Abone Ol

Küçükçekmece’de ‘Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’ toplantısı gerçekleştirildi

Küçükçekmece Belediyesi ve İstanbul Enerji iş birliğiyle ‘Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’ açılış toplantısı gerçekleştirildi.

Yayınlanma: 14:10 11-10-2022
Güncellenme: 14:10 11-10-2022
Küçükçekmece’de ‘Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’ toplantısı gerçekleştirildi

Belediyenin Cennet Kültür ve Sanat Merkezi toplantı salonunda yapılan toplantıda konuşan Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, “2030 yılında yüzde 40 emisyon azaltımı, 2050 yılında ise nötr karbon hedefine bu konunun ciddiyetini anlayınca ulaşmamız mümkündür” dedi.

 

Küresel ısınma bir tahmin değil gerçekleşmekte olan bir olaydır. Küçükçekmece Belediyesi 2030 yılında yüzde 40 emisyon azaltımı, 2050 yılında ise nötr karbon hedefini hayata geçirmek adına İstanbul Enerji  iş birliğiyle ‘Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’ açılış toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda bu hedefe ulaşmak için yapılması gerekenler anlatıldı.

Belediyenin Cennet Kültür ve Sanat Merkezi toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya ilçenin Belediye Başkanı Kemal Çebi, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir Bölge Planlamacısı, İstanbul Enerji Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Erhan Kurtarır, İstanbul Enerji A.Ş. Genel Müdürü Yüksel Yalçın, Küçükçekmece Milli Eğitim Müdürü Murat Gözüdok, ilçe protokolü ve muhtarlar katıldı.

 

“HEDEFE ULAŞMAK İÇİN BELİRLİ BİR PROGRAM OLMALI VE O PROGRAM UYGULANMALI”

Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, “2030 yılında yüzde 40 emisyon azaltımı, 2050 yılında ise nötr karbon hedefine bu konunun ciddiyetini anlayınca ulaşmamız mümkündür” diyerek şunları ekledi:

“Bu bütün dünyayı, çevreyi ve insanların yaşamını etkileyen ciddi bir konudur. Yapılabilirliği gayet münkündür. 2050’ye 27 yıl var. 27 yılda çok şey yapılabilir. 1990 yılındaki büyük depremden sonra o zamanda gerek İstanbul’la gerek Türkiye’nin deprem bölgeleriyle ilgili hedefler konulmuştu ama o günden bugüne hiçbir şey yapılmayınca tabi hedefe ulaşılmıyor. Hedefe ulaşmak için belirli bir program olmalı ve o program uygulanmalı. Biz Küçükçekmece olarak bu programı çok ciddiye alıyoruz. Hem bunun ciddiyetini biliyoruz hem de bir taraftan farkındalık yaratamaya çalışıyoruz. Öncülük yapmaya çalışıyoruz. İlk önce vatandaşla birlikte hareket etmek, vatandaşı buna inandırmak, ikna etmek ve toplum bilincini geliştirebilmek, bu konularla çok toplantılar ve söyleşiler yapmak bunu insanlara aktarabilmek çok önemli. Sonuç itibariyle bu insanla yapılabilecek bir şeydir. Bunun malzemesi insandır. Bunu insan ayıklayacak, ayıracak ve bu programa uyacak. Bizim yönetmeye çalıştığımız toplumdur. Diyelim ki siz çok ilgisi olmayan ve hiçbir bağı olmayan bir konuyla ilgili bir söyleşide konuşmacısınız onun 1 dakikasını buna ayırabilir orada iklim değişikliği konusundan bahsedebilirsiniz.”

 

“BİZİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN ZAMAN İÇERİSİNDEKİ DEĞİŞİMİ YAKALAMAK VE BU DEĞİŞİMİN İÇERİSİNDEKİ ATILACAK ADIMLARI TARİF ETMEK”

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir Bölge Planlamacısı, İstanbul Enerji Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Erhan Kurtarır da “Küresel iklim değişimi dediğimiz meselenin bize yaratacağı etkileri düşündüğümüzde bir kere yeryüzü kabuğunun hızla değiştiğini görüyoruz. Buzulların erimesi dediğimiz, bu küresel sıcaklık artışıyla ortaya çıkan mesele su seviyesinin yükselmesiyle sonuçlanmakta. Su seviyesinin dünya genelinde sadece 1 metre bile yükselmesinin büyük afetlere yol açacağını hepimiz biliyoruz. Peki bunun için ne yapacağız? Bunun için dünyanın değişik bölgelerinde değişik etkiler yaşandığı için ülkelerin refleksleri ve hızları da değişik oluyor. Şehir planlamacısı olarak bizler öğrencilerimizi yetiştirirken şunu söyleriz; Önce problemin tarifini yapın. Problem tarifi yapmayı öğrenin. Çünkü problemi tarif edemezseniz çözümü de tarif edemezsiniz. Peki problemi nasıl tarif edeceğiz, geçmişten bugüne içerisinde bulunduğumuz problemi tarif edeceğiz ama bugünden geleceğe de çözüm önerilerini ve alternatifleri ortaya koyacağız. Politikaları tanımlayacağız. Profesyonel adımlarımızı tarif edeceğiz. Bizim için önemli ve kıymetli olan zaman içerisindeki değişimi yakalamak ve bu değişimin içerisindeki atılacak adımları tarif etmek. Aslında bugün bizi burada bir araya getiren önemli adımlardan birisi olan sürdürülebilir enerji ve iklim eylem planı adını koyduğumuz mesele tam da bu küresel değişiklikle kentlerimizin toplumumuzun yaşadığı değişime ayak uydurabilmek için atılması gereken somut hedeflerimizi tarif eden profesyonel bir adımdır” dedi.

 

“İNSANLARIN İKLİM DEĞİŞİMİNE DİRENÇLİ BÖLGELERE GÖÇ ETMESİNİN ÖNÜNE KİMSE GEÇEMEYECEK”

İklim değişikliği sonucunda oluşacak göçlerde geri gönderilecek toprak kalmayacak diyen Kurtarır, “İnsanların iklim değişimine dirençli bölgelere göç etmesinin önüne kimse geçemeyecek. O zaman küresel ölçekte atılmış bir adım var. Yaklaşık 11 bin belediyenin imzacısı olduğu 340 milyon nüfusun içinde olduğu ve Küçükçekmece Belediyesi’ninde imzacısı olduğu SECAP (Sürdürülebilir Enerji İklim Eylem Planı) gibi önemli bir adımı ıskalamadan oradaki sorumlulukların hepimizi ilgilendirdiğinin farkında olarak özel sektörden topluma kadar, toplumun aktörlerine ve sivil toplumlara kadar atılacak adımları profesyonellerin desteğiyle tarif etmemiz ve bu yönde yürümemiz gerekiyor” diye konuştu.

 

“ÇEVRENİN VE ENERJİNİN NASIL YÖNETİLECEĞİMİZİ HALKLA PAYLAŞMAMIZ GEREKİYOR”

İstanbul Enerji A.Ş. Genel Müdürü Yüksel Yalçın ise “Küçükçekmece belediyesinin yönetimi bir iklim değişikliği müdürlüğü kurmakla, tek merkezden ilçenin bütününde bu işi yapmak mümkün değil. Bu işin paydaşları var. Bunlar, belediyeyle ilgili yöneticiler, okullar ve muhtarlar. Muhtarlar bu işin en büyük öncülerinden biri çünkü bazı mahalleler çok kalabalık. Muhtarlara büyük bir sorumluluk düşüyor çünkü çevrenin ve enerjinin nasıl yönetileceğimizi halkla paylaşmamız gerekiyor. Bunları halkla paylaşmadan üstten başarılı olmamız mümkün değil. Çünkü bu işin ilk başı çevre ve enerji başlıyor. Biz burada bir çalışma takımı oluşturacağız. İklim değişikliği ve sıfır atık müdürlüğü ile birlikte bizim çalışma arkadaşlarımız önce bir enerji envanteri oluşturacak. Burada fosil kaynaklı enerji tüketimini en aza indirerek yenilenebilir enerjiye geçişi planlayarak temiz bir çevreyle birlikte 2030 yılında karbon emisyonunu yüzde 40, 2050’de ise karbon nötr yani sıfır karbonlu bir Küçükçekmece’yi burada test etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

 

Kaynak: DHA
Editör: Büşra Ustaol - busraustaol@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN