Dünyada ”Karbon Ayak İzi”ni sıfırlayan ilk köy olan Urla Kadıovacık Köyü doğayı ve çevreyi korumak için 2012 yılından bu yana sürdürdüğü çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. İlk olarak Urla Rotary Kulübü Derneği’nin de desteğiyle köye kurulan Güneş Enerjisi Panelleri, Yağmur Hasadı için yapılan su kuyuları, köye içme suyu sağlayan köy çeşmesi, köyün ağaçlandırılması çalışmaları, atık toplama ve geri dönüşüm çalışmalarına ilave olarak 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla karbon salımını azaltmak için tüm köyde enerji tasarruflu ampuller ile birlikte elektrikli bisiklet kullanımına geçiliyor.
Urla Kadıovacık Köyü her yıl yenilenen Karbon Saydamlık Projesi (CDP) Raporlarına göre Dünyada Karbon Ayak İzi ”Sıfır” olan ilk ve tek köy olma özelliğini koruyor. 2012 yılında karbon salımını azaltmak için başlattığı çalışmalarda son olarak tüm sokak lambaları ve evlerde enerji tasarruflu ampuller kullanılmaya başlanıyor. 5 Haziran Dünya Çevre Günü öncesindeki farkındalık çalışmalarında bir de traktör kullanımını azaltmak için köy içerisinde ulaşımda üç tekerlekli elektrikli bisiklet kullanılmaya başlanıyor.
Kadıovacık Köyü Muhtarı Ümit Özdemir doğal hayatı sürdürmek ve çevreyi korumak adına organik tarım yapma konusunda daha önceki köy muhtarı ve köy halkının da girişimleriyle başlattıkları organik tarım çalışmaları sırasında yolları Urla Rotary Kulübü Derneği ile kesiştiğini kaydederek ”Köylümüzün bilinçli hareketi ve Urla Rotary Derneği’nin de destekleriyle karbon salımını düşürmek için 2012 yılından bu yana çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz” dedi.
Urla Rotary Kulübü Derneği Başkanı Hamdi Çoban ise köyün karbon ayak izi sıfırlama çalışmalarını başlatan o dönemin kulüp üyesi Necdet Büyükbay ile birlikte, ”Yaklaşık 10 yıldır devam eden çalışmalarda köyümüze kurduğumuz güneş enerjisi panelleri, köy halkına sağlıklı içme suyu sağlayan köy çeşmesi, yağmur hasadı oluşturmak için daha önce de var olan 29 adet su kuyusunu aktive etme çalışmaları, köye gelir sağlama ve oksijen üretimini artırmak için 2013 yılında diktiğimiz 525 adet Datça Bademi ve bin adet çam fidanının yanı sıra belediyeler iş birliğinde yapılan atık pil toplama ve plastik tüketimini azaltma çalışmalarıyla karbon salımını azaltmayı başardık. Bugüne kadar süren bu çalışmalara ek olarak 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla da tüm köyü enerji tasarruflu ampuller ile elektrikli bisiklet kullanımını geçmesini sağlıyoruz. Amacımız köyümüzde karbon salımını ”Sıfır” da tutmanın yanı sıra diğer tüm köylerimizi de bu yönde teşvik etmek. Ben enerji tasarruflu ampullerimizi köye bağışlamamızı sağlayan çok değerli üyelerimize, elektrikli bisiklet kullanımını artırmak adına bisikletleri köyümüze bağışlayan firmamıza ve farkındalığı yüksek köy halkımıza çok teşekkür ediyorum. Çevreyi korumak için bu çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” şeklinde konuştu.