TERÖR Örgütü PKK/KCK'nın hedefleri doğrultusunda faaliyet yürüttüğü iddiasıyla yargılanan Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) yöneticilerinin aralarında bulunduğu 23 sanığın yargılandığı davada mahkeme, tutuklu bulunan Dernek Başkanı Ekrem Baran'ın tahliyesine karar verdi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Ekrem Baran bulunduğu cezaevinden SEGBİS aracılığıyla katıldı. Bazı tutuksuz sanıklar ile sanık aileleri ve avukatlar duruşma salonunda hazır bulundu. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da duruşmaya izleyici olarak katıldı.
Tutuklu sanık Ekrem Baran suçsuz olduğunu belirterek tahliyesine karar verilmesini istedi. Baran’ın avukatı müvekkilinin tutuklulukta geçirmiş süre göz önünde bulundurularak tahliyesini talep etti. Görüşü sorulan duruşma savcısı dosyanın tek tutuklusu olan dernek başkanı Ekrem Baran’ın tahliyesine karar verilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Ekrem Baran’ın tahliyesine karar verdi. Heyet, Baran’ın haftada bir gün en yakın polis karakoluna giderek imza atma ve yurt dışı çıkış yasağı şeklinde adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına hükmetti. Mahkeme, diğer sanıklar hakkında verilen adli kontrol hükümlerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
İDDİANAME
Davanın iddianamesinde Şirinevler'de faaliyet gösteren DİAYDER isimli derneğin, terör örgütü PKK/KCK'nın hedefleri doğrultusunda kurularak, faaliyet yürüttüğü, denetimsiz mescitlerde siyasi içerikli vaaz ve hutbe verildiği konusunda somut deliller elde edildiği belirtiliyor. Örgütün sözde 'Azınlıklar ve İnanç Grupları Komitesinin', diyanet harici alternatif bir dini yapılanmaya gidilmesi planının, DİAYDER'in 'mele' olarak adlandırılan gayri resmi din adamlarıyla hayata geçirilmeye çalışıldığı anlatılıyor. DİAYDER başkanı Ekrem Baran'ın da aralarında olduğu 23 sanık hakkında 'Silahlı terör örgütüne üye olmak, bilerek ve isteyerek yardım etmek' suçlarından 3,5'er yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları isteniyor. DİAYDER referansıyla İBB'ye örgütle irtibatlı kişilerin işe alındığına ilişkin iddialarla ilgili olarak da İçişleri Bakanlığı soruşturma başlatmıştı.