Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü ve İdealist İç Mimarlık Derneği iş birliğiyle, 2022-2023 güz dönemi boyunca devam edecek tasarım atölyesi hayata geçirildi.
Akademi ve sektör arasındaki bağları güçlendirme hedefiyle gerçekleştirilecek alışveriş mekânları (retail) tasarımı odaklı atölyede, genç iç mimar adayları sektörün tanınan isimlerinden mimar Hakan Sekmen ile çalışma fırsatı yakalayacak. Atölye sonucunda ortaya çıkan projenin sektörde yer bulabileceğini belirten Hakan Sekmen, “Öğrencilerin projesi hayata geçirilirse, bu durum atölyenin sadece hediyesi ve keyifli kısmı olmakla kalmaz gurur verici kısmı da olur” dedi.
Mimar Hakan Sekmen ve Dr. Öğr. Üyesi Aslan Nayeb tarafından yürütülecek projeye Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü üçüncü sınıf öğrencilerinden 15 öğrenci katıldı. Atölyede yer alan öğrenciler, mimar Hakan Sekmen Ofisi tarafından eş zamanlı olarak yürütülen bir projenin tasarım sürecinde yer alacak. Proje sürecinin tüm tasarım aşamaları öğrencilerin ilerletecekleri atölye çalışması kapsamına dâhil edilecek. Atölyenin en önemli noktasının öğrencilerin mezun olmadan sektörel bağlamda karşılaşabilecekleri fırsatlar ve risklerle tanışmaları, kendi potansiyellerini keşfedebilmeleri olduğunu söyleyen Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ece Ceylan Baba, projenin sergisinin ve jüri tanıtımının da gerçekleştirileceğini bildirdi.
“İŞİN KÂĞIT ÜSTÜNDE DEĞİL, GERÇEK HAYAT OLDUĞUNUN FARKINA VARACAKLAR”
İdealist İç Mimarlık Derneği’nin kurucularından ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı mimar Hakan Sekmen, “Bugün, bir dönem boyunca ders vereceğim 15 Yeditepe öğrencisiyle tanıştım. Bu eğitim süreci, sektörde yaşadığımız gerçekliklerle akademideki teorilerin iç içe geçeceği bir süreç olacak. 23 yıl önce kendi ofisimi kurduğum zaman sudan çıkmış balık gibiydim. Her şeyi deneyimleyerek öğrendim. Hatta bazen zarar görerek adım adım ilerledim. Bizim amacımız yeni neslin daha öğrenciyken tüm bunların içine girmesini ve mezun olduktan sonra çok daha tecrübeli olmalarını sağlamak. Bu eğitim çok güzel bir döneme denk geldi çünkü Hakan Sekmen mimarlık olarak şu an üzerinde çalıştığımız çok katlı bir mağaza projemiz var. Projemiz yeni başladı ve 3,5 aylık bir sürecimiz var, derslerde tam bu sürece denk geliyor. Böylelikle öğrenciler eşgüdümlü olarak her şeye şahit olacak. Burada her şey gerçek, öğrenciler ölçüleri dahi kendileri hesaplayacak. Yani işin kâğıt üstünde değil, gerçek hayat olduğunun farkına varacaklar” ifadelerini kullandı.
“PROJENİN HAYATA GEÇME İHTİMALİ DE VAR”
Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi olarak teorik derslerin yanında meslek örgütleriyle aktif ilişkileri çok önemsediklerini vurgulayan Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ece Ceylan Baba ise projeyle ilgili şu bilgileri verdi:
“İç Mimarlık Meslek Örgütü İdealist ile Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü bir iş birliği gerçekleştirecek. Öğrencilerimiz, üniversitemizin kadrolu eğitimcisi ve İdealist tarafından görevlendirilen gerçek bir meslek insanıyla hayata geçirilmesi muhtemel bir proje üzerinde çalışma gerçekleştirecek. İş birliği kapsamında öğrencilerimiz gerçek bir ‘Departman store’ planlayacaklar. Bu projenin hayata geçme ihtimali de var. Öğrencilerimiz, henüz öğrenciyken gerçek bir işte var olmayı ve gerçek bir şey tasarlamayı öğrenecek. Bu açıdan baktığımızda iş birliğinin önemi daha da artıyor. 2022 güz akademik yılı boyunca devam edecek proje aralık sonunda tamamlanacak. Projenin sergisini ve jüri tanıtımını da gerçekleştireceğiz.”
“BU İŞ BİRLİĞİNİ SÜRDÜRECEĞİZ"
Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Aslan Nayep ise öğrencilerin bulundukları sınıf ve proje gurubuna göre farklı ölçeklerde çalıştıklarını belirterek “Biz de bu projeyi üçüncü sınıflar için her dönem yapılan mağaza projesi kapsamında değerlendirdik. Hakan Bey ile çalışmamızın nedeni de bu konuda uzman olmasıdır. Hakan Sekmen ofisinin gerçek bir proje yürütmesi sayesinde projemiz çok güzel bir döneme denk geldi. Bu sayede öğrencilerin de hem tasarım hem de uygulama olarak sürece hâkim olacağı bir eğitim içerisine girme şansı yakaladı. Mağaza projesi bulundukları sınıf ölçeğine uygun bir şekilde seçildi. İdealistle gerçekçi bir projeye dönüşmesini sağlıyoruz. Öğrenciler bu pratikleri staj zamanlarında gerçekleştirebiliyorlardı. Ama yaklaşık 4 aya yakın bir süre böyle bir projede yer almak çok karşılaştığımız bir durum olmuyor. Bu entegrasyonda öğrenciler ikisini bir arada görmeye başlayacaklar. Biz bu sürece iç mimarlık bölümü olarak başlıyoruz. Bu süreci hem idealist iş birliğiyle sürdüreceğiz hem de farklı sınıflarda farklı proje ölçeklerinde ve farklı mimarlarla çalışmalarımızı sürdürmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
“İŞ HAYATINDA İLK DEFA KENDİMİZİ GÖSTEREBİLECEĞİMİZ BİR PROJEDE YER ALACAĞIZ”
İç mimarlık bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Elçin Nur Türeli de atölye için çok heyecanlı olduğunu ifade ederek “İş hayatında ilk defa kendimizi gösterebileceğimiz bir projede yer alacağız. Yine alanında uzman mimarlarla çalışacağımız için çok heyecanlıyız. Daha önce projemizin gerçek hayatta gerçekleşmesi gibi bir ihtimal söz konusu olmamıştı. Bu yüzden iş hayatına atılırken CV'lerimiz için atölyenin çok önemli ve değerli olduğunu düşünüyorum. Umarım çok güzel projelere imza atarız” dedi.