İSTANBUL Otomobilciler Esnaf Odası'nın başvurusu üzerine, araç paylaşım uygulaması 'Martı TAG' ve 'Martı Motosiklet' uygulamasına erişim engeli getirildi.
İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi kararında, "Uygulamalara ulaşılmasına devam edilmesi halinde taksi işletenler açısından ciddi bir zarar doğacağının, davacı tarafından yaklaşık olarak ispatının sağlandığı anlaşıldığından, tedbir talebinin kaboluna karar verilmiştir" denildi. Oda Başkanı Eyüp Aksu, uygulamayla korsan taşımacılık yapıldığını ve yasal olmadığı için yasal süreci başlattıklarını ifade ederek, "Emeğimizle, ekmeğimizle oynanıyor. İstanbul'da taksi taşımacılığı ticari taksilerle yapılabilir. Taksi taşımacılığı da tahditli, devletin kanunla verdiği ticari plaklarla yapılır. Bu uygulama kanunlara aykırı" dedi.
İstanbul Taksiciler Odası, "Martı TAG" ve "Martı Mosiklet' araç paylaşım uygulamasıyla yasadışı taşımacılık yapıldığını ileri sürerek ihtiyati tedbir kararı verilmesi talebiyle dava açtı. Dava dilekçesinde uygulama ile, İstanbul şehir içi ulaşımında tek yetkili kurum olan İBB'den izin belgesi alınmadan, özel araç sürücüleri ile yolcuların belirli bir ücret karşılığı bir araya gelerek taşıma işinin gerçekleştirildiği anlatıldı. Sisteme dahil olmak için aranan şartlar arasında, taksi ruhsatnamesi şartı olmadığı belirtilen dilekçede, uygulamanın korsan faaliyeti destekleği ifade edildi. Dava dilekçesinde haksız rekabetin durdurulması için uygulamaya erişim engeli verilmesi talep edildi. İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi, 'Martı TAG' ve 'Martı Motosiklet' uygulamasına erişimin engellenmesine karar vererek, bir hafta itiraz süresi tanındı. Kararda, "Uygulamalara ulaşılmasına devam edilmesi halinde taksi işletenler açısından ciddi bir zarar doğacağının, davacı tarafından yaklaşık olarak ispatının sağlandığı anlaşıldığından, tedbir talebinin kaboluna karar verilmiştir" denildi.
"UYGULAMAYLA KORSAN TAŞIMACILIK YAPILIYOR"
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, uygulamayla yasal olmayan, korsan taşımacılık yapıldığını belirterek, "Korsan araçlarla vatandaşı buluşturuyor, bunun üzerinden komisyon alıyor. Korsan taşımacılık yapıyor. Kanunen yasal değil. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan onay alması lazım, yetki alması lazım, alınmadı. Yasal değil, dava açtık, süreç işliyor. İstanbul'da sokakları, caddeleri, reklamlarla donattılar. Bu konuda İBB de sessiz kalıyor, yetkili kurumlar da sessiz kalıyor. Emeğimizle, ekmeğimizle oynanıyor. Yasal bir program değil, korsan bir program. İstanbul’da taksi taşımacılığı ticari taksilerle yapılır. Taksi taşımacılığı, tahditli, devletin kanunla verdiği ticari plaklarla yapılır. Bu uygulamayla özel araçlarla korsan taşımacılık yapıyor. Yetkililer de kanunlara aykırı olduğunu ifade ediyor ama sessiz kalıyorlar. Biz de devletimizin yetkili kurumlarına ve İBB'ye ilettik. Kesinlikle bu uygulamanın kullanılmasına müsaade etmeyeceğiz" dedi. Yasal olmayan bir taşımacılıkla İstanbul’un trafik sorununa çözüm bulunamayacağını ifade eden Aksu, "Hatır taşımacılığı diye bir taşımacılık yapmaya çalışıyor. Hatır taşımacılığı karayolları kanununda açıkça ifade edilmiş, acil durumda bir insan, yaralı ya da hasta olabilir, yardım amaçlı ücretsiz taşınabilir. Bu kanunla açıkça ifade ediliyor. Ama bu bir siyasi güçle, böyle bir korsan taşımacılık yapıyor. Siyasetten gücünü alıyor. Bu da yanlış bir uygulama. Konu yargıda, her zaman yüce adaletimizin kararına güveniyoruz. Haklıyız, uygulamanın yargı kararıyla kapatılacağına inanıyoruz. Taksici esnafı mağdur, işi, emeği, ekmeği yok oluyor" diye konuştu.