PwC, Türkiye’deki 40. yılına özel gerçekleştirdiği ”Gelecek Trendleri Araştırması” ile yarının dünyasına dair eğilimleri ortaya koydu.
PwC Türkiye’nin KONDA ile birlikte hazırladığı Gelecek Trendleri Araştırması’na göre; Türkiye ve dünyaya dijitalleşme yön verecek ve dünya teknoloji sektörünün öncülüğünde gelişecek. Tüm dünya için gelir dağılımındaki eşitsizlik ve iklim değişikliği endişe duyulan konular olarak ortaya konurken katılımcılara göre Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynakları çoğalacak ve yaygınlaşacak.
Türkiye’de 40 yılı aşkın süredir dokunduğu her sektörde güveni temel alan bir yaklaşımla çalışan PwC Türkiye, bu anlamlı yıl dönümünde KONDA ile birlikte Gelecek Trendleri Araştırması’na imza attı. Geleceğin dünyasını daha iyi anlamak amacıyla gerçekleştirilen araştırmaya, Türkiye’de iş dünyasına yön veren farklı uzmanlık alanları ve sektörlerden üst düzey yönetici, akademisyen ve kanaat önderlerinden oluşan 250 kişi katıldı.
Sağlık, teknoloji, ekonomi, eğitim gibi farklı başlıklardaki genel eğilimlerin 10 yıl içinde ne yönde değişeceği sorulan katılımcılar; gelecek öngörülerini, dünyanın ve Türkiye’nin gelişiminde belirleyici olacak temaları, fırsatları ve endişelerini anlattılar. Araştırmada öne çıkan bulgular, 6 başlık altında değerlendirildi. Bu başlıklar; Yeni Ekonomik Denklemin Değişime Öncü Sektörleri, Çalışma Hayatı, Teknoloji, Sürdürülebilirlik, Toplum ve Gençlere Tavsiyeler…
PwC Türkiye Kıdemli Ortağı Cenk Ulu, Gelecek Trendleri Araştırması’yla ilgili şunları söyledi: ”Türkiye’de 40 yıldır gelecek için yolda karşılaşabileceğimiz potansiyel zorlukları önceden tespit etmeye ve bu güçlüklerin üstesinden gelmek için çözüm önerilerini paydaşların gözünden sunmaya gayret ediyoruz. Pandemi döneminde hazırladığımız bu çalışma ile değişimlerin tetiklediği fırsatlara ve zorluklara liderlerin gözünden bakmayı amaçladık. Bu çalışmada Türkiye’deki iş dünyası liderlerinin ve kanaat önderlerinin dünyadaki trendlerin oldukça farkında olduklarını, Türkiye için de gerçekçi bir bakış açısıyla önümüzdeki on yıla ilişkin öngörülerde bulunduklarını görüyoruz. Dünya artık geri döndürülemez bir şekilde yeni denklemini kuruyor. Çalışmamızın bu yeni denklemin değişkenlerini anlamaya ışık tutacağını ümit ediyorum.”
KONDA Araştırma ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Ağırdır ise dünyanın bir çağ değişiminin eşiğinde olduğunu belirtti: ”İklim değişikliği, teknoloji, pandemi, ekonomik kriz, savaşlar gibi küresel buhranlar, Blockchain, merkeziyetsiz finans, yapay zekâ ve metaverse gibi fırsat alanları bireyleri, şirketleri, bildik toplumsal yapıları, hukuku, küresel ilişki ve organizasyonları değişime zorluyor. ”Yeni” şimdi başlıyor aslında. Araştırmanın en önemli bulgusu bence şu; ülkenin, iş dünyasının karar verici pozisyondaki insanları dünyanın gidişatı, olası riskler ve fırsatlar konusunda yüksek bir farkındalık içindeler. Bu farkındalık, küresel ekonomide önemli roller üstlenmeleri için arzu ve gayret üretecektir.”
Araştırmada öne çıkan gelecekle ilgili eğilim ve beklentilerin bazıları şöyle:
Nakitsiz ekonomiye geçiş hızlanacak
Türkiye’de ise ilk sırada enerji sektörü var (33). Katılımcılar Türkiye’nin enerji, altyapı ve doğal kaynaklar sektörünün öncülüğünde gelişeceğini düşünürken 42’si Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarının çoğalıp yaygınlaşacağını öngörüyor.
Tek bir kariyer yerine proje bazlı işler
İklim değişikliğiyle ilgili karamsar tablo