ABD ekonomisindeki belirsizlik ve Fed'in faiz kararları küresel piyasaları etkiliyor. İşsizlik başvuruları düşerken, tahvil faizleri yükselişte. Dolar, altın ve petrol fiyatlarında dalgalanma gözleniyor. Asya ve Türkiye piyasalarından son gelişmeler.
2024 yılına girmeye birkaç gün kala, büyük ekonomiler enflasyonla mücadelede karşılaştıkları zorlukları aşmakta güçlük çekerken, gelecek yıl için bankaların izleyeceği politika yolları hakkındaki soru işaretleri de artmaya devam ediyor. Özellikle ABD'nin 20 Ocak'ta görevi devralacak yeni yönetimi, küresel ticaret dinamikleri üzerinde büyük bir etki yaratma potansiyeline sahip. Yıl sonu itibarıyla finansal çevreler, ABD'nin 47. başkanı Donald Trump'ın atacağı adımların dünya genelindeki ekonomik görünümü ve piyasaların yönünü nasıl şekillendireceğine dair tahminlerde bulunuyor.
ABD'de son açıklanan veriler, iş gücü piyasasının soğumasına rağmen hala güçlü olduğunu ortaya koydu. 21 Aralık ile biten haftada ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 219 bine düşerek piyasa beklentilerinin altında kaldı. Ancak, devam eden işsizlik maaşı başvuru sayısının 1 milyon 910 bine çıkarak Kasım 2021'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşması, iş gücü piyasasında hala belli bir baskının olduğuna işaret etti. Bu gelişmeler, özellikle ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gevşeme sürecinin ne kadar devam edeceği konusundaki belirsizliği artırıyor.
ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri, Federal Reserve'in faiz indirim sürecine ilişkin sinyallerin ardından yukarı yönlü bir seyir izledi. Bu faiz oranı, Mayıs 2023'ten bu yana en yüksek seviyesini görerek yüzde 4,64’e kadar yükseldi ve şu an yüzde 4,58 seviyesinde dengelendi. Analistler, tahvil faizlerindeki bu artışın, Fed’in enflasyonla mücadelesindeki başarısına dair soru işaretlerinin bir yansıması olduğunu belirtiyor. Genellikle politika faizi ile tahvil faizleri arasında pozitif bir korelasyon olduğundan, tahvil piyasalarındaki hareketler, Fed’in gelecekteki para politikaları hakkında ipuçları veriyor.
Dolar endeksi, dün yüzde 0,1 oranında düşerek 108,1 seviyesinden günü tamamladı. Bugün itibarıyla dolar endeksi, yatay bir seyir izliyor. Altının ons fiyatı ise yüzde 0,7 oranında yükselerek 2 bin 634 dolara ulaştı ve yeni işlem gününde bu seviyeyi koruyarak 2 bin 633 dolardan işlem görüyor. Petrol fiyatlarında da dalgalanma gözlemlendi. Brent petrolün varil fiyatı dün yüzde 0,5 değer kaybederek 72,7 dolara geriledi, ancak bugün yüzde 0,1’lik bir artışla 72,8 dolara çıkmış durumda.
ABD borsasında, dün Nasdaq endeksi yüzde 0,05 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,4 değer kaybederken, Dow Jones endeksi yüzde 0,07’lik bir artış gösterdi. Bugün itibarıyla endeks vadeli kontratlar, negatif bir seyir izliyor. Bu karışık piyasa hareketleri, yatırımcılar arasında ekonomik belirsizliklere dair endişelerin devam ettiğine işaret ediyor.
Asya piyasalarında, Japonya'nın zayıflayan yeninin etkisiyle pozitif bir seyir dikkat çekiyor. Japonya'daki ihracatçılar, yendeki zayıflığı avantaja çevirmeye çalışırken, hükümet yetkilileri de para birimindeki dalgalanmalara ilişkin açıklamalar yaptı. Japonya Maliye Bakanı Katsunobu Kato, hükümetin aşırı hareketlere karşı uygun önlemleri alacağını belirterek, yendeki hareketlere dair dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.
Bugün Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi açıklandı. Aralık ayında yıllık bazda yüzde 3 artış gösteren Tokyo TÜFE, Japonya'daki enflasyon trendinin güçlendiğini ortaya koydu. Ayrıca, Kasım ayına ait işsizlik oranları yüzde 2,5 ile beklentiler doğrultusunda gerçekleşti. Perakende satışlar ise aylık yüzde 1,8, yıllık ise yüzde 2,8 oranında arttı. Bu veriler, Japonya’daki ekonomik büyümenin daha sağlam bir temele oturduğunu gösteriyor.
Çin'den gelen ekonomik veriler de dikkat çekici. Dünya Bankası, Çin’in ekonomik büyüme beklentilerini bu yıl ve gelecek yıl için yukarı yönlü revize etti. Bankanın raporuna göre, Çin ekonomisinin 2024’te yüzde 4,9 ve 2025’te yüzde 4,5 büyümesi bekleniyor. Ancak, Çin’in sanayi karları, Kasım ayında yıllık bazda yüzde 7,3 oranında düşüş gösterdi.
Türkiye'de ise borsa yükseliş eğiliminde hareket etti. BIST 100 endeksi dün yüzde 0,33 artışla 9.949,01 puandan kapanırken, yurt içi piyasaların son dönemdeki hareketlilikleri yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini 250 baz puan indirerek yüzde 47,50’ye çekti. Ayrıca, TCMB’nin duyurusunda, enflasyonun ana eğiliminin kasım ayında yataya yakın seyrettiği belirtildi. TCMB ayrıca reeskont kredilerindeki faiz maliyetini yüzde 29,93’e çekti.
Dolar/TL, dün yüzde 0,2 artışla 35,1594 seviyesinden kapanırken, bugün ise bankalararası piyasanın açılışında yüzde 0,3 artışla 35,2730 seviyesinden işlem görüyor. Analistler, bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu belirtirken, yurt dışında ABD’de toptan eşya stoklarının takip edileceğini kaydediyorlar.