KRONİK RAHATSIZLIKLARI OLANLAR KURBAN BAYRAMINDA ET TÜKETİME ÖZEN GÖSTERMELİ
FAZLA ET TÜKETİMİ SUSUZLUK, KABIZLIK, KÖTÜ NEFES KOKUSU YAPABİLİR !
Kurban bayramının yaklaştığı bu günlerde, özellikle kırmızı et tüketimi ile ilgili bazı konularda, uzmanlar dikkat etmemiz gereken konuları belirtiyor
Et ve et ürünleri günlük protein ihtiyacımızı karşılamamıza yarayan en önemli gıda kaynaklarımızdan biridir En önemli protein kaynağı olmasının yanı sıra, B12 vitamini, kreatinin, mineraller gibi birçok bileşeni de bu besinler ile vücudumuza et ürünleri ile alıyoruz Elbette ki, bu besinin hangi miktarda tüketildiği ve kalitesi önemli bir faktör
YYÜ Gaziosmanpaşa Hastanesi’nden Genel Cerrahi Uzmanı Prof Dr Muharrem Battal, kurban bayramı döneminde artan kırmızı et tüketimi ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler verdi
Kırmızı et en önemli protein kaynaklarından birisidir, ancak sindiriminin uzun sürmesi ve diğer gıdalara göre daha zor olmasından dolayı, sınırlı ve kontrollü tüketilmesi öneriliyor
Özellikle kalp hastalığı, diyabet, kronik karaciğer hastalığı, hipertansiyon, solunum sıkıntısı, gibi kronik hastalıkları olanlar ve gastrointestinal sistemde sorunu olduğu bilinen hastaların daha dikkatli olması gerekmektedir
Aşırı et tüketiminin, susuzluk, kabızlık, nefesin kötü kokması, karaciğer ve kalbin daha fazla çalışması gibi problemlere sebep olduğu da biliniyor Bu bakımdan et tüketimi aslında herkes için önem teşkil ederken, rahatsızlıkları olanlar için ayrıca dikkat ve özen gerektiriyor
Kurban Bayramı süresince dikkat etmemiz gereken önemli noktalardan bazıları:
Et tüketimi ile kanser gelişimi arasında bir ilişki var mı?
Bazı danışanlarımızın sıklıkla sorduğu bu soruya şu şekilde cevap verelim Yıllardır ortaya konulan çalışmalarda bazı kaynaklarda, özellikle kalın bağırsak kanseri riskinin, et tüketimi ile arttığı ifade edilmektedir Pankreas kanseri ile prostat kanseri için de benzer bazı çalışmalar mevcuttur Ancak bu bulguların kanıt düzeyi düşüktür Burada dikkat çekeceğimiz konu, yaşam biçiminin toptan şekillendirilmesi gerekmektedir, sadece besin kaynağını ve beslenmeyi değiştirmekten ziyade, yaşam tarzının tümden değiştirilmesi, örneğin spor, hareket, bazı besin gruplarının azaltılması, bazı besin gruplarının daha fazla tüketilmesi, düzenli uyku vb gibi tüm etmenlerin düzenlenmesi gereklidir Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü tarafından, et tüketiminin kısıtlanması ya da yasaklanması ile ilgili bir öneri de bulunmamaktadır
Her konuda olduğu gibi bu konuda da aşırıya kaçmamak, dengeli olmak, kendimizi tanımak yaşam kalitemizin artmasını sağlayacaktır
Sağlıklı ve mutlu iyi bayramlar dileğiyle