Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, doğu illerinde görev yapacak öğretmenlere teşvik amacıyla ‘Zorunlu Hizmet Tazminatı’ ödenmesi gerektiğini söyledi.
Sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesini isteyen Genel Başkan Geylan, elverişsiz bölgelerde öğretmen istikrarını sağlamanın yolunun Zorunlu Hizmet Tazminatı ödemesinden geçtiğini kaydetti. 2011 yılında sözleşmelilerin kadroya alınmasından 2016 yılına kadar sözleşmeli atama yapılmadığını, 2016 yılından sonra KHK ile sözleşmeli öğretmenliğin yeniden getirildiğini söyleyen Geylan, bunun gerekçesi olarak dönemin Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın, ‘Başka türlü de buralarda öğretmen tutamıyoruz’ sözlerini hatırlattı. Geylan, “O zamanda söyledik, şimdi de söylüyoruz: Elverişsiz koşulların hâkim olduğu bölgelerde öğretmen istikrarını sağlamanın yolu öğretmenleri teşvik etmektir. Bu bölgelerde görev yapan öğretmenlere bir brüt asgari ücretle iki brüt asgari ücret arasında Zorunlu Hizmet Tazminatı ödeyelim. Nitekim bu uygulama 1980’li yılların ikinci yarısında uygulandı ve verim alındı. Aslında bu uygulama devlet tarafından da kabul edildi. Hatırlarsanız 2023 Eğitimde Vizyon Belgesinde dönemin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, elverişsiz koşullarda görev yapan öğretmenlere teşvik uygulaması getirileceğini ifade etmişti. Şimdi beklentimiz Cumhurbaşkanı’nın himayesinde taahhüt edilmiş olan teşvik uygulamasının hayata geçirilmesidir. Çakılı sözleşmeli çalıştırmanın da yürürlükten kaldırılmasını bekliyoruz” dedi.
Sözleşmeli öğretmenlerin eş ve sağlık özrü tayin hakkı olmadığına vurgu yapan Geylan, bu uygulamanın öğretmenlerin aile bütünlüklerini zedelediğini bildirdi. Geylan, il içi özür grubu mağdurları için de 3 yıl ve 50 kilometre mesafe şartı konularak çözüm üretilebileceğini söyledi. Geylan, sözlerini, “Talebimiz tüm sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi ve öğretmenlerin sadece kadrolu olarak atamalarının yapılmasıdır” şeklinde sürdürdü.