Abone Ol

‘Gökdeniz Yakın Hava Savunma Sistemi’, yüksek hızlı hedefini başarıyla imha etti

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, 2022 yılı içerisinde İstanbul Fırkateynine entegre edilecek olan ‘Gökdeniz Yakın Hava Savunma Sistemi’nin, gemi üzerindeki son atışlı testinde yüksek hızlı hedefi başarıyla imha ettiği duyurdu.

Yayınlanma: 12:05 03-05-2022
Güncellenme: 12:06 27-06-2022
‘Gökdeniz Yakın Hava Savunma Sistemi’, yüksek hızlı hedefini başarıyla imha etti

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ‘Gökdeniz Yakın Hava Savunma Sistemi’nin, gemi üzerindeki son atışlı testinde yüksek hızlı hedefi başarıyla imha ettiğini duyurdu. Gökdeniz’in bu yıl içinde İstanbul Fırkateynine entegre edileceğine de duyuran Demir, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

 

“Savunma sanayiimizden bir bayram hediyesi. Donanmamız için geliştirilen Gökdeniz Yakın Hava Savunma Sistemi, gemi üzerindeki son atışlı testinde yüksek hızlı hedefi başarıyla imha etti. Gökdeniz bu yıl içinde İstanbul Fırkateynine entegre edilecek.”

 

Gökdeniz, gemi platformlarının hava tehditlerine karşı savunulmasında son katman olarak kritik önem taşıyan bir yakın hava savunma sistemi. Dünyada “Close-In Weapon System (CIWS)” olarak tanımlanan bu sistemler başta anti-gemi füzeleri olmak üzere insansız hava araçları, uçaklar ve helikopterler gibi geniş bir tehdit kümesine karşı gemilerin savunulmasını sağlıyor.

 

Gökdeniz sisteminde 35 mm namlulu silahın yanı sıra arama radarı, takip radarı ve E/O algılayıcılar aynı platform üzerinde bulunuyor. Sistem bu sayede hedef tespiti, tehdit önceliklendirmesi, angaje olunan tehdidin otomatik olarak takip edilmesi ve imha edilmesi fonksiyonlarının tümünü icra edebiliyor.

 

MKE üretimi 35 mm çift silahın kullanılmakta olduğu sistem, dakikada 1100 atım atış hızına sahip. ATOM adı verilen ASELSAN ve MKE ortak üretimi Parçacıklı Mühimmatın kullanımı sayesinde güncel hava tehditlerine karşı yüksek etkinlik sağlanabiliyor.

 

Gökdeniz’in önemli bir yeteneği de Otomatik Şeritsiz Mühimmat Besleme Mekanizması. Bu mekanizma sayesinde sisteme iki veya daha fazla tipe mühimmat aynı anda yüklenebiliyor ve istenen tipte mühimmat operatör tarafından seçilerek kullanılabiliyor. Hava tehditlerinin yanı sıra suüstü ve kara hedeflerine karşı da kullanılabilecek olan Gökdeniz sistemi bu mekanizma sayesinde farklı kullanım amaçlarına yönelik görevlerini başarıyla yerine getirebiliyor.

 

Gökdeniz’de kullanılmakta olan 35 mm silah, mühimmat, radarlar, E/O algılayıcılar, hareket kontrol sistemleri, görev bilgisayarlar gibi temel alt bileşenlerin tümü yurt içinde Türk savunma sanayii tarafından geliştirildi ve üretildi.

 

Dünyada az sayıda ülke kendi yakın hava savunma sistemini geliştirebilecek ve üretebilecek kabiliyete sahip.

 

Kaynak: İHA
Etiketler:
Editör: Büşra Ustaol - busraustaol@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN