Ege Üniversitesi (EÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından “Dünya Kadınlar Günü” dolaysıyla “Afetlerde Kadın Sağlığı” konulu panel düzenlendi. Online olarak düzenlenen panele EÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esin Çeber Turfan, Sağlık Bölümleri Fakültesi Ebelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neriman Soğukpınar, akademisyen ve öğrenciler katıldı.
Etkinliğin açılışında konuşan Dekan Prof. Dr. Esin Çeber Turfan, dünya kadınlar gününü kutlayarak günün anlam ve önemine yönelik açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Çeber Turfan, “Dünyanın çeşitli bölgelerinde baktığımızda coğrafyanın kader olduğunu görüyorsunuz. Bu coğrafyanın kader oluşunu da en çok kadınlar yaşıyor. Evlatlarıyla, aileleriyle topluma emek vererek içinde bulunduğu coğrafyaya da büyük emekler veren tüm kadınların kadınlar gününü kutluyorum” dedi.
Prof. Dr. Neriman Soğukpınar ise “Çok eski tarihlere gitmeksizin uzun yıllardır anılmakta olan dünya emekçi kadınlar günü hepinizin bildiği gibi bir kutlamadan çok aslında bir anma günü. Bugün kadın haklarına yönelik verilen mücadelede yaşamını kaybeden kadınlar adına gerçekten kalıcı bir iz bırakan önemli bir gün. Ülkemizde yaşanan deprem felaketinin insan sağlığını ne kadar derinden etkilediğini hep beraber gördük ve yaşadık. Afet bölgesindeki kadınların yaşadıklarına basından ya da belki çoğu zaman birinci ağızdan duymuş olsak da genel olarak yaşananlara bir miktar ses olmak amacıyla bu etkinliği düzenledik. Bu kapsamda etkinlikte emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.
Panelde afetlerde kadın ruh sağlığı ve üreme sağlığına dikkat çekildi
Moderatörlüğünü Prof. Dr. Birsen Karaca Saydam’ın yaptığı panele Dr. Öğr. Üyesi Mahide Demirelöz Akyüz ve Dr. Öğr. Üyesi Zehra Baykal Akmeşe konuşmacı olarak katıldı. Panelde Dr. Öğr. Üyesi Mahide Demirelöz Akyüz “Afetlerde Kadın Üreme Sağlığı” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Dr. Öğr. Üyesi Demirelöz Akyüz, “Afet sonrasında ortaya çıkan birçok sağlık sorunun yanı sıra kadın üreme sağlığı da bu konuda dikkat edilmesi gereken konuların başında geliyor. Özellikle afet zamanında gebe kadınların sağlıklı koşullarda doğum hizmeti alması oldukça önemli. Özellikle bu noktada tüm sağlık çalışanlarının görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi ve olası durumlara hazırlıklı olması gerekiyor” dedi.
“Afetlerde Kadın Ruh Sağlığı” başlıklı sunum gerçekleştiren Dr. Öğr. Üyesi Zehra Baykal Akmeşe ise, “Ülke olarak çok zor dönemlerden geçiyoruz. Sahada görev alan sağlık personeli arkadaşlarımız ve öğrencilerimiz ve depremzede olan vatandaşlarımız için hem akademik olarak hem de klinik olarak emeği geçen herkese hizmet çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Maalesef depremden sonra toparlanmak ruhsal açıdan da uzun yıllar alacak. Geçmişte ve şu an yaşadıklarımız, gelecekte ki ruh sağlığımızın nasıl bir iyilik halinde olacağına ilişkin ipuçları veriyor. Küreselleşmeyle birlikte ekonomik krizler, pandemi ve deprem gibi afetlerle başa çıkmaya çalışıyoruz. Ruh sağlığını geliştirme ve korumaya yönelik stratejiler geliştirmeli, toplumu güçlendirmeye yönelik çalışmaların yapılması gerekiyor” dedi.