Abone Ol

EGE -PİK Sıralamalar Ofisi, EÜ’nün uluslararası görünürlüğü için çalışıyor

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Kurumsal Gelişimi Planlama ve İzleme Koordinatörlüğü (EGE-PİK) Sıralamalar Ofisi (EGE-SO) çalışanlarıyla bir araya geldi. Sıralamalar Ofisi tarafından sürdürülen çalışmaların değerlendirildiği toplantıya Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve EGE-PİK Koordinatörü Prof. Dr. Hakan Atılgan’ın yanı sıra Sıralamalar Ofisi Birim Sorumlusu, Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Aydın ile görev yapan akademik ve idari çalışanlar katıldı.

Yayınlanma: 11:05 12-05-2022
Güncellenme: 12:06 27-06-2022
EGE -PİK Sıralamalar Ofisi, EÜ’nün uluslararası görünürlüğü için çalışıyor

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Kurumsal Gelişimi Planlama ve İzleme Koordinatörlüğü (EGE-PİK) Sıralamalar Ofisi (EGE-SO) çalışanlarıyla bir araya geldi. Sıralamalar Ofisi tarafından sürdürülen çalışmaların değerlendirildiği toplantıya Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve EGE-PİK Koordinatörü Prof. Dr. Hakan Atılgan’ın yanı sıra Sıralamalar Ofisi Birim Sorumlusu, Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Aydın ile görev yapan akademik ve idari çalışanlar katıldı.

 

EGE-PİK bünyesinde 2020 yılında kurulan Sıralamalar Ofisinin uluslararası rekabette Ege Üniversitesini daha güçlü bir konuma taşımak için çalışmalarına devam ettiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, ofisin; dünya sıralama kuruluşlarına gönderilecek verilerin takip edilmesi, toplanması ve gönderilmesi, üniversiteyi üst sıralara taşımak için stratejik önerilerin oluşturulması çalışmalarında aktif rol oynadığını söyledi. Rektör Budak, Ege Üniversitesinin ulusal ve uluslararası alanda görünürlüğünü artıran ofis çalışanlarına özverili ve başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

 

EÜ Rektör Yardımcısı ve EGE-PİK Koordinatörü Prof. Dr. Hakan Atılgan, ”Geçtiğimiz aralık ayında araştırma üniversitesi unvanı kazanan Ege Üniversitesi, üniversite performans sıralama metodolojilerini incelemek, yükseköğretim alanında dünyada yaşanan gelişmeleri takip etmek ve strateji önerileri hazırlamak hedefiyle genç ve dinamik bir ekiple çalışmalarına devam ediyor. Dünya üniversite sıralamalarında üst sıralarda yer almanın sağladığı fırsatlar, her geçen gün çoğalıyor. Kurumsal Gelişimi Planlama ve İzleme Koordinatörlüğü Sıralamalar Ofisi, Ege Üniversitesini daha güçlü bir konuma taşımak için çalışmalarına devam ediyor. Ofisimiz, dünya sıralama kuruluşlarına gönderilecek verilerin sistematik hale getirilmesi ve üniversitemizin uluslararası alanda görünürlüğünün artırılması amacıyla medya içeriklerinin İngilizceye çevirisinin yapılması konusunda da kurum içi destek sağlıyor” diye konuştu.

 

Uygulamaları sürdürülebilir hale getirmek istiyoruz”

Ege Üniversitesinin, 9 uluslararası kuruluşun yaptığı sıralamalarda yer aldığını vurgulayan Sıralamalar Ofisi Birim Sorumlusu Doç. Dr. Burak Aydın, ”Üniversitemiz; Quacquarelli Symonds (QS), Times Higher Education (THE) ve Academic Ranking of World Universities (ARWU) başta olmak üzere URAP, WEBOMETRICS, CWUR, LEIDEN, NTU, RUR, SCI MAGO ve US NEWS&WORLD REPORT gibi 9 kuruluşun yaptığı sıralamalarda kendine yer buluyor. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesindeki URAP Araştırma Laboratuvarı’nın 2021 ‘Dünya Genel Sıralaması Raporu’na göre en fazla sıralama kuruluşunda yer alan Türk üniversiteleri arasında 7’nci sırada yer alan üniversitemiz, Araştırma Üniversitesi kriterlerinde A2 kategorisindeki üniversiteler arasında ise 4’üncü sırada yer aldı. Uluslararasılaşma hedefi doğrultusunda gerçekleştirdiği uygulamaları sürdürülebilir kılmak amacıyla tüm akademik personelin farkındalığını yükseltmeye çalışan Ege Üniversitesi, URAP 2020-21 Dünya Alan Sıralamasında da 5 alanda ilk 1000’de yer almayı başardı. Üniversitemizin, Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ kapsamında yaptığı çalışmaların duyurulduğu ve ofis bünyesinde yönetilen ‘surdurulebilir.ege.edu.tr’ web sayfası da Ege Üniversitesi’nin THE Impact sıralamalarında kamuya açık kanıtlar sunuyor. Ege Üniversitesi, her yıl dünya üniversitelerini 17 alanda sıralayan ve geçtiğimiz yıl verilerinde 110 bölgeden bin 406 kurumun değerlendirildiği THE Impact’e, Sıralama Ofisi’nin kuruluşu ile birlikte tüm alanlardan başvurarak güçlü bir giriş yaptı. Son verilerde THE Impact sıralamasında 17 alanın büyük çoğunluğunda dünya ortalamasını geçen Ege Üniversitesi, ‘Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam’, ‘Sudaki Yaşam’ ve ‘Karasal Yaşam’ alanlarında ulusal sıralamada, devlet üniversiteleri arasında ikinci sıraya yerleşti” dedi.

 

”Bütün veriler sistematik hale getirildi”

Ofisin, Ege Üniversitesinin dijital dönüşüm ve uluslararasılaşma misyonuna nitelikli katkı sunduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Burak Aydın, ”Üniversitemizin, dünya üniversiteleri arasındaki başarısının artırılması hedefinin yanı sıra sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk alanlarında yeni çalışmalar yapılması, süregelen çalışmalara katkıda bulunulması ve faaliyetlerin takip edilmesi amacıyla kurulan Sıralamalar Ofisi, veri toplama ve analizi ile ilgili çalışmalarını da üniversitenin dijital dönüşüm hedefiyle birleştirdi. Ofis öncülüğünde; 19 fakülte, 9 enstitü, 10 meslek yüksekokulu ve 3 yüksekokul ile uygulama araştırma merkezleri ve rektörlüğe bağlı bölümlerde yapılan çalışmaların doğru ve düzenli şekilde toplanması amacıyla bir altyapı oluşturuldu. Hazırlanan altyapısal değişikliklerle akademisyenlerin ve öğrencilerin her türlü etkinlik ve çalışmasını kolayca arşivleyebileceği bir kaynak sağlanarak kurumsal hafıza oluşturulması hedeflendi. Ofisimiz; üniversitemizin sıralama, sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk gibi alanlarda yapılan haberlerini kamuoyu ile web sitesi üzerinden paylaşarak kurumun şeffaflık politikasına da katkı sağlamaya devam ediyor” diye konuştu.

 

Yetkin, genç ve dinamik ekip

Faklı disiplinlerden, yetkin akademik ve idari çalışanların görev yaptığı Kurumsal Gelişimi Planlama ve İzleme Koordinatörlüğü Sıralamalar Ofisi Ekibi;

Doç. Dr. Burak Aydın, Doç. Dr. Bahadır Namdar, Doç. Dr. Aycan Kapucu, Dr. Mehmet Reşat Atılgan, Öğr. Gör. Dr. Eren Alkan, Öğr. Gör. Selin Karaman,

Öğr. Gör. İlkay Gökçe Erdoğan, Arş. Gör. Dr. Elif Kozan, Arş. Gör. Zeynep Selin Balcı, Sermin Dişkaya ve Mehmet Kabak’tan oluşuyor.

Kaynak: BHA
Etiketler:
Editör: Büşra Ustaol - busraustaol@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN