Abone Ol

EÜAŞ Genel Müdürü: Ekimde dünya elektrik otoritelerine konferans düzenliyoruz

 

ELEKTRİK Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz, "11-13 Ekim'de İstanbul'da bütün dünya elektrik otoritelerini, bu ülkelerin enerji bakanlarını ve sadece Avrupa'nın değil, dünyanın da elektrik otoriterlerini davet edeceğimiz büyük bir konferans düzenliyoruz" dedi.

Yayınlanma: 17:03 15-03-2023
Güncellenme: 17:03 15-03-2023
EÜAŞ Genel Müdürü: Ekimde dünya elektrik otoritelerine konferans düzenliyoruz


Uluslararası Büyük Güç Sistemleri Konseyi'nin (CIGRE) Güneydoğu Avrupa Bölgesel Konseyi, Elektrik Üretim A.Ş Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz başkanlığında ilk defa Türkiye'de toplandı. İtalya, Avusturya, Slovenya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Kuzey Makedonya, Yunanistan, Romanya, Ukrayna, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Bosna Hersek, Gürcistan ve İsrail'den 20 temsilcinin katıldığı konseyde, elektriğin geleceğine ilişkin görüşme gerçekleştirildi. Genel Müdür Dr. Alagöz, temsilcilere yaptığı sunumda, Türkiye'nin elektriğin geleceği için attığı adımları ve deprem bölgesinde meydana gelen sorunlara nasıl çözüm ürettiklerini anlattı. 

Alagöz, toplantı devam ederken gazetecilere yaptığı açıklamada, CIGRE'nin 103 yıl önce Paris'te bütün dünya elektrik otoriterlerinin davet edilerek kurulan, eğitim ve destek çalışmalarının yürütüldüğü bir dernek olduğunu söyledi. Alagöz, "Bu dernek dünyada başka eşi benzeri olmayan bir şekilde 103 yıldır tüm elektrik üreticileri, elektrik dağıtıcıları, elektrik üreticileri, akademisyenler ve sanayiciler için bir buluşma noktası oldu" dedi.

'BÖLGE LİDERLİĞİMİZ İÇİN BÜYÜK DEĞERİ VAR'
Türkiye'nin, kuruluşunda içerisinde yer almasına rağmen son 60 yılda CIGRE'ye temsilci veremediğini söyleyen Alagöz, "Biz tekrar bunun canlandırılarak ülkemize hizmet eder hale gelmesi ihtiyacı hissettik. Üyelik sürecini canlı tutmak adına ilişkilerimizi yürüttük. Aynı zamanda dünya üzerinde 4 tane bölgesi var. Bu bölgenin de bir üyesi olduk. Güneydoğu Avrupa Bölgesi'nin bir üyesiyiz. Biz de Güneydoğu Avrupa Bölgesi'nin başkanlığını üstlendik. Bu katkının ülkemizin bölge liderliği noktasında çok büyük bir değeri var" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE'Yİ OTORİTELERİN ARASINDA İLK SIRAYA ÇIKARACAK'
Türk müteahhitlerin, CIGRE'de bulunan ülkelere dışarıdan destek verdiğini aktaran Alagöz, "Doğal olarak bölgenin ağabeyi rolünü üstlenmişiz; ama adını hiç koymamışız. Şimdi adını koymak için biz Türkiye'de hem de başkanlık dönemimizde, 11-13 Ekim'de İstanbul'da bütün dünya elektrik otoritelerini, bu ülkelerin enerji bakanlarını ve sadece Avrupa'nın değil, dünyanın da elektrik otoriterlerini davet edeceğimiz büyük bir konferans düzenliyoruz. Bu da aslında Türkiye'nin enerji konusunda bir yerde sektöre, döneme imza atacağı bir konferans olacak. Bunun bir deklarasyonu olacak. Ülkemiz adına çok büyük faydalar umduğumuz bir çalışma olduğunu düşünüyoruz. Zor zamanda görev aldığımız doğrudur. Biz zaten zor zamanların insanıyız" diye konuştu. 

'TÜRKİYE'NİN İLK VE TEK JENERATÖR FABRİKASI'
EÜAŞ'ın diğer çalışmalarına da değinen Alagöz, Türkiye'ye hizmet anlamında yaptıkları en önemli işlerden birinin yerli jeneratör fabrikası olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Türkiye'nin ilk ve tek jeneratör fabrikası. Dizel jeneratörlerle karıştırılmaması gerekir. 180 megavatlık 63 metre yüksekliğinde ve 750 ton ağırlığında dönen bir ekipmandan bahsediyoruz. Jeneratör konusunda dünyanın en iyilerinden biri olmamızı sağlayacak, bizi ilk sıralara çıkaracak bir hamle bu. Sözümüz şuydu; 2023'ün ilk çeyreğinde tamamlayacağız. 'Deprem oldu, şu oldu, bu oldu' demeden hiçbir bahaneye sığınmadan mart ayının sonuna doğru bunu yetiştirmeye devam ediyoruz. Türkiye'de jeneratör konusunu fikir olarak bitirecek bir adımdır bu. Dolayısıyla dünyanın en büyük otoritelerinden biri olacak." 

'YENİDEN ÜRETİME GEÇMEYİ PLANLIYORUZ'
Deprem bölgesinde EÜAŞ'a ait 17 elektrik santrali olduğunu belirten Alagöz, bunlardan 16 tanesinin hidroelektrik santrali, birinin ise termik santral olduğuna dikkat çekerek, "Hidroelektrik santrallerimizi depremin ardından 15 dakika içinde tekrar emre amade hale getirdik. Santrallerimizde en ufak bir hasarımız yok. Ancak termik santralimizin olduğu yer depremin merkez üssü Elbistan'dı. O merkez üssünde de inşaat ve santral yapısında hiçbir hasarımız yok. Ancak mekanik birtakım darbeler aldık. Bu hasarların giderilebilmesine de hızla başladık. Biz 4 hafta içinde yeniden üretime geçmeyi planlıyoruz" dedi. 

 

Kaynak: DHA
Editör: Ebru Aşitan - ebruasitan@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN