Abone Ol

Nanoteknoloji Ulusal Araştırma Altyapısı olan SUNUM'un ikinci 5 yıllık yeterlilik dönemi başlıyor

6550 sayılı kanun kapsamında yeterlilik alan ilk dört “Ulusal Araştırma Altyapısı”ndan biri olarak nanoteknoloji alanında faaliyetlerini sürdüren Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM), ikinci 5 yıl için yeterlilik almaya hak kazandı. 

Yayınlanma: 12:12 22-12-2022
Güncellenme: 12:12 22-12-2022
Nanoteknoloji Ulusal Araştırma Altyapısı olan SUNUM'un ikinci 5 yıllık yeterlilik dönemi başlıyor

SUNUM'un ikinci yeterlilik dönemi için TÜBİTAK MAM'da yapılan toplantı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil ile SUNUM Yönetim Kurulu Üyeleri, Direktör ve Direktör Yardımcılarının katılımıyla gerçekleşti. 

Toplantının ardından SUNUM, yeni üyeleriyle ilk yönetim kurulu toplantısını yaptı. Yönetim Kurulu Başkanlığına oy birliği ile Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Cevdet Alemdar seçildi.

2017'de 6550 sayılı kanun kapsamında yeterlilik alarak “Ulusal Araştırma Altyapısı” olarak faaliyetlerini sürdürmeye başlamış bir Mükemmeliyet Merkezi olan SUNUM - Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi, ikinci yeterliliği almaya hak kazandı.

16 Aralık 2022 tarihinde Gebze TÜBİTAK MAM'da düzenlenen toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile 6550 İzleme ve Yeterlilik Değerlendirme Komitesi Başkanı ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil ile SUNUM Yönetim Kurulu Üyeleri, Direktör ve Direktör Yardımcıları katıldı.

Toplantıda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, SUNUM'un öncülerden olduğunu belirterek şunları söyledi: "Türkiye'yi ileriye taşıyacak bir model olan 6550'leri önemsiyoruz. İleri araştırmalara odaklı 6550'lerin Türkiye'deki ekosisteme katkılarını ve çıktılarını görmek istiyoruz. Biz kendimizi bilimin ve teknolojinin hamisi olarak görüyoruz. 6550'lerin fark yaratacak, ülkemizi bir adım öne çıkaracak işler yapmasını destekliyoruz."

6550 İzleme ve Yeterlilik Değerlendirme Komitesi Başkanı ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, 6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun hakkında bilgiler verdikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü: "SUNUM'un yönetişim modelinin oturduğunu görüyoruz. Yeni dönemde daha fazla ticarileşme, daha fazla uluslararası proje ve ekosistem paydaşlarıyla daha fazla etkileşim görmeyi arzu ediyoruz."

SUNUM'un kuruluşunda emeği geçtiğini söyleyen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal yeni yönetim kurulunun değişik disiplinlerden gelen deneyimli isimlerden oluştuğunu belirtti.

Önceki Yönetim Kuruluna katkı ve emekleri için teşekkür ederek sözlerine başlayan SUNUM Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Alemdar ise SUNUM'da kıymetli çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, "SUNUM, araştırmacılar ile endüstri arasında bir tür köprü görevini üstleniyor. Yeni dönemde tüm paydaşlara açık, sürekli gelişen, sürdürülebilir, küresel anlamda da örnek ve lider bir Mükemmeliyet Merkezi olarak çalışmaları ileriye taşıyacağız," diye konuştu.

Toplantıda SUNUM'un Direktörü Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan da Komite ve Yönetim Kurulu'na geçmiş dönemde yapılanlar ve gelecek dönemde planlananlar hakkında bilgiler verdi.

Nanoteknoloji alanında, evrensel geçerliliği ve sosyo-ekonomik katma değeri olan ürünler ve hizmetler oluşturmak için çok disiplinli/disiplinlerarası verimli ve etkin araştırma ve geliştirme çalışmaları yapan SUNUM,  161 aktif proje yürütüyor. 2021 yılı itibariyle ulusal ve uluslararası 394 kurumla işbirliği yapan SUNUM, tıp alanından kimyaya, ilaçtan enerjiye, kozmetikten otomotive, enerjiden tarıma, gıdadan çevreye uzanan uygulama alanlarında araştırma geliştirme çalışmaları gerçekleştiriyor.

Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Cevdet ALEMDAR'ın başkanlığını yapacağı SUNUM'un yeni Yönetim Kurulunda Eskişehir Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alpagut KARA, WAT Motor Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Cemal Şeref Oğuzhan ÖZTÜRK, Nobel İlaç San. ve Tic. A.Ş. İcra Kurulu Üyesi Dr. Hasan Ersin ZEYTİN, Alanya HEP Üniversitesi'nden Rektör Prof. Dr. Mesut GÜNER, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. Mustafa GÜDEN, Devlet Malzeme Ofisi'nden Genel Müdür Mücahit ÖZDEMİR ile Sabancı Üniversitesi'nden Prof. Dr. Oğuz Nuri BABÜROĞLU ve Prof. Dr. Yusuf Ziya MENCELOĞLU yer alıyor.

 

 

6550 sayılı “Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun” Hakkında

2014'te yürürlüğe girmiş olan 6550 sayılı “Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun”, kamu destekleri ile oluşturulmuş akademik tabanlı Ar-Ge Merkezlerinin yönetim, finansman, personel istihdamı, performans sistemi ve işbirlikleri ana başlıklarında gözlemlenen ortak işletimsel sorunlarına çözüm getirmek ve bu altyapıların idari ve mali sürdürülebilirliğini sağlamak ve başta özel sektör olmak üzere paydaşlarıyla olan işbirliği ve etkileşimini artırmak, yürüttükleri  çalışmaların ekonomik ve toplumsal faydalarını arttırmak amacı ile oluşturulmuştur. Kanunun amacı, "Araştırma altyapılarının daha etkin kullanımını ve sürdürülebilirliğini sağlamak üzere desteklenmesine” imkan vermektir.

SUNUM, 16 Ağustos 2017'de 6550 sayılı kanun kapsamında yeterlilik alarak “Ulusal Araştırma Altyapısı” olarak faaliyetlerini sürdürmeye başlamış bir Mükemmeliyet Merkezidir.

SUNUM - Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Hakkında: 

Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM), Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı ve Sabancı Vakfı tarafından 2010 yılında kurulmuş ve 2017 yılından bu yana 6550 sayılı kanun kapsamındaki faaliyetlerini sürdürmekte olan bir Ulusal Araştırma Altyapısıdır. SUNUM, nanomalzemeler ve nanoyapıların tasarımı, sentez ve karakterizasyonu ile nanoyapılardan geliştirilen mikro-nano sistemlerin tasarım ve üretimi gibi konulardaki yetkinliği ile farklı sektörlere değişik disiplinlerde hizmet verebilen bir alt yapıya sahiptir. SUNUM, Aralık 2022'de ikinci 5 yıllık yeterlilik almaya hak kazanmıştır.

Türkiye’de ve dünyada ender teknolojiye sahip pek çok gelişmiş ekipmanı bünyesinde bulunduran SUNUM laboratuvarları, atomik çözünürlükte görüntüleme, farklı hücreler için hızlı gen dizilimi, yalnızca birkaç atom kalınlığındaki metallerin çok katmanlı olarak biriktirilmesi ve dielektrik uygulamalar gibi farklı konularda araştırma olanağı sunuyor ve hizmet veriyor. 2021 yılı itibariyle 250 kadarı ulusal, 80 kadarı uluslararası olmak üzere 350'ye yakın kurumla işbirliği yapan SUNUM, tıp alanından kimyaya, ilaçtan enerjiye, kozmetikten otomotive, enerjiden tarıma, gıdadan çevreye uzanan uygulama alanlarında araştırma geliştirme çalışmaları gerçekleştiriyor.

SUNUM nanoteknoloji alanında, evrensel geçerliliği ve sosyo-ekonomik katma değeri olan ürünler ve hizmetler oluşturmak için çok disiplinli/disiplinlerarası verimli ve etkin araştırma ve geliştirme çalışmaları yaparak, yetkin insan kaynağı, bilgi, teknoloji, fikri mülkiyet, ayrı ya da ortak yeni altyapılar ve gerektiğinde bunların yaygınlaştırılması için girişimci firmalar oluşturuyor. Uzun vadeli işbirlikleri ile paydaş sanayi ve akademik araştırma kuruluşlarının öz yetkinliklerini öne çıkartan ve gelişmelerine katkıda bulunan SUNUM, tüm paydaşlara açık, sürekli gelişen, sürdürülebilir, küresel anlamda da örnek ve lider bir Mükemmeliyet Merkezi olmak için çalışmalar yürütüyor.

 

Kaynak: BHA
Etiketler:
Editör: İpek Çınar - ipekcinar@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN