Dünyada ilk kez Türkiye tarafından ilan edilen Çevre Haftası, 1-7 Haziran’da etkinliklerle kutlanıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde gerçekleştirilen etkinlikler çerçevesinde sektör temsilcileri anlamlı bir etkinliğe imza attı. Bu yılki temasını "Sıfır Atık" olarak belirlediği Türkiye Çevre Haftası’nı 81 ilde çeşitli etkinlikler düzenleyerek kutlayan Bakanlık, Çevre Günü’nde 10 milyon vatandaşa sıfır atık çantası dağıttı.
Dağıtılan 10 milyon atık çantalarıyla farkındalık oluşturulması planlanan sosyal sorumluluk projesinde A101, CarrefourSA, Getir, Hepsiburada, Şok, Trendyol gibi firmalar da projeye destek veriyor.
Her yıl farklı bir temada, “Tek Bir Dünya” sloganıyla kutlanan Dünya Çevre Günü; 2022 yılında sürdürülebilir, doğa ile uyumlu, daha temiz, daha yeşil yaşam vurgusuyla kutlanıyor. Bu çerçevede Türkiye Çevre Haftası da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan “sıfır atık” temasıyla kutlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde sürdürülen Sıfır Atık Projesi, 2017 yılının Eylül ayında başlatıldı.
Proje başlangıcından bu tarafa 16,5 milyon tonu kağıt karton, 4,1 milyon tonu plastik, 1,7 milyon tonu cam, 0,4 milyon tonu metal ve 1,5 milyon tonu organik ve diğer geri dönüştürülebilir atıklar olmak üzere toplam 24,2 milyon ton geri kazanılabilir atık ekonomiye geri kazandırıldı. Toplanan atıklardan 30 milyar lira ekonomik kazanç sağlandı; 3 milyon ton sera gazı salınımı önlendi ve 265 milyon ağaç kurtarıldı.
Bez torbayla 3.8 milyar lira tasarruf
2019 yılında başlatılan “Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesi” uygulamasıyla insanların bez torbalara yönlendirilmesi sağlandı ve 2019, 2020 ve 2021 yıllarında plastik poşet kullanımında yüzde 65’lik azalma gerçekleşmiş, plastik poşet kaynaklı 550 bin ton plastik atığın oluşumu engellenmişti. Uygulama sayesinde, plastik poşet üretimi için gerekli plastik hammadde ithalinin de önüne geçilirken, yaklaşık 3,8 milyar Türk Lirası tasarruf edilmiş ve yaklaşık 22 bin ton sera gazı salımı engellendi.