MERSİN Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mahir Turhan, Eğriçayır balının Total Anti Mikrobiyal Aktivite (TA) değerini analiz etti.
Dünyanın en değerli ballarının değerleriyle karşılaştırılan Eğriçayır balının, aynı ‘TA’ değerine sahip olduğunun ortaya çıktığı duyuruldu. Prof. Dr. Turhan, “TA değeri yani Toplam Aktivite Değeri balların şifa özelliğini gösteren bir değerdir. Bal tüketilirken dikkat edilmesi konulardan biri balın gerçek olup olmadığı, diğeri güvenilirliği, üçüncü faktör ise şifa değeridir” dedi.
Dünya Arıcılık Örgütü (Apimondia) tarafından ödüllü Mersinli bal üreticisi Celal Çay, Toroslar ilçesi Eğriçayır Yaylası’nda ürettiği balın, Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Teknolojisi Anabilim Dalı’nda Toplam Aktivite Değeri’ni analiz ettirdi. Gıda Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahir Turhan tarafından Eğriçayır balı, dünyanın en değerli ballarının değerleriyle analiz edildi. Yapılan araştırmada dünyanın en değerli balları ile Eğriçayır balının aynı özellikte ‘TA’ değerine sahip olduğunu saptandı. Yapılan çalışmayla Türkiye’de ‘TA’ değerine sahip ilk bal, Eğriçayır Yaylası’nda üretilen bal olarak tescillendi.
PROF. DR. TURHAN: TA BALIN DOĞALLIĞINI GÖSTERİR
Prof. Dr. Mahir Turhan, Eğriçayır Yaylası’nda yaptıkları araştırmada ‘TA’ değerine sahip balı belirlediklerini ifade etti. ‘TA’ değerine sahip bir balın, doğallık göstergelerinden biri olduğuna dikkat çeken Prof. Turhan, “TA değeri yani Toplam Aktivite Değeri balların şifa özelliğini gösteren bir değerdir. Bal tüketilirken dikkat edilmesi konulardan biri balın gerçek olup olmadığı, diğeri güvenilirliği, üçüncü faktör ise şifa değeridir. Bir bal gerçek olabilir, güvenilir olabilir ama her balın şifa değeri aynı değildir. ‘TA’ değeri yüksek olan balların şifa değeri yüksektir. TA değerinin yüksek olması yalnızca şifa değerinin yüksek olması değil aynı zamanda doğal bal arayan vatandaşlarımız içinde bir yardımcı unsurdur. Bu değerin yüksek olması onun doğal olduğunun göstergelerinden birisidir. Allah’ın bir lütfu olarak, bu topraklar bal açısından çok zengindir. Bu zenginlik içerisinde ‘Bu topraklarda niçin ‘TA’ değeri olmayan bal olmasın’ inancıyla hareket ettik. Eğriçayır ballarında yaptığımız ‘TA’ taramaları çalışmaları bu inancımızı doğruladı” dedi.
‘BU ARAŞTIRMA BİZİM İÇİN MİLLİ MESELE’
Arıcı Celal Çay ise Türk arıcıları olarak milli mesele olarak gördükleri Türk balının dünyanın en iyi balları arasında yer aldığını gösterme çalışmalarını sürdürdüklerini kaydederken, “Toplam Aktivite Değeri çalışmasını Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mahir Turhan hocamızla yürütüyoruz. TA değerini taşıyan ballar şifa amaçlı kullanılıyor. TA değeri bir balda varsa, bu balın doğal olduğunun göstergelerinden bir tanesi. TA değerini taşıyan balların şifa değeri vardır. TA değeri çalışması hem biz üreticileri mutlu ediyor. Hem de aynı zamanda tüketicilerimizi mutlu ediyor. TA değerine sahip bir balı ürettiğimiz zaman emeğimizin karşılığını alıyoruz. Aynı zamanda tüketiciler TA damgasını görerek satın aldığı balda, gerçekten şifa değerine sahip bir balı aldıklarından emin oluyorlar. Böylelikle tüketiciler de mutlu oluyor” diye konuştu.
Öte yandan araştırma, bölgede ki diğer ballar üzerinde de devam ediyor.