COVID-19 Sonrası Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Covid-19 enfeksiyonu geçirmiş hastalarda solunumsal ve fiziksel işlev bozuklukları gelişebilmektedir. Özellikle uzun süre yoğun bakımda kalan hastaların kas kuvvetinde azalma, yürüme ve denge fonksiyonlarında bozulma, akciğer ve kalp kapasitesinde ciddi azalma meydana geliyor.

Yayınlanma: 11:03 28-03-2022
Güncellenme: 02:06 27-06-2022
COVID-19 Sonrası Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Covid-19 enfeksiyonu geçirmiş hastalarda solunumsal ve fiziksel işlev bozuklukları gelişebilmektedir. Özellikle uzun süre yoğun  bakımda  kalan hastaların kas kuvvetinde azalma, yürüme ve denge fonksiyonlarında bozulma, akciğer ve kalp kapasitesinde ciddi azalma meydana geliyor.

Covid-19’u ağır geçiren hastaların eski sağlıklarına kavuşabilmesi bazen aylarca sürüyor. Özellikle uzun süre yoğun bakımda  kalan hastaların kas kuvvetinde azalma, yürüme ve denge fonksiyonlarında bozulma, akciğer ve kalp kapasitesinde ciddi azalma meydana gelirken uzmanlar bunun fizik tedavi ve rehabilitasyonla azaltılması için yeni yöntemler geliştirdi.

Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Sağlık Grubu’nda görev yapan Doç.Dr. Hülya Şirzai, Covid-19 sonrası hasarı en aza indirmek için geliştirilen fizik tedavi programıyla hastaların rahat bir rehabilitasyon süreciyle virüsten önceki sağlıklarına kavuşabileceklerini dile getirdi. Şirzai, “Tıp dünyası Covid-19 tedavisine harcadığı mesaiden daha fazlası virüs sonrası rehabilitasyon için harcamaya başladı. Biz de geliştirdiğimiz fizik tedavi odaklı program sayesinde Covid-19’un yol açtığı kas problemlerine odaklandık. Yeni programda hastaların kalp, solunum ve fiziksel fonksiyonlarını tam anlamıyla geri kazanmalarını hedefliyoruz” dedi.

Doç.Dr. Hülya Şirzai, “Programımız vücut fonksiyonlarının geri kazanımı ve virüsün verdiği hasarların tam anlamıyla onarımı için ideal olduğunu söylemek mümkün. Özellikle virüs dönemini ağır geçiren hastaların bu program sayesinde tazeleneceğini düşünüyoruz” dedi.

Covid-19 sonrası fizik tedavi ve rehabilitasyon programı:

  • Pulmoner (akciğer) Rehabilitasyon

  • Kardiyak (kalp) Rehabilitasyon

  • Kuvvet, denge ve endurans rehabilitasyonunu içermektedir.

Kaynak: BHA
Etiketler:
Editör: Onurcan Kurtay - onurcankurtay@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN