Fahrettin Altun: İletişim alanındaki tüm imkan ve tecrübemizi Afrika'yla paylaşmaya hazırız

 

İSTANBUL'da düzenlenen TRT-Afrika Yayın Birliği 1.Yayıncılık Zirvesi'nde konuşan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Türkiye olarak bireyler, toplumlar ve devletler açısından en büyük tehditlerden biri olan dezenformasyona karşı mücadelede geliştirdiğimiz güçlü kapasite dahil olmak üzere, medya ve iletişim alanındaki tüm birikimlerimizi, imkanlarımızı ve tecrübemizi Afrika ülkeleriyle Afrikalı kardeşlerimizle paylaşmaya hazırız." dedi.

Yayınlanma: 13:03 31-03-2023
Güncellenme: 13:03 31-03-2023
Fahrettin Altun: İletişim alanındaki tüm imkan ve tecrübemizi Afrika'yla paylaşmaya hazırız


TRT ve Afrika Yayın Birliği katkılarıyla gerçekleşen TRT Afrika 1.Yayıncılık Zirvesi'nde TRT'nin yayın hayatına başlayan yeni dijital haber platformu TRT Afrika'nın tanıtımı gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, TRT Genel Müdürü Mehmed Zahid Sobacı ve Afrika Yayın Birliği Yöneticisi Gregiore Ndjaka zirvede konuşma gerçekleştirdi. Afrika Yayın Birliği'ne üye yaklaşık 30 ülke kanallarından yöneticiler ve medya mensupları zirveyi takip etti.

 

"AFRİKA ÜLKELERİYLE İLETİŞİMİMİZİN HER GEÇEN GÜN GÜÇLENDİĞİNE ŞAHİTLİK EDİYORUZ"
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Türkiye, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde son 20 yılda Afrika ülkeleri ile dostluğunu ve iş birliğini geliştirecek çok önemli adımlar attı. Afrika ülkeleri ile kazan-kazan anlayışına, eşit paydaşlığa ve güvene dayanan ilişkilerimizin, her geçen gün daha da güçlendiğine şahitlik ediyoruz. Ülkemizin Afrika politikası siyasi, insani, iktisadi ve kültürel alanlarda ikili, bölgesel, kıtasal ve küresel boyutlarda icra ediliyor.

Tarihsel bağlara da sahip olduğumuz Afrika'da hiçbir zaman sömürge geçmişimiz olmadığı gibi, kıtaya yönelik kolonyal yaklaşımlara da her daim karşı çıktık. Bu noktada elbette "Afrika'nın sorunlarına Afrikalı çözümler" düsturuyla hareket ediyoruz. Afrika kıtası ve ülkeleriyle ilişkilere özel bir önem veren Sayın Cumhurbaşkanımız, bugüne kadar 30'dan fazla Afrika ülkesine 50'nin üzerinde ziyaret gerçekleştirdi. Aynı şekilde onlarca Afrika ülkesi liderini de ülkemizde ağırladı.

Kıtayla ilişkilerimizin güçlendirilmesi doğrultusunda Afrika ülkelerinde temsilciliklerimizin varlığı da önemlidir, buna çok önem verdik, veriyoruz. Türkiye olarak 2002 yılında sadece 12 büyükelçiliğimizin bulunduğu Afrika'da, bugün 44 büyükelçiliğimiz faaliyet gösteriyor. 2008 yılında Ankara'da 10 Afrika ülkesinin büyükelçiliği varken, bugün bu sayının 38'e yükselmiş olmasından büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Öte yandan, sahip olduğumuz imkanları, kaynakları ve birikimi Afrikalı dostlarımızla paylaşmaktan geri durmuyoruz. 33'ü Afrika ülkesi olmak üzere, toplamda 46 'en az gelişmiş ülke' için 2009-2019 yılları arasında yaptığımız resmi kalkınma yardımlarımız 2,5 milyar dolara, toplam kalkınma yardımlarımız da 8,7 milyar dolara ulaştı." dedi.

"AFRİKA KITASINA VE HALKLARINA YÖNELİK HAKKANİYETLİ YAKLAŞIMININ SOMUT YANSIMALARINI GÖRECEKSİNİZ"
"Bugün bizleri buluşturan bir diğer önemli gelişme de TRT Afrika dijital kanalının yayın hayatına başlayacak olması" diyen Altun, "TRT Afrika için kıtaya yönelik samimi ilgimizin ve dostane yaklaşımımızın medya alanındaki en yeni ürünü diyebiliriz aslında. Bugün itibariyle küresel iletişim ağında güçlü şekilde yerini alacak olan TRT Afrika'nın, kıtayla ilgili alışılagelmiş algılara, streotiplere, tek taraflı bilgi akışına özgün bir perspektifle yeni bir soluk getireceğine ve bu tek taraflı anlayışların ötesinde çoğulcu güçlü ve Afrika'nın sesini birebir yansıtacak bir yayıncılık anlayışıyla öne çıkacağına inanıyorum.

Bu yeni dijital kanalın gerek yayın içeriklerinde gerekse yayın stratejilerinde ülkemizin Afrika kıtasına ve halklarına yönelik hakkaniyetli yaklaşımının somut yansımalarını göreceksiniz. Çünkü biz Batı medyasının Afrika'ya yönelik ayrımcı, ötekileştirici, tek tipleştirici ve negatif bir söylem ve algı oluşturan yayıncılık anlayışına karşı alternatif bir haberciliğin geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz.

TRT'nin geçen yıl mayıs ayında hayata geçirdiği Fransızca dijital kanalı da Afrika'da Fransızca konuşan yaklaşık 200 milyon kişi dahil, Frankofon ülkelere Türkiye hakkında doğru bilgilerin ulaştırılmasının yanı sıra, Afrika ile ilgili gelişmelerin Fransızca dilinde dünyaya daha doğru aktarılmasına imkan sağladı. Bugün TRT Afrika ile uluslararası yayıncılık zincirine yeni ve güçlü bir halka daha ekleyen TRT, uluslararası haber platformlarının sayısı 7'ye yükseltmiş oldu. TRT Afrika, bu büyük kıtanın kültürünü, tarihini, sosyal yaşamını, siyasi gelişmelerini ve anlatılmayan yüzünü, mottosunda da ifade edildiği üzere olduğu gibi anlatmak için yayın hayatına başlıyor" ifadelerini kullandı.

"İLETİŞİM ALANINDAKİ TÜM TECRÜBEMİZİ AFRİKA ÜLKELERİYLE PAYLAŞMAYA HAZIRIZ"
İletişimin küresel anlamda kritik bir mücadele alanı olduğuna vurgu yapan Altun, "TRT Afrika'nın, Türkiye ve Afrika ülkeleri arasındaki güçlü ilişkilere önemli bir katkı sunacağına ve Afrika'nın gerçek yüzünün dünyaya anlatılmasında ciddi bir rol oynayacağına inanıyorum. Medya ve iletişim alanının küresel boyutta kritik bir mücadele alanı olduğunu unutamayız.

Küresel çetelerden terör örgütlerine, bütün şer odaklarının günümüzde bir anlamda giderek kendisini daha fazla görünür kıldığı ve bugün itibariyle bu yapıların bugün en çok kullandığı silahlardan biri olan sistematik dezenformasyonlarına karşı bir direnme alanı oluşturmamız gerektiği açıktır. Türkiye Cumhuriyeti Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde biz bu mücadelede meydandadır.

Hem ülkemiz hem de insanlık adına üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek için gerekli adımları atıyoruz, atmaya devam edeceğiz. Biz Türkiye olarak bireyler, toplumlar ve devletler açısından en büyük tehditlerden biri olan dezenformasyona karşı mücadelede geliştirdiğimiz güçlü kapasite dahil olmak üzere, medya ve iletişim alanındaki tüm birikimlerimizi, imkanlarımızı ve tecrübemizi Afrika ülkeleriyle Afrikalı kardeşlerimizle paylaşmaya hazırız." diye konuştu.

TRT Genel Müdürü Mehmed Zahid Sobacı, "Bizler, bugün yayın hayatına başlayan TRT Afrika ile çok özel bir kitleye hitap edeceğimizin farkındayız. Zira Afrika, on yıllar boyunca Batı medyasının üstten bakan, ayrımcı, taraflı haberciliğine maruz kaldı.

Şu hususun altını özellikle çizmek isterim ki; TRT Afrika, Batının aksine Türkiye'nin Afrika'ya karşı yapıcı ve dostane yaklaşımının, medya sektöründeki tezahürü olacak. TRT olarak biz, TRT Afrika dijital haber kanalımız ile Afrika'yı, uluslararası medyada olduğu gibi gören ve Afrika'nın bugüne kadar anlatılmayan hikayelerini olduğu gibi anlatan tek platform olma iddiasıyla yola çıkıyoruz. Bu iddiamızın bir yansıması olarak, mottomuzu da 'Olduğu gibi Afrika' şeklinde belirledik." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından tanıtım videosu gösterimi yapılan TRT Afrika Kanalı yayın hayatına başladı. Altun, video tanıtımı sonrasında alandan ayrıldı.

Kaynak: DHA
Editör: Ebru Aşitan - ebruasitan@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN