Ege Üniversitesi (EÜ) Ürün Yaşam Döngüsü (PLM) Mükemmeliyet Merkezi, yaptığı çalışmalarla mühendislik eğitimini ve endüstriyi desteklemeye devam ediyor.
Ege Üniversitesi (EÜ) Ürün Yaşam Döngüsü (PLM) Mükemmeliyet Merkezi, yaptığı çalışmalarla mühendislik eğitimini ve endüstriyi desteklemeye devam ediyor. Ege Üniversitesi bünyesinde kurulan Türkiye’nin ilk PLM merkezi olma özelliğini taşıyan merkez, PLM uygulamalarına gereksinim duyulan özellikle havacılık, otomotiv, beyaz eşya, elektrik ve elektronik, makina, kimya, tekstil, gıda, inşaat, çevre başta olmak üzere tüm endüstriyel alanlarda Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetlerini yürütüyor.
Endüstri ile iş birliği için çalışmayı misyon edindiklerini ifade eden EÜ Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi Mükemmeliyet Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Figen Ertekin, ”Merkezimizin misyonu, endüstri ile iş birliği içinde araştırma ve eğitim faaliyetleri yoluyla PLM’nin geliştirilmesini ve uygulanmasını teşvik etmek ve desteklemektir. Vizyonumuz ise; sanal mühendislik ortamında ürün geliştirmek, mühendis ve tasarımcılar yetiştirmek, sanal ürün ve süreç geliştirme araçlarını ve uygulamalarını yaygınlaştırmaktır ”diye konuştu.
Merkezde yer alan bilgisayar laboratuvarlarında önde gelen firmaların PLM yazılımları ve ilişkili diğer yazılımların eğitim amaçlı olarak kullanıldığını belirten Prof. Dr. Ertekin, ”Merkez olarak, özellikle PLM sistemlerinin iş ve eğitim dünyasındaki farkındalığının oluşturulmasına yönelik ulusal ve uluslararası projelere önem veriyoruz. Bu bağlamda ‘RAPROMISE’ Projemiz, Avrupa Birliği Erasmus Plus programı tarafından finanse edildi. Bir diğer önemli Erasmus Plus projemiz olan ‘CONNECT4PLM” projesi ise, Eylül 2020’de başladı. Proje, 30 ay sürecek ve bütçesi 308 bin Euro” dedi.
”Sektöre danışmanlık hizmeti veriyor”
Merkez bünyesinde sektöre yönelik danışmanlık hizmetlerinin verildiğini söyleyen Prof. Dr. Ertekin, ”İzmir Kalkınma Ajansı tarafından fizibilitesi kabul edilmiş olan İzmir İl Tarım Müdürlüğünün yürüttüğü ve üniversitemizin de yer alacağı eş güdümlü proje çalışmasında `Hayvancılık İşletmelerinde Sürdürülebilir Gübre Yönetimi için Kreatif Bir Hibrit Tarımsal Pilot Yapının İnşasına Yönelik Uygulama’ projesinde, EGE PLM merkezimiz tarımsal yapıların mühendislik hizmetlerinin PLM sistemleri ile gerçekleştirilmesi kapsamında yürütülen çalışmalarda yer alıyor. Ayrıca merkezimizde PLM felsefesi ve yazılımlarına yönelik eğitimler veriliyor. Bu kapsamda mühendislik ve fen fakülteleri lisans son sınıf öğrencilerinden oluşan katılımcılara, endüstri 4.0 dönüşümünün iş dünyasına getirdiği yeni iş modelleri, teknolojideki yenilikler ve değişen insan kaynakları yönetimi kapsamında yeni istihdam fırsatları tanıtılıyor. Ayrıca bilgisayar ve yazılım altyapımızın farklı mühendislik ve işletme alanlarında çalışan lisansüstü öğrenciler tarafından kullanılması ile sanayiye katkı sunuyoruz” diye konuştu.