İZMİR’de Menemen Devlet Hastanesi’nde görevli pratisyen Dr. Mir Nayim Kiyan, ’adli vaka girişi’ yaptığı hastanın ağabeyi İbrahim D.’nin yumruklu saldırısına uğradı. Önlüğü yırtılıp, kaburgasında çatlak oluşan Dr. Kiyan, ”Kendisinden şikayetçi oldum. Ancak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını öğrendim. Bu saldırgan ceza alana kadar hukuki olarak haklarımı kullanacağım” dedi.
Olay, 5 Mayıs günü saat 15.00 sıralarında Menemen Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde meydana geldi. İran uyruklu Türk vatandaşı Dr. Mir Nayim Kiyan’ın görev yaptığı sırada acil servise İbrahim D. ile kardeşi K.D. geldi. K.D.’nin burnunda ve yanak kemiklerinde kırıklar tespit eden Kiyan, durumdan şüphelenerek ’adli vaka girişi’ yaptı. Bunu öğrenen İbrahim D., adli vakaya çevirdiği gerekçesiyle Kiyan’a bağırmaya başladı. Kiyan ise durumdan şüphelendiği için bu kararı verdiğini söyledi. İbrahim D., başka bir hastaya bakmaya giden Kiyan’ı yumrukladı. Bu sırada diğer sağlık çalışanları araya girdi, ’beyaz kod’ uyarısı verildi. İbrahim D., hastaneye gelen polis tarafından gözaltına alındı. İbrahim D., emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
’ÖNLÜĞÜM YIRTILDI, KABURGAM ÇATLADI’
Hukuki olarak hakkını sonuna kadar arayacağını belirten Dr. Kiyan, ”Hastanın durumundan şüphelendim ve adli vakaya çevirdim. Kendisi bana bağırmaya başlayınca, bunun nedenlerini de anlattım. Başka bir hastaya bakmaya gittiğim sırada yumruk yedim ve anlık bilinç kaybı yaşadım. Bu haldeyken İbrahim D., kafama, yüzüme, göğüs kafesime yumruk atmaya devam etti. Darbe nedeniyle kaburgam çatladı. Doktor önlüğüm de yırtıldı. Kendisinden şikayetçi oldum. Ancak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını öğrendim. Bu saldırgan ceza alana kadar hukuki olarak haklarımı kullanacağım” dedi.
’HİÇBİR ŞEY OLMAMASI AĞRIMIZA GİDİYOR’
İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak da, ”Sağlıkta şiddet maalesef gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Günde yaklaşık 80 civarında sağlık çalışanlarına şiddetle ilgili olarak kolluk kuvvetlerine ihbar gidiyor. Bu çok yüksek bir sayı. Ancak 2021’de adliyeye intikal eden yaklaşık 3 bin dosyanın ise yalnızca binde 8’inde tutuklama olmuş. Bu ise çok düşük bir sayı. Bu kararlar, hekimler istediğinizi yapmazsa, ’Darp edin’ demektir. İnsanlar, yoğun bakım servislerine kadar silah ve bıçaklarla giriyor. İşin sonunda hiçbir şey olmaması da ağrımıza gidiyor. Bunun önlenmesi içinse bir şey yapılmıyor. Çok ve acil önlemler alınmadığı takdirde, sağlıkta şiddet artarak devam edecek” diye konuştu.