Mesleki becerilerini uluslararası düzeyde belgeleyenler, tüm dünyada iş bulma avantajı elde edecekler

Coursera tüm dünyada geçerli sertifikalar sunan eğitimleriyle, gençlere ve kariyerinde ilerlemek isteyenlere, uluslararası fırsatların kapısını açmalarında destek oluyor

Yayınlanma: 15:11 09-11-2022
Güncellenme: 15:11 09-11-2022
Mesleki becerilerini uluslararası düzeyde belgeleyenler, tüm dünyada iş bulma avantajı elde edecekler

 

Uzaktan eğitim platformu Coursera 2012 yılında Stanford Üniversitesi profesörleri tarafından herkes için nitelikli eğitim hedefiyle kuruldu. Bugün her yerden ve her cihazdan, 7/24  erişilebilen platformda, dünyanın önde gelen kurum ve üniversiteleri tarafından hazırlanmış 5.400’ün üzerinde eğitim mevcut. Geleceğin mesleklerini de kapsayan ücretsiz eğitimleri başarıyla tamamlayanlar, belli bir ücret karşılığında elde ettikleri sertifikalarla becerilerinin onaylanmasını sağlıyor. Bu sertifikalar tüm dünyada geçerli olmasının yanı sıra, dünyada ve Türkiye’de işverenlerin büyük bölümü tarafından bir diploma gibi kabul edilerek, tercih nedeni oluyor. 

 

Uzaktan eğitim platformu Coursera 2012 yılında Stanford Üniversitesi profesörleri tarafından herkes için nitelikli eğitim hedefiyle kuruldu. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye özel bir ziyaret yapan Coursera’nın Yönetim Kurulu Başkanı Jeff Maggioncalda, sunulan eğitimler ve bu eğitimlerin sunduğu fırsatlara ilişkin bilgiler aktardı. 

 

İşsizlik riski karşısında en kırılgan meslek gruplarının başında kuryeler, servis elemanları, ev hizmetlileri geliyor

Maggioncalda; kaliteli eğitime erişimin tüm dünyada bir sorun olduğuna dikkat çekerek pek çok işkolunda çalışanların işsizlik riski ile karşı karşıya olduklarını belirtti. Otomasyondan etkilenen veya okul eğitimi almamış; servis elemanlığı, kuryelik, kasiyerlik, ev hizmeti gibi düşük ücretli meslek gruplarının işsizlik riski karşısında en kırılgan grup olduğunu ifade eden Maggioncalda, dijital beceriler ve bilgi odaklı mesleklerin ise risk karşısında daha dirençli olduğunu belirtti. 

 

Geleceğin meslekleri dijital becerilerin edinilmesini gerektiriyor

Dünya Ekonomik Forumu verilerine göre 2020-2025 arasında gizlilik ve güvenlik, siber güvenlik, veri analizi, bulut ve veri rolleri ile yazılım geliştirme mesleklerinde önemli ölçüde bir büyüme bekleniyor. Tüm dünyada talep artışı gören meslekler arasında yapay zeka-makine öğrenmesi öğrenme uzmanları, veri analistleri ve bilim adamları ilk üç sırada yer alıyor. 

 

Uzaktan eğitim, eğitimde fırsat eşitsizliğine çözüm getirme potansiyeline sahip

Maggioncalda: “Uzaktan eğitim, eğitimde fırsat eşitsizliğine çözüm getirme potansiyeline sahip. Coursera 2012 yılında Stanford Üniversitesi profesörleri tarafından herkes için nitelikli eğitim hedefiyle kuruldu. Bugün her yerden ve her cihazdan, 7/24  erişilebilen platformda, dünyanın önde gelen kurum ve üniversiteleri tarafından hazırlanmış 6.000’in üzerinde eğitim mevcut. Geleceğin mesleklerini de kapsayan ücretsiz eğitimleri başarıyla tamamlayanlar, belli bir ücret karşılığında elde ettikleri sertifikalarla becerilerinin onaylanmasını sağlıyor. Bu sertifikalar tüm dünyada geçerli olmasının yanı sıra, dünyada ve Türkiye’de işverenlerin büyük bölümü tarafından bir diploma gibi kabul edilerek, tercih nedeni oluyor.”

 

Uzaktan eğitime ilgi tüm dünyada giderek artıyor

“Coursera platformuna 2016 yılında 21 milyon kullanıcı kayıtlıydı, 2021 sonunda bu sayı 97 milyona ulaştı. Platformda birden fazla ders alınabildiği için bugün toplamda 194 milyon derse kayıtlı 107 milyon öğrenci mevcut. Coursera öğrenme ekosistemi içinde 100’den fazla kurum, 175’ten fazla üniversite, 7.000’den fazla organizasyon yer alıyor. Coursera; Kurumlar, Hükümetler ve Kampüs olmak üzere 3 farklı öğrenme ortamı sunuyor.” 

 

Türkiye en hızlı büyüyen ülkelerden biri

Türkiye’de Yeditepe, MEF ve TED Üniversiteleri’nin yanı sıra, Hisar Okulları ile işbirliği yaptıklarını belirten Coursera Yönetim Kurulu Başkanı Maggioncalda, ülkedeki 1 milyon kullanıcı sayısının da yüzde 23 oranında arttığını ekledi. Türkiye’deki kullanıcıların yaş ortalamasının 29 olduğunu söyleyen Maggioncalda, kullanıcılarının yüzde 43’ünün kadın olduğunu ve yüzde 41’inin mobil cihazlardan bağlandığını ifade etti. 

 

Dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de kadın çalışan eşitsizliği mevcut 

Eğitime erişimde dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınların da katedilecek daha fazla yolu olduğunu belirten Maggioncalda, Coursera’nın “Kadınlar ve Beceriler 2021” Raporu’na göre Türkiye’deki kadın kullanıcıların sisteme kaydolma oranlarının yüzde 174’le dünya ortalamasına göre daha yüksek olmasının ise Türkiye’deki kadınlar adına umut veren bir gelişme olduğunun altını çizdi. Türkiye’de en çok tercih edilen dersler: Standford Üniversitesi’nden Makine Öğrenimi, Google’dan Temel Kurs: Veri, ver, her yerde veri, Proje Yönetimi’nin Temelleri, UX Kullanıcı Deneyimi Tasarımı, Pennsylvania Üniversitesi’nden Kariyer Gelişimi için İngilizce, Koç Üniversitesi’nden Etkili Konuşma, Yale Üniversitesi’nden İyi Olma Hali ve Psikoloji’ye Giriş, Deep Teaching Solutions’dan Öğrenmeyi Öğrenmek. Maggioncalda, son olarak Coursera'nın platformdaki Türkçe içeriği zenginleştirmek için ortaklarıyla yakın çalışmaya devam edeceğini söyledi. 

 

Yakın Gelecekte En Çok İhtiyaç Duyulacak 10 Meslek

1 Yapay Zeka / Makine Öğrenmesi, Öğrenme Uzmanları

2 Veri Analisti ve Bilim Adamları

3 Bilgi Güvenliği Analisti

4 Nesnelerin İnterneti Uzmanı

5 Büyük Veri Uzmanı

6 Proje Yöneticisi

7 FinTech Mühendisi

8 Dijital Pazarlama ve Strateji Uzmanı

9 Yazılım ve Uygulama Geliştiricileri

10 İş Geliştirme Uzmanı

 

Kaynak: BHA
Etiketler:
Editör: İpek Çınar - ipekcinar@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN