması durumu ‘’Uzun Süreli COVID’’ olarak adlandırılıyor. Bu duruma “Akut Sonrası Covid Sendromu”, “Post-COVID-19 Durumu” gibi  isimler de  veriliyor.

‘’Uzun Süreli COVID’in, Akut COVID olarak adlandırılan bulaşıcı semptomların olduğu ateş ve öksürük gibi hafif grip benzeri semptomlardan farklı olduğunu açıklayan Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Şevket Arslan COVID enfeksiyonundan sağ kurtulan kişilerin yaklaşık %30 ila 70’inin ‘’Uzun Süreli COVID’’ belirtilerini yaşayabileceğini söylüyor. Bu durumla ilişkili olarak akciğer, kalp, sinir sisteminin de dahil olduğu birçok organ ve sistemi ilgilendiren 200’den fazla belirti bildirildiğinin altını çizen Prof. Dr. Şevket Arslan, “Bunlar arasında en dikkat çekici olanları; halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, göğüste ağrı ve sıkışma, çarpıntı, anksiyete, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, bunama, bilinen kelimelerin hatırlanamaması, tat ve koku bozukluğu, kas ve eklem ağrısı, halüsinasyon, uyku bozuklukları, alerjik belirtilerin açığa çıkması ya da şiddetlenmesi, bağışıklık sisteminde zayıflama, enfeksiyon sıklığında artma, duyma ve görmede değişme, ishal ve kabızlık, idrar kaçırma, adet düzensizlikleri olarak sıralanabilir” dedi.

“Koronavirüs bağışıklık sistemini hem aşırı çalıştırıp yorabiliyor hem de bağışıklık hücrelerinin normal işlevini yapamaz hale getirebiliyor” diyen Arslan, virüsün, adeta saldırıya geçerek vücutta doku ve hücre hasarıyla sonuçlanan bir kaos ortamının oluşmasına yol açtığını söylüyor.  Bağışıklık sistemi ile bağırsakta bulunan faydalı bakterilerin ilişkisinin uzun süreden beri bilindiğini ifade eden Arslan, doğal vücut savunmasında önemli yeri olan bağırsak mikrobiyom çeşitliliğinin de COVID-19 enfeksiyonundan sonra değişebildiğini ifade ediyor. Arslan, bu değişikliğin de ‘’Uzun Süreli COVID’’ gelişimine katkı sağladığının altını çiziyor. 

HER BİREY RİSK TAŞIYOR AMA KADINLARDA İKİ KAT FAZLA GÖRÜLÜYOR…

‘’Uzun Süreli COVID’’ görülme olasılığı yaşla birlikte artsa da kadınlar arasında uzun süreli Covid’in iki kat daha yaygın görüldüğünü ifade eden Arslan, “Eşlik eden diyabet, böbrek, kalp ve karaciğer hastalıkları, astım, obezite, kötü yaşam koşulları riski arttırmaktadır. Ancak COVID enfeksiyonunun şiddetinden bağımsız olarak da her birey risk taşımaktadır” diye konuşarak sözlerini şöyle tamamladı:

“COVID-19 aşısı, enfeksiyona yakalanma riskini azalttığı ve bağışıklığı güçlendirdiği için ‘’uzun süreli COVID’’ riskini azaltmaktadır. ‘’Uzun süreli COVID’’ tedavisinde etkisi kanıtlanmış belli bir ilaç henüz olmadığı için genellikle belirtilerin hafifletilmesine yönelik yaklaşımlar hekimlerce önerilmektedir. Belirtilerin hafifletilmesinde dengeli beslenme, fiziksel aktivite, uyku düzeninin sağlanması, COVID-19 aşısının yaptırılması, D vitamini takviyesi, doğal yoldan alınan probiyotikler ve koenzim bağışıklığı güçlendirerek toplum sağlığını sıkıntıya sokan bu enflamasyonu önleyebilmektedir.” Avrupa'nın en büyük 12 yaş altı çocuk futbol turnuvaları arasında yer alan Uluslararası U12 İzmir Cup, İzmir'in Selçuk ilçesinde törenle başladı. Yıllar boyunca Türkiye'de ve Avrupa'da birçok sporcunun keşfedilmesini sağlayan, bu yıl 22 ülkeden 72 takımla bin 500'ün üzerinde sporcusuyla başlayan dev turnuvanın açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Altınordu Futbol Kulübü Başkanı Seyit Mehmet Özkan, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, federasyon üyeleri, spor kulüplerinin temsilcileri, bürokratlar, sporcular ve sporseverler katıldı.

Soyer: “Burası adeta yetenek fabrikası”
Turnuvanın açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Altınordu’nun Türkiye'nin en kıymetli kurumlarından ve çınarlarından biri olduğunu belirterek, “Altınordu 100 yılı aşkın bir süredir varlığını sürdüren ve sürekli yeni gençler yetiştiren çok önemli spor kulüplerimizden biri. Burası o çınarın yeni filizler verdiği olağanüstü bir kurum. Burası adeta yetenek fabrikası, olağanüstü yetenekler yetiştiriyor. Dünyanın her yerine gönderiyor yetenekleri, her birimiz için gurur vesilesi oluyor. Bugün burada bu organizasyona ev sahipliği yapması da yine aynı şekilde hepimiz için değerli. Dünyanın en güzel organizasyonlarından birine dünyanın en güzel şehrinde ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz ” dedi.

Kasapoğlu: “İzmir'de bir heyecan var”
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Spor rehabilite eden, iyileştiren bir güç. Bugün İzmir'de bir heyecan var. Dünyanın pek çok ülkesinden gelen birbirinden değerli sporcularla, spora sevdalı misafirlerle Altınordu'nun ev sahipliğinde her yıl düzenlenen U12 Cup'un başlangıcını yapıyoruz. Bu şampiyona U12 çocuklar için bir Şampiyonlar Ligi mücadelesini ortaya koyuyor. Avrupa’nın en büyük kulüplerinin altyapı sporcuları ülkemize geliyorlar” dedi.

Köşger: “Ne kadar övünsek az”
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, “İlin valisi olarak sadece İzmir'in değil ülkemizin en kaliteli, başarılı futbol akademisinin kentimizde bulunmasından büyük gurur duyduğumu söylemek istiyorum. Altınordu ile ne kadar övünsek azdır” dedi.

Büyükekşi: “Tüm dünyada tanınır hale getirdiler”
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Bu organizasyon çok kıymetli. Altınordu kulübümüze çok teşekkür ediyorum. Tüm dünyada tanınır hale getirdiler. Güzide bir organizasyon gerçekleştirmişler” dedi.  

Özkan: “Dünya ancak sporla birleşebilir”
Altınordu Futbol Kulübü Başkanı Seyit Mehmet Özkan, “Pandemi dünyayı durdurdu. Dünya tekrar yavaş yavaş başlıyor. Tekrar çocuklarımızı spora teşvik edelim, sportmen insanlar olsunlar. Bu dünya ancak sporla birleşebilir” dedi.
2012 yılından bu yana düzenlenen turnuvaya sadece pandemi döneminde ara verilmişti.

Kaynak: BHA
Etiketler:
Editör: Pelin Demir - pelindemir@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN