Akut Stres Bozukluğu ortaya çıkıyor
Terör olaylarına maruz kalan kişilerin normal bir insanın yaşamaması gereken bir dehşet anı yaşadıklarını belirten uzmanlar, hem o anda hem de daha sonra olayı zihinlerinde tekrarladıklarında Akut Stres Bozukluğu denilen bir durumun ortaya çıktığını ifade ediyor. Prof. Dr. Hüsnü Erkmen toplumda da genel bir korku ve gerginlik oluştuğunu, korkuyu yenmek için de normal yaşantıya devam etmek gerektiğini vurguluyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, terör gibi olağandışı bir duruma maruz kalan bireylerin psikolojileri hakkında değerlendirmelerde bulunarak tavsiyelerini paylaştı.
Akut stres bozukluğu ortaya çıkıyor
Terör olaylarına maruz kalan kişilerin fiziksel yaralanmaları söz konusu olmasa bile normal bir insanın yaşamaması gereken bir dehşet anı yaşadıklarını ifade eden Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, “Hem o anda hem de daha sonra olayı zihinlerinde tekrarladıklarında Akut Stres Bozukluğu denilen bir durum ortaya çıkar. Bu da korku, sıkıntı, gerginlik, sürekli o anı düşünme ve uyku bozukluğu ile kendisini gösterir. Yakınları hayatını kaybetti veya yaralandı ise bu duruma yasın da katılması olağan bir durumdur. Yas olması tabloyu daha da ağırlaştırır” dedi.
Etkileri devam ederse tedavi uygulanmalı
Akut stres bozukluğunun pek çok insan için fazla bir müdahale yapılmadan zamanla kaybolabildiğini belirten Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, “Ancak bu durum devam ederse ‘Travma sonrası stres bozukluğu’ denilen hastalık ortaya çıkar. Burada sürekli gerginlik, huzursuzluk, ağlama, hayattan zevk alamama ve çeşitli nedenlerle olayı hatırlama ve hatta bazen görüntüsel olarak yaşama olabilir. Böyle bir durumda da mutlaka psikiyatrik tedavi uygulamak gerekir” ifadelerini kullandı.
Benzer olayı yaşamış olanlar daha çok etkileniyor
Toplum içinde bu gibi durumlara daha önce maruz kalmış olanlar var ise en fazla onların etkilendiklerini vurgulayan Prof. Dr. Hüsnü Erkmen sözlerini şöyle tamamladı:
“Toplumda genel bir gerginlik ve korku ortaya çıkar. Özellikle tekrar olursa korkusu oluşur. Zaten terörün amacı bu korkuyu yaymaktır. Bu korkuyu yenmek için normal yaşantımıza devam etmek gerekiyor. Yapılacak en doğru şey orada bulunanları tarama testlerinden geçirerek zor durumda olanları tespit etmektir. Ancak bu çok kapsamlı bir organizasyon gerektirdiği için uygulaması zordur. Kendisini iyi hissetmeyenlerin başvuracağı yerler oluşturmak ve ilan etmek en basit yöntem olabilir.”