Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın Büyükçekmece ilçesi Kamburgaz ve Güzelce mahallelerinde ‘kamu yararına’ ayrılmış bazı parsellerin satış ve imar planı değişikliğine yönelik kararı üzerine Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr.
Hasan Akgün bugün basın açıklaması düzenledi. Başkan Akgün, “Büyükçekmece halkının okul yeri, pazar yeri ve kapalı spor salonu yerinin özelleştirme vasıtası ile satışından derhal vazgeçilmesini hem talep ediyoruz. Hem de ısrarla takipçisi olacağımızı belirtmek istiyoruz. Tüm yasal haklarımızı kullanacağız. Hak, hukuk, adalet istiyoruz. İmar planlarımızı her gelen delerse şehircilik ortadan kalkar” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile onaylanan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın Büyükçekmece ilçesi Kamburgaz ve Güzelce mahallelerinde ‘kamu yararına’ ayrılmış bazı parsellerin satış ve imar planı değişikliği ile 53 bin metrekare parsel konut alanına çevrilerek Özelleştirme İdaresi’nin uhdesine bırakıldı. Mülkiyeti Maliye Hazinesi’ne kayıtlı olan bu parsellerin şehir planlarında okul, spor salonu ve kapalı pazar yeri olarak işlendiğini belirten Başkan Akgün, “İmar planlarımızı her gelen delerse şehircilik ortadan kalkar. Sizin tarlalarınızdan imar planı yapılırken kesilip sosyal donatı alanı yapılan yerler, şimdi sosyal donatı alanından çıkartıldı; ticarete çevrildi, kime satılacak bilmiyoruz. O zaman Kumburgaz halkımızın malını geri verin” şeklinde konuştu.
“TOPLAM 54 BİN 500 METREKARE CİVARINDA BİR ALANDAN BAHSEDİYORUZ”
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Resmi Gazetede açıklanan karara ilişkin şöyle konuştu:
“19 Mayıs 2022’de Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ülke bazında 243 tane taşınmaz özelleştirme kapsamına alınıyor ve biz de bunu gazeteden öğreniyoruz. Özelleştirme kapsamına alınan yerler çok enteresan. Bu özelleştirme kapsamına alınan yerlerle ilgili yayınlanan resmi gazetedeki yazıda belirtildiği üzere Özelleştirme İdaresi’ne plan tadilatlarıyla birlikte yetki veriliyor. 10 Aralık 2022 tarihinde ise ikinci bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlanıyor. Bu kararname ile Büyükçekmece ilçesi sınırları içinde bulunan 2 parselin de özelleştirme idaresi vasıtasıyla satışı kararlaştırılıyor ve bunun içinde de plan değişikliği şartı geçiyor. Büyükçekmece’den 2 parsel satışa çıkartılırken Türkiye çapında 243 parsel satışa çıkartılıyor. Büyükçekmece’de Kumburgaz bölgesindeki 756 parsel, belediyemizin pazaryeri ve park alanıdır. Yine Büyükçekmece Kumburgaz’da 34 parsel okul ve kapalı spor salonu alanlarımız da aynı kapsamda özelleştirme idaresi vasıtasıyla satışa çıkartıldı. 51 bin 235 metrekaresi okul alanı, 3 bin 174 metrekaresi pazaryeri ve sosyal tesis alanı olmak üzere toplam 54 bin 500 metrekare civarında bir alandan bahsediyoruz.”
“İMAR PLANLARIMIZI HER GELEN DELERSE ŞEHİRCİLİK ORTADAN KALKAR”
Başkan Akgün konuşmasına şöyle devam etti:
“Plan tekniği gereğince bu mülkün tamamı, imar planları yapılırken Kumburgaz halkının parsellerinden sosyal donatı alanı olarak kesiliyor. Pazar yeri, ilkokul, ortaokul, lise, kapalı spor salonu yeri deniliyor ve 1991 ile 2003 yılında iki ayrı plan ile bunlar kesinleşip, yürürlüğe giriyor. Ama 2022 yılında bu yer Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Özelleştirme İdaresi’ne devredilerek konut alanı olarak satışa çıkartılıyor, konut alanı olarak Özelleştirme İdaresi’ne devrediliyor. Burada 2 önemli hukuki konu var; birincisi, böyle bir şey vuku bulduğu zaman, bu alanlar hangi vatandaşların tapusundan kesilmişse, o vatandaşların gayrimenkullerini geri almak için dava açmaları lazım. Aynı zamanda Büyükçekmece Belediyesi de dava açacak. İmar hukuku gereğince okul yeri, pazaryeri, kapalı spor salonu diye alınmış olan yeri bu amaçla kullanmak zorundasınız. Eğer bu amaçla kullanmayıp bunu siz konuta çeviriyorsanız o mülk sahibine geri döner. İkincisi, imar hukuku bunu kabul edemez. Biz Türkiye çapında belediyeleri yöneten kimseler olarak bunu asla kabul edemeyiz. İmar planlarımızı her gelen delerse şehircilik ortadan kalkar. Sizin tarlalarınızdan imar planı yapılırken kesilip sosyal donatı alanı yapılan yerler, şimdi sosyal donatı alanından çıkartıldı, ticarete çevrildi, kime satılacak bilmiyoruz. O zaman Kumburgaz halkımızın malını geri verin.”
Önemli bir başka konu olduğuna da değinen Başkan Akgün, “Satışa çıkartılan 243 adet yerin, gayrimenkullerin toplam dağılımı, yüzde 65’i AK Partili belediyelere, yüzde 31’i CHP’li belediyelere, yüzde 2’si de diğer belediyelere ait. Ama burada enteresan bir şey var; Adet olarak yüzde 31 gösterilen tabloya alan bakımından baktığımızda yüzde 71’den fazlası CHP’li belediyelerin sınırları içindeki gayrimenkullere oluşuyor” dedi.