Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’ın 2020 yılında yaptığı kooperatifleşme çağrısı karşılığını buldu. Köyler bölgesinde üreticilerle oluşturulan kooperatif birlikteliği ile kentte tarımsal alanda adeta bir başarı hikayesi yazılıyor. Birliktelik sayesinde geçmişte yalnızca 10 üyesi bulunan Buca Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üye sayısı her geçen gün artarken, üreticinin aracılar olmadan doğrudan tüketiciye ulaşması sağlandı. Kooperatifleşme atağı ile başlatılan kırsal kalkınma hamlesinin yeni hedefi ise Buca’nın geçmişte olduğu gibi yeniden bir tarım kenti olması.
Sahip olduğu köylerdeki üretim potansiyeli ile İzmir’de bir başarı hikayesi yazan Buca Belediyesi, kırsal mahallelerinde daha önceden hayata geçirilmiş olan ancak işlevselliğini yitirmiş Buca Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile yaptığı işbirliği sonucu bölgede tarımın yeniden atağa kalkmasını sağladı.
Bu kapsamda Buca Belediyesi tarafından Belenbaşı, Doğancılar, Karacaağaç, Kaynaklar ve Kırıklar mahallelerindeki üreticilere tohum, fidan ve işgücü desteği verildi. Öte yandan üretilen ürünlerin pazarlama aşaması planlanarak ürünler 2021 yılı itibari ile ilçede bulunan satış noktalarında ve Sosyal Market’te satılmaya başlandı.
ÜRETİCİLERE FİDAN DAĞITILDI
Çalışmalar kapsamında üreticilere 2021 yılında Buca’nın ürün çeşitliliğini artıracak 13 farklı üründe toplam 1.533 adet fidan dağıtıldı.
2022 yılı Nisan ayında yine köyler bölgesindeki Karacaağaç, Kırıklar, Belenbaşı, Doğancılar ve Kaynaklar’da toplam altı çeşit sebze fidesinden oluşan 100 bin adet fide üreticiye ulaştırıldı.
İSTİHDAMA KATKI SAĞLANDI
Kooperatifle yapılan ortaklaşa çalışmalar gençleri ve kadınları üretime kazandırarak istihdama da katkı sağlamış oldu. Çalışmanın bir diğer önemli ayağını ise pazarlama ağının artırılması oluşturuyor. Kısa vadede Buca markalı ürünler tüm İzmir’e, orta vadede Türkiye geneline ve uzun vadede e-ticaret platformlarıyla tüm dünyaya pazarlanması amaçlanıyor.