EÜ’de Dünya Anatomi Gününde kadavra bağışının önemi anlatıldı

Bağışçı 6 aileye plaket verildi

Yayınlanma: 16:10 14-10-2022
Güncellenme: 16:10 14-10-2022
EÜ’de Dünya Anatomi Gününde kadavra bağışının önemi anlatıldı

 

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı ile Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği iş birliğinde “Dünya Anatomi Günü” etkinliği gerçekleştirildi. EÜ Tıp Fakültesi Recep Egemen Amfisinde düzenlenen etkinliğe Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün, Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Piraye Kervancıoğlu, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mete Ertürk, Anatomi Anabilim Dalı öğretim üyeleri, kadavra bağışı yapan aileler ve öğrenciler katıldı. Etkinlikte kadavra bağışçısı ailelere plaket verilirken Anatomi Anabilim Dalı öğretim üyesi merhum Prof. Dr. Lokman Öztürk de anıldı.

 

Etkinlikte konuşan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün, “15 Ekim Dünya Anatomi Gününü kutlamak ve bugün kapsamında beden bağışçılarını anmak, bağışçı ailelere teşekkür etmek için toplandık. Aynı zamanda bu yolda emek vermiş merhum Prof. Dr. Lokman Hocamızı anmak üzere buradayız. 15 Ekim Dünya Anatomi Dernekleri Federasyonu tarafından üye ülkelerin oylamasıyla Anatomi günü olarak kabul edildi. 15 Ekim, modern anatomi eğitimi anlayışını ‘anatominin gerçek bedenler üzerinde öğrenilebileceği’ kavramını ortaya koyan rönesans döneminin ünlü anatomisti Andreas Vesalius’un ölüm günüdür. Bugün dünyada hala bu anlayış devam etmektedir. Gerçek bedenler üzerinde çalışmanın ülkemize pek çok yararı mevcuttur. Bedenler üzerinde hekimler ve yardımcı sağlık personeli eğitim alıyor, daha kaliteli yetişiyor. Bu eğitimler, kaliteli sağlık hizmeti olarak vatandaşa yansıyor. Hekimler, mesleğin başında ölüm gerçeği ile tanışıyor. Vücuda, bedene saygı duymayı öğreniyor, psikolojik olarak hekimliğe hazırlanıyor. Bedenler üzerinde yapılan araştırmalar ile yeni cerrahi teknikler cihazlar geliştiriliyor” dedi.

 

“Ülkemizin en donanımlı tıp fakültelerinden biriyiz”

EÜ Tıp Fakültesinin Anatomi alanında oldukça gelişmiş bir kurum olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gürgün, “Fakültemiz temel bilimler alanında; kadavra ile gerçekleştirilen anatomi dersleri, mikroskop ile yapılan pratikler ve tıbbi beceri uygulamalarının yanı sıra altyapı olanakları açısından ülkemizin en donanımlı fakülteleri arasındadır.  Eğitim öğretimden araştırma ve geliştirmeye, toplumsal katkıdan uzaktan öğretime, dijitalleşmeden yapay zekâya, yönetim sisteminden uluslararasılaşmaya kadar pek çok alanda hayata geçirilen nitelikli projeler ve yenilikçi uygulamalarla yükseköğrenime öncülük eden Ege Üniversitesi; ülkemizde bir ilki başararak YÖKAK’tan beş yıllık tam kurumsal akreditasyon almış ve ardından araştırma üniversiteleri arasına girmiştir. Üniversitemizin kuruluşunda yer alan ilk iki fakülteden birisi olan Fakültemiz; köklü geçmişiyle, öğrenci odaklı uygulamaları, akredite eğitim programı ve araştırma alt yapısı ile üniversitemiz hedefleri doğrultusunda çalışmalarına başarılı bir şekilde devam etmektedir” diye konuştu.

 

Prof. Dr. Lokman Öztürk anıldı

Merhum Prof. Dr. Lokman Öztürk’ü de anan Prof. Dr. Gürgün, “Rahmetli Prof. Dr. Lokman Öztürk hocamızı COVID-19 pandemisi sürecinde kaybettik. Kendisi anatomiye ve kadavra bağışına çok emek vermiştir. Yaşarken böyle törenler düzenlemiş ve bağışçı aileler ile bir araya gelmiştir. Kendisini de rahmetle, saygıyla anıyorum. Ülkemizde anatomi eğitiminde gerçek insan bedenlerine, kadavraya çok ihtiyaç vardır. Anatomi eğitiminde kullanılabilecek bedenlerin bağışlarla temin edilmektedir. Bu yıl anatomi anabilim dalımıza 10 bağış kabul edildi. Bu rakam fakültemiz tarihinde şimdiye kadar en yüksek bağış sayısıdır. Bu bağışlar paha biçilmezdir. Aynı zamanda Türk milletinin ilime verdiği önemi göstermektedir. Bugün bağışçıları rahmetle anıyoruz, bağış yapan ailelere öğrencilerimiz, kurumumuz adına teşekkür ederiz” dedi.

 

Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Piraye Kervancıoğlu ise, "Ülkemizde kadavra bağışı rakamları çok düşük seviyede. Bugünün önemi daha çok kişiye ulaşarak beden bağışını artırmaktır. Bu konuda herkesin duyarlı olması lazım. EÜ Anatomi Anabilim Dalına 2022 yılı içinde yapılan 10 kadavra bağışı kent genelinde duyarlılığının oluştuğunun bir göstergesi. Değerli bağışçılarımızın ailelerine derneğim adına çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

 

Etkinlik kapsamında EÜ Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün “Dünya Anatomi Günü Anlam ve Önemi”, Uluslararası Anatomist Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülgün Şengül “Dünya Anatomi Dernekleri Federasyonu Beden Bağışçı Çalışmaları”, Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Piraye Kervancıoğlu “Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Beden Bağışçıları Çalışmaları” konularında sunumlar gerçekleştirildi.  Yine Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mete Ertürk “Prof. Dr. Lokman Öztürk’ün Hayatı” , EÜ Tıp Fakültesi öğrencisi Anıl Ateş Kondil ise  “Beden Bağışı ve Kadavra Temini Farkındalık Düzeyi Sosyal sorumluluk ve Araştırma Projesi” konusunda sunumlar yapıldı.

 

Etkinlik sonunda bağışçı ailelere “Teşekkür Plaketi” verildi.


 

Kaynak: BHA
Etiketler:
Editör: İpek Çınar - ipekcinar@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN