Orta gelirliye kredi destekli konut kampanyası

 

 HAZİNE ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orta gelirliye yönelik kredi destekli konut kampanyasının detaylarını ortak basın toplantısıyla duyurdu.

Yayınlanma: 14:01 04-01-2023
Güncellenme: 14:01 04-01-2023
Orta gelirliye kredi destekli konut kampanyası

Bakan Kurum, "Bu kampanyamızla birlikte ilk etapta tam 100 bin ailemizi, çok kısa bir zaman içerisinde ev sahibi yapmayı hedefliyoruz" dedi.
Ankara'da düzenlenen 'Yeni Evim Konut Finansman Programı' ortak basın toplantısında konuşan Bakan Kurum, kampanyaya başvuru sürecini anlattı. Kurum, "Öncelikle, yüklenici firmalarımız belirlediğimiz kriterlere uygun yapılan konut projeleriyle birlikte kampanyamıza dahil olacaklar. Konut almak isteyen vatandaşlarımız, kendi ödeme koşullarına uygun daireleri seçecekler ve bankaya başvuracaklar. Bankalarımız da uygunluk durumunda krediyi vatandaşımıza tahsis edecek ve satın alma süreci başlayacak" dedi.
Banka ve müteahhit anlaşması sonucu proje imzalanacağını vurgulayan Kurum, "Vatandaşımız Türkiye’nin her yerindeki bitmiş projeden faydalanabilecek. Aynı şekilde inşaat seviyesi belirli bir oranda tamamlanmış ve devam eden konutlardan faydalanabilecek. Bankalarla garantörlük sözleşmesini imzalamış yeni başlayan projelerden istifade edebilecek. Bankalarla imzalanacak bu garantörlük nedir? Banka ve müteahhit anlaşması sonucu proje imzalanacak ve sözleşme sonrasında inşaat ilerlemesine göre yapılan hak edişler, ödemeler bankalar tarafından yüklenici firmalara sağlanacak. Bu sayede projenin kontrolünü ve garantörlüğünü, tamamlama sürecini takip etmiş olacağız. Vatandaşımız bu projelerden alması durumunda işin biteceğinin garantisini teminat altına almış olacak. Bu kampanyamızda yüklenici firmalarımız elini taşın altına koyuyorlar. Konutların bedelinin yüzde 5’i kadar vatandaşımıza destek sağlayacaklar. 16 Ocak itibarıyla, kuracağımız web sitesinde, vatandaşımız, ‘Yeni Evim Kampanyamıza’ dair tüm gelişmeleri ve detayları takip edebilecek" diye konuştu.

'SÜRECİN ŞEFFAFLIĞI İÇİN KOMİSYON KURULACAK'
Sürecin şeffaf ve denetlenebilir işlemesi için bir komisyon kuracaklarının bilgisini aktaran Kurum, "Hazine ve Maliye Bakanlığımız, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, banka temsilcileri, SPK, BDDK ve değerleme kuruluşlarından temsilcilerin yer aldığı bir komisyon kuracağız. Bu komisyon, yaptığı teknik ve finansal denetimlerle, firmaların belirlediği fiyatların takibi ve belirlenmesi konularına çalışacak. Denetim görevi yapacak bu komisyon sayesinde; hem projeyi garanti altına alacak, hem de firmalarımıza gerekli finansman desteğini sağlayacağız. Bir yandan konut arzını arttıracak bir yandan da kampanya sürecinde fiyatların sabit kalmasını sağlayarak orta gelirli vatandaşımızı koruyacağız, güven içerisinde ev sahibi yapacağız” dedi.

'TAKSİTLER HANE GELİRİNİN YÜZDE 40’UNU GEÇMEYECEK'
Kurum, konut kredilerindeki 10 yıl vade uygulamasını 5 yıl artırdıklarını belirterek, "Taksitler hane gelirinin yüzde 40’ını geçmeyecek. Tüm evlerimiz birinci el konutlar olacaklar, ikinci el konutlar kampanyaya dahil edilmeyecekler. Vatandaşımızın başvuracağı tüm konut projelerinde; çocuklarımızın, yaşlılarımızın, tüm ailelerimizin huzurlu ve kaliteli bir yaşam sürmeleri adına sosyal donatı zenginliği önceliğimiz olacak. Parkları, bahçeleri, spor alanları, sosyal tesisleri, camileri, ulaşım kolaylıklarını en güzel şekilde tasarlanmış projeler vatandaşımıza sunulmuş olacak. Tüm konutlarımız; deprem yönetmeliğine uygun inşa edilecek güçlü, sağlam ve sağlıklı olacak. Yine sıfır atık ve enerji verimliliğine uyumlu uygulamalarla çevreyi merkeze alan projeleri teşvik edeceğiz. Bu kampanya sayesinde milyarca liralık bir hacim ortaya çıkacak ve ekonomimizde 600 milyar liralık katma değer oluşturacak. Bununla birlikte inşaat sektörü ve sektörü tetikleyen 250 sektör de bu hacimden istifade edecek ve şehirlerimizin ekonomisi, istihdamı güçlenecek" ifadelerini kullandı.

3 BÖLGEYE FARKLI KREDİ
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise konutlar için vatandaşlara sağlanacak kredi için Türkiye'nin 3 bölgeye ayrıldığını söyledi. Nebati, "Programımız kapsamında İstanbul 1'inci bölge; Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla 2'nci bölge, diğer tüm illerimiz de 3'üncü bölge olarak belirlenmiştir. Programımız çerçevesinde bankalarımız ve katılım finans kurumlarımız tarafından sağlanacak finansman tutarları, 1'nci bölge olan İstanbul’da en çok 5 milyon lira, 2'nci bölgedeki illerimizde en çok 3 milyon lira, 3'üncü bölgedeki illerimiz için ise en çok 2 milyon liradır. Programdan yararlanabilmek için hane halkının toplam gelirini dikkate almaktayız. Programdan yararlanacak kişilerin halihazırda bir konutunun olmaması ve son 1 yıl içinde konut alacağı ilde konut satışı yapmamış olması gerekmektedir. Ayrıca, 1'inci bölge ve 2'nci bölgelerdeki illerimizde konut almak isteyen vatandaşımızın, son bir yılda bu illerde ikamet etmiş olması şartı aranacaktır. 3'ncü bölgedeki illerimizdeyse ikamet şartı aranmayacaktır. Alınan konutlar 5 yıl boyunca satılamayacaktır" diye konuştu.

'TAKSİT TUTARININ BELİRLİ BİR KISMINI BİZ ÜSTLENECEĞİZ'
Tüm bölgelerde asgari peşinat oranının yüzde 10 olarak belirlendiğini söyleyen Nebati, "Azami 15 sene vade ile bir mortgage’ye (ipotek) girmiş olduk. Sağlanacak finansmanlarda faiz/kar payı oranları yüzde 0,69’dan başlayan oranlarla uygulanacaktır. Vatandaşlarımızın ilk 3 yılda ödeyecekleri aylık taksit tutarının belirli bir kısmını, kredinin toplam vadesi bitmeden geri ödenmek şartıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak biz üstleneceğiz. Sağlayacağımız bu katkı ile ilk 3 sene için taksit tutarlarını önemli şekilde aşağıya çekecek ve böylece, vatandaşlarımız konutlarının tamamlanmasını beklerken yüklerini ciddi bir şekilde hafifletmiş olacağız" dedi.

3 FARKLI KONUT İÇİN KREDİ İMKANI
Nebati, program kapsamında vatandaşların 3 farklı aşamadaki konutlar için kredi kullanabileceğini belirterek, "Birincisi, tamamlanmış konutlar. İkincisi, belirli bir oranda tamamlanmış ve bankaların kredi verme kriterlerine uygun konutlar. Üçüncüsü ise yapımına başlanacak olan konutlar. İlk iki durumda, konuta ve başvuru sahibine dair şartların ilgili banka tarafından kredilendirme için uygun olarak değerlendirilmesi halinde, program kapsamında finansman imkanı ve bakanlığımız katkısı sağlanacaktır. Yeni başlayacak projeleri kapsayan üçüncü durumda ise konutun bir parçası olduğu konut projesinin bankalarımız tarafından kredilendirme için uygun olarak değerlendirmesi ana kıstas olacaktır. Bu durumda projenin bu program kapsamına alınması için bankanın müteahhitle proje bazında garantörlük anlaşması imzalaması gerekecektir. Bu sayede, inşaatın temeli atılmadan konut kredisi kullanma imkanı oluşacaktır" diye konuştu. 

MÜTEAHHİTLERE 25 MİLYAR LİRALIK FİNANSMANA ERİŞİM İMKANI
Bankalarla garantörlük anlaşmaları yapan ve programa dahil olarak konut üretme taahhüdü veren müteahhitler için Hazine destekli Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletiyle başlangıçta 25 milyar liralık finansmana erişim imkanı sunacaklarına vurgu yapan Nebati, "Program kapsamında diğer önemli bir hedefimiz de konut arzının dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde artırılmasıdır. Böylece, konut fiyatlarında ortaya çıkan dönemsel hızlı yükselişleri de orta vadede en az seviyeye indirmektir. Bakanlığımız tarafından gayrimenkul sektörüne yönelik mali, finansal, tapu ve emlak ilan site verileri kullanılarak analiz ve değerlendirme çalışmaları detaylı şekilde yürütülmektedir. Ayrıca, enflasyonla mücadele kapsamında, haksız fiyat artışı gerçekleştirenler özelinde de tespitler yapılmakta ve ilgili birimlerle paylaşım sağlanmaktadır. Bundan sonra da haksız fiyat artışı gerçekleştirdiği tespit edilen kişiler, gereği yapılmak üzere ilgili birimlerle paylaşılacaktır" diye konuştu.

Kaynak: DHA
Editör: Ebru Aşitan - ebruasitan@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN