KAHRAMANMARAŞ merkezli 10 ilde büyük yıkıma neden olan depremlerden sonra bölgelerde görev alan ekipler ve araçlarının yönetimi, AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nda (AFAD) Afet Yönetim Merkezi'nce yapılıyor.
Merkezde 100'ü aşkın personel görev alıyor.
10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından AFAD bünyesinde yer alan binlerce personel, araçlarıyla bölgelerde görevlendirildi. Ekipler ve araçlarının yönetimi, AFAD'daki Afet Yönetim Merkezi'nden yapılıyor. 100'ü aşkın kişinin 24 saat esasına göre çalıştığı merkezden deprem bölgesindeki ekipler ve araçlarının koordinesi sağlanıyor.
AFAD Bilgi Sistemleri ve Haberleşme Dairesi Başkanı Nihan İncemehmetoğlu, "Bu 4'üncü seviye bir afet; uluslararası destek talep ettiğimiz bir afet. Burayı kullanıma açıyoruz. 7/24 esasına göre çalışıyor normal zamanlarda burası. AFAD personellerimiz hep burada. Afetin ilk dakikalarından itibaren, yaklaşık 10’uncu dakikasından itibaren burada toplandık, afeti yönetmeye çalışıyoruz. Haberleşme, enerji, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'mızın psikososyal ve ani bağış hizmetleri, Kızılay Beslenme Hizmetleri gibi tüm hizmetler bu afet yönetim merkezinden yönetiliyor" dedi.
Daire Başkanı İncemehmetoğlu, merkezdeki ekiplerin; afetin büyüklüğünü, durumunu, sahadaki potansiyeli, kapasiteyi buradan takip ettiğini kaydederek, "Bunları takip ederken de birtakım teknolojiler kullanıyoruz. Örneğin; afet bölgelerinden anlık görüntü aktarımlarını, helikopterler, hava araçları daha havadayken anlık olarak buradan izleme yeteneğine sahibiz. Ekranlarımızda görülen görüntüler üzerinde insansız hava araçlarından alınan özellikle Emniyet Genel Müdürlüğü'müzün, Genelkurmay Başkanlığı'mızın, Orman Genel Müdürlüğü'müzün insansız hava araçlarından alınan görüntüler var. Bu görüntüler koordinat bilgisi içeriyor. Anlık olarak değerlendiriliyor ve haritalar üzerinde, hasar bilgileri, yıkık binaların bilgileri gösteriliyor. Bunlar üzerinden de sahadaki ekiplerin yönlendirilmesi yapılıyor" diye konuştu.
İncemehmetoğlu, aynı zamanda farklı uydu platformlarını afetin ilk dakikalarından itibaren tetiklediklerini anlatarak, "Tüm ticari uydu görüntülerinden, uydu görüntülerini temin ettik. Uydu görüntüleri üzerinden şehir merkezlerinde, ilçe ve köy merkezlerinde hasar analizleri gerçekleştirdik. Bu hasar analizi sonuçlarını buradaki dev ekranlarımızdan takip ediyoruz. Sol tarafta görülen ekranda da arama-kurtarma ekiplerimizin uluslararası ekipler dahil sahadaki lokasyonlarını takip edebiliyoruz. Hangi ekip nerede, çalışma nerede başlamış, nerede bitmiş takip etme yeteneğine sahibiz" dedi.
Burada sahadaki iş makinelerinin de takip edilebildiğini söyleyen İncemehmetoğlu, "Türkiye’de toplamda 81 il belediyesi, il özel idareyle araç takibi sistemi entegrasyonları yaptık. Özel sektör iş makinelerini takip etme yeteneğine sahibiz araç takipleri üzerinden. Bölgedeki araçları; iş makinesi özelindeki araçları, sahada anlık nerede çalışıyorlar yine ekranlardan anlık takip ediyoruz GPRS koordinatlarını alarak. Onu da ortadaki dev ekrandan izliyoruz. Şu anda 10 bin 500 iş makinesi aracımız sahada aktif olarak çalışmakta" diye konuştu.