Milli Eğitim Bakanlığı, 2023 LGS tercih takvimini duyurdu. Tercihler 3-19 Temmuz tarihleri arasında alınacak, yerleştirme sonuçları ise 24 Temmuz'da açıklanacak.
Milli Eğitim Bakanlığı, 2023 LGS tercih takvimini duyurdu. LGS tercihleri 3-19 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Yerleştirme sonuçları ise 24 Temmuz tarihinde erişime açılacak. Öğrenciler, sınavdan elde ettikleri merkezi sınav puanı, genel yüzdelik dilim ve il yüzdelik dilimlerini öğrendiler. Ortaöğretim Kurumlarına Tercih ve Yerleştirme Takvimi'ne göre özel ortaöğretim kurumlarının kayıt işlemleri ile yetenek sınavıyla öğrenci alan okulların işlemleri ve kayıtları 26 Haziran-19 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek.
Yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar 24 Temmuz tarihinde meb web sitesi adresinde ilan edilecek. LGS taban puanları, kontenjanları ve yüzdelik dilimler aileler ve ortaöğretim mezunları tarafından araştırılıyor.
Lise tercihleri sonucunda yerleştirmeler merkezi ve yerel olmak üzere iki ayrı yöntemle yapılıyor. Yerel yerleştirmelerde ikamet adresi, okul başarı puanı üstünlüğü dikkate alınır.
Merkezi yerleştirmelerde puan üstünlüğüne göre yapıldığından adaylar, okulların en düşük ve en yüksek kaç puanla alım yaptığını araştırıyor. Peki 2023 LGS (lise) taban puanları açıklandı mı? İşte, MEB LGS tercih işlemlerine ilişkin detaylar…
LGS taban puanları ve yüzdelik dilimleri henüz belli olmadı. Öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl açıklanan lise taban puanlarına göre hareket edecek.
2023 LGS taban puanları ve yüzdelik dilimleri tercihlerin ardından ek yerleştirmelerde belli oluyor. Adaylar, aşağıda bulunan 2022 taban puanları ve yüzdelik dilimlerini dikkate alarak tercih edecekleri okulun en son kaç puanla alım yaptığını sorgulayabilir.
LGS taban puanlarının açıklanması ile beraber adaylar taban puan, (en düşük) tavan puan (en yüksek) puanları ve yüzdelik dilimleri öğrenebilecek.
26 Haziran -19 Temmuz 2023 Özel Ortaöğretim Kurumlarının Kayıt İşlemleri ile
Yetenek Sınavıyla öğrenci alan okulların işlemlerinin ve kayıtlarının tamamlanması
03-19 Temmuz 2023: Yerleştirme İşlemleri İçin Tercihlerin Alınması
24 Temmuz 2023: Yerleştirme Sonuçlarının ve Boş Kontenjanların İlan
Edilmesi
24-28 Temmuz 2023: Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Tercih Başvurularının
Alınması
31 Temmuz 2023: Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Sonuçlarının ilanı
31 Temmuz-04 Ağustos 2023: Yerleştirmeye Esas 2. Nakil Tercih Başvurularının
Alınması
07 Ağustos 2023: Boş kalan kontenjanlara, hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler için İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca Yerleştirme Başvurularının Alınması
18 Ağustos 2023: İl/ İlçe Öğrenci YerleĢtirme ve Nakil Komisyonları Yerleştirmelerinin Tamamlanması
22-25 Ağustos 2023 Yatılılık Başvurularının Okul ve Kurumlarca Alınması
31 Ağustos 2023 Yatılılık Yerleştirme Sonuçlarının İlanı ve e-Pansiyon Üzerinden Kayıtların Sisteme İşlenmesi
11 Eylül 2023: 2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılı Açılışı
Yerel yerleştirme işlemleri; okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il, ilçe millî eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara sırasıyla öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanı üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılacak. Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılacak.
Merkezi yerleştirme işlemleri, Sınavla öğrenci alan okullarda merkezî sınav puanının eşitliği hâlinde sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne, sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, 8'inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacak.
Adaylar, ‘merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar’, ‘yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar’ ve ‘pansiyonlu okullar’ olmak üzere üç grupta tercih yapabilecek. Sınava giren ve merkezi sınav puanına sahip olan öğrenciler dahil tüm öğrencilerin öncelikle yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okul tercihinde bulunmaları şart. Bu şartı yerine getirmezseniz yani ‘yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar’ ekranından tercih yapmazsanız, ‘merkezi sınavla öğrenci alan okullar’ kayıt ekranı açılmıyor.
Adaylar tercih sırasında ilk olarak yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullardan 5 tercih yapabilecek. Sınavla öğrenci alan okullar listesinden 10, pansiyonlu okullar listesinden ise 5 olmak üzere herkesin 20 okul tercih hakkı olacak.
Yerel yerleştirme işlemleri okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre öğrencilerin ‘ikamet adresleri, okul başarı puanının üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı’ kriterlerine göre belirlenecek.