Rusya-Ukrayna savaşı, Karadeniz'de de büyük bir tehlikenin ortaya çıkmasına neden oldu. Ukrayna'nın, Rus savaş gemilerini durdurmak için bıraktığı deniz mayınlar, büyük bir risk oluşturmaya başladı. Odessa'dan bırakılan mayınlar için teyakkuza geçen Deniz Kuvvetleri, havadan ve denizden gözetlemeye başladı. Öte yandan donanma, İstanbul Boğazı'nda oluşabilecek tehlikelere karşı da avcı gemileri devreye soktu.
Rusya-Ukrayna savaşında deniz mayınları Karadeniz ülkeleri için büyük tehlike arz ediyor. Mayın riski Rusya Soçi Liman Müdürlüğünün 18 Mart’taki uyarısı ile ilk kez duyuldu. Ukrayna ordusu, Rusya’ya karşı mayınları denize bıraktı. Rusya’ya göre Odessa, Oçakov, Çernomorsk ve Yujniy liman bölgelerinde 420 mayın denize bırakıldı. Alarm durumuna geçen Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, NAVTEX yayınlayarak, “Mayınlar tehlike yaratabilir, dikkatli olun” uyarısında bulundu.
KİLİT NOKTA EMNİYET TERTİBATI
Mayınların risk doğurup doğurmayacağı Ukrayna’nın bu mayınları usulüne uygun, doğru bir şekilde atıp atmadığına bağlı. Eğer mayınlar emniyet tertibatı devreye alınarak bırakıldıysa meteoroloji koşullarına göre ağırlıklarından kurtuldukları ve yerleştirdikleri yerden uzaklaştıkları anda emniyet tertibatı devreye giriyor ve bir gemiyle temas etse dahi normal bir atık gibi davranıyor ve patlama riski ortadan kalkıyor. Ancak mayınların emniyet tertibatı açık değilse tehlike yaratabilir.