Abone Ol

İzmir’de Bir İlk Daha Gerçekleştirildi

Yerel Yönetimlerin Afetlerle Mücadeledeki Yeri (Rolü, Görev ve Yasal Sorumlulukları) Tartışılarak, Bu Konudaki Yanlış Kanılar ve Tereddütler Giderildi.

Yayınlanma: 13:04 15-04-2022
Güncellenme: 09:06 27-06-2022
İzmir’de Bir İlk Daha Gerçekleştirildi

Yerel Yönetimlerin Afetlerle Mücadeledeki Yeri (Rolü, Görev ve Yasal Sorumlulukları) Tartışılarak, Bu Konudaki Yanlış Kanılar ve Tereddütler Giderildi.

İzmir Kent Konseyi bünyesinde kurulan ”Bütünleşik Afet Yönetimi Çalışma Grubu” ve İZ-AFED Derneğinin ortaklaşa düzenlediği panel’de; bir müphemiyete ve tereddüte daha açıklık getirilmiş oldu. Ülkemizde yerel yönetimlerin özellikle de ilçe belediyelerinin, afet yönetim sürecine doğrudan dahli olmadığı şeklindeki yanlış kanı ve tereddütleri gidermeye yönelik önemli bir adım sayılabilecek bu toplantıda, konu hem yasal mevzuat açısından, hem de dünyadan ve ülkemizden olumlu örnekleri ile değerlendirerek, somuta erdirildi.

İZ-AFED(İzmir Afet Bilinci, Çevre ve İklim Farkındalığı Derneği) Kurucu Başkanı ve aynı zamanda İzmir Kent Konseyi bünyesinde kurulan ‘Bütünleşik Afet Yönetimi Çalışma Grubu’nun da Kurucu Başkanı olan Afet Uzmanı Servet ERTAŞ’ın Moderatörlüğünü yaptığı panelde, İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı adına Dr. Seçil Başak UTKU, İzmir Büyükşehir Belediyesinin afet risklerini önlemeye-azaltmaya yönelik çalışma ve planlarını anlattığı bir sunum yaptı. Ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığını temsilen İtfaiye Arama Kurtarma ve Afet İşleri Şube Müdürlüğü koordinatörü Abdül DUYULUR, İzmir İtfaiyesinin bugüne kadar yaptığı başarılı arama kurtarma ve yangına müdahale operasyonlarını anlattığı sunumunda, ”ACİL İZMİR” uygulamasını hakkında da bilgiler verdi.

Ardından söz alan AKUT Vakfı Mütevvelli Heyeti Üyesi Afet Uzmanı Ömer KARACA, mesleki bilgi ve deneyimlerini önceki afetlerdeki kurtarma çalışmalarıyla örneklendirerek anlattığı geniş kapsamlı anlatımında, Türkiyede afet mevzuatı ile ilgili bilgiler de paylaştı.

Panelin esas konusuna gelince; Yerel Yönetimlerin Afetlerle Mücadelesine en iyi örnek olarak, Karşıyaka Belediyesinde 2013 yılında (dönemin Belediye Başkanı Cevat DURAK’ın desteğiyle) kurulan Karşıyaka Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezinin (Karşıyaka AKOM) kuruluş sürecini ve yaptığı faaliyetleri anlattı. Merkeze o dönemde alınan malzeme, ekipman araç ve gereç envanteri hakkında bilgiler verip, o dönemde yapılan toplum afet bilinci ve farkındalığı ile arama kurtarma konularında yaptıkları örnek faaliyetleri anlattı. ”Deprem Simülasyon Tırı” bile bulunan bu Merkezin, Cevat DURAK’tan sonra göreve gelen belediye başkanı döneminde pasifize edilerek, işlevsiz hale getirildiğini üzülerek belirtti.

Belediyelerde afet ve acil durumlara yönelik çalışmalara Belediye Başkan ve üst bürokratlarının bakış açılarının belirleyici olduğu, ancak ne yazık ki İzmir’de bu bakış açısının da çoğunlukla olumsuz yönde olduğu; özellikle ilçe belediye başkanları tarafından afet ve acil durum faaliyetlerinin gelir getirmeyen gereksiz işler, zul, israf, masraf olarak görüldüğü; 1999 Marmara Depremi felaketinden gerekli derslerin çıkarılmadığı; bunun bir sonucu olarak 30 Ekim 2020 günü 6.6 büyüklüğündeki bir deprem ile binaların yıkılarak 117 vatandaşımızın yaşamını yitirdiği; ülkemizin ve kentimizin afetlere dirençli bir ülke olamamasının altında ise afet risk yönetiminin önemsenmediği acı gerçeğin yattığı; Karşıyaka Belediyesinin Deprem Simülasyon Tırı gibi milyarlık araç ve gerecin, ”cürümeye terk edilmesinin” de, bunun bir örneği olması durumunu, salonda bulunan tüm katılımcılar üzüntü ile karşıladı.

Ömer KARACA’dan sonra konuyu değerlendiren Moderatör Servet ERTAŞ; ”İzmir’de 2013 yılında dönemin Belediye Başkanı Cevat DURAK’ın desteği ve Ömer KARACA’nın öncülüğü ile Karşıyaka Belediyesi’nde kurulan Karşıyaka Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezinin (Karşıyaka AKOM), esasında 5393 sayılı Belediye Kanununun 53. Maddesinin bir gereğinin yerine getirilmesi anlamını da taşıdığını” belirtti. İzmir Karşıyaka’da 2013 yılında açılan bu Merkezin, İstanbul’da İlçe Belediyelerine de öncülük ettiğini; bu öncülük sayesinde günümüzde Türkiyenin bir çok il ve ilçesinde bu merkezlerin açılarak, sayılarının gitgide çoğaldığını, halen İstanbul’da yaklaşık 10 ilçe belediyesinde daha ”İlçe Ölçekli Afet Yönetim Planları yapıldığı, müdahale ekipleri ve İlçe AKOM’lar (Afet Koordinasyon Merkezleri) kurulduğunu, bu merkezlerin İBB AKOM’a destek olarak aktif olarak faaliyet yürüttüğünü” dile getiren Servet ERTAŞ; bu merkezlerin fotoğraflarının olduğu bir sunum yaptı.

İstanbul gibi 1. Derece Deprem Bölgesi olan ve 30 Ekim 2020 depremi ile 117 canını kaybeden İzmir’de, İlçe Belediyeleri ne yapıyor? 5393 sayılı Belediye Kanununun 14 ve özellikle 53. Maddelerinin gereği nasıl yerine getiriliyor? Özellikle 117 insanın hayatını kaybettiği ve en çok yıkımın yaşandığı ilçe olan Bayraklı Belediyesi ne yapıyor? İlçe halkını afetlere karşı koruyucu ve kurtarıcı hangi çalışmaları yapıldı, yapılmaktadır? diye salondan soruldu.

Bu soruya denk gelecek bir cevap, Buca Belediyesi’nden geldi. İzmir’de umut verici bir gelişme olarak, Buca Belediyesi bünyesinde kurlan BUCAKUT Ekibinin pırıl pırıl gençleri, salonda yerlerini aldılar. BUCAKUT Ekibi adına söz alan Ekip Lider Yardımcısı Sevinç ŞEKERCİLER; Ekibin kuruluş sürecini ve aldıkları eğitimlerini anlatarak, kendilerine her konuda destek olan ve sürekli gelişmelerini sağlayan, Buca Belediye Başkanı Erhan KILIÇ’a bir kez daha teşekkür etti.

Etkinlik duyuru afişinde isimleri bulunan İZ-AFED Derneği Başkan Yardımcısı Avukat Birgül DEĞİRMENCİ ile Buca Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi(BUCAKUT) Ekip Lideri Mehmet Fatih BARIŞ’ın, hastalık/sınav gibi mazeretleri dolayısıyla katılamadıkları panel, 15.00’da başlayıp, 18.00’da son erdi. Konuşmacı ve dinleyicilerin aktif katılımı ile gerçekleşen ve basının da izlediği panel, katılımcılar tarafından oldukça verimli ve öğretici olarak değerlendirildi

Kaynak: BHA
Etiketler:
Editör: Onurcan Kurtay - onurcankurtay@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN