Online video oyunları, canlı yayınlar ve E-Spor müsabakaları yüksek kullanılabilirlik, iyi bağlantı ve ölçeklenebilirlik gerektiriyor. Oyuncuların en iyi performansı deneyimlemesini arzu eden oyun şirketlerinin, bağlantı hızı ve gecikme problemlerini çözen dijital altyapılara olan talebi gün geçtikçe artıyor.
Günümüzün en üretken endüstrilerinden biri olan oyun endüstrisi, hızla gelişmeye devam ediyor. Özellikle pandemi sürecinde evlerde daha çok zaman geçirilmesi, dijital oyun sektörünün büyüme trendini hızlandırdı. Bireyler, evden çalışma ve uzaktan eğitimin yanı sıra eğlence için ayırdıkları zamanın büyük kısmını dijital oyunlar sayesinde çevrim içi dünyada geçirmeye başladı. Oyuncular, oyun oynamanın yanı sıra Youtube ve Twitch gibi platformlar üzerinden E-Spor müsabakalarını ve yayıncıları takip etmeye başladı.
Gün geçtikçe daha gerçekçi hale gelen oyunlar, sanal ve gerçek dünyaları; sanal gerçeklik (VR), artırılmış gerçeklik (AR) ve genişletilmiş gerçeklik (XR) gibi teknolojilerle birleştirerek kapsamını genişletiyor.
Equinix Türkiye Genel Müdürü Aslıhan Güreşcier konuya ilişkin görüşlerini şu şekilde dile getirdi: ”Oyun şirketlerinin başarılı olabilmeleri için kullanıcılarına iyi bir performans sunmaları gerekiyor. Dijital altyapılar, oyun endüstrisinin büyümeye devam etmesi adına gereken yüksek performans ve düşük gecikme süresini sağlamak için ideal işlem gücü ve bağlantı sağlıyor. Özellikle, oyuncu sayısı yüksek olan popüler oyunlar, tüm tüketici taleplerini karşılayabilmek adına çok sayıda veri merkezine ihtiyaç duyuyor. Equinix olarak dünya genelinde 235’ten fazla veri merkezimizle bu ihtiyaca da yanıt veriyoruz. Son olarak, dünyanın en büyük oyun yayıncılarından biri olan Ubisoft tarafından satın alınan i3D.net ile anlaşma sağladık. Böylece, Platform Equinix® ile i3D.net’e kullanıcılarının oyun deneyimini iyileştiren, gecikmeyi azaltan, güçlü ve güvenilir bir ara bağlantı hizmeti sağlayacağız.”
Mükemmel ping hızı 0 ila 20 milisaniye
Oyun şirketleri, farklı gerçeklikler sunabilmek için bulut ve 5G gibi teknolojilerden faydalanıyor. Oyunculara en iyi deneyimin sunulabilmesi için de omurga altyapısı gerekiyor. Bir çevrim içi oyunun sunucuları ile bulut veya ağ sağlayıcıları arasındaki bir dengesizlik, aynı anda yüzlerce kişinin oyun deneyiminde kabul edilemez gecikmelere neden olabiliyor. 0 ila 20 milisaniye (ms) arası bir ping hızı mükemmel olarak nitelendirilirken, 20 ila 100 ms ise birçok oyunda gözle görülür gecikmeler yaşatabiliyor. Bu nedenle, 40 ila 60 ms arasında ortalamaya sahip olan altyapılar, birçok oyuncunun hayal kırıklığına uğraması için yeterli oluyor. Bu tür bir sorunun sıklıkla tekrarlanması, oyuncuların bu problemi yaşatan oyunlardan uzaklaşmasına neden olarak oyun şirketinin maddi kayba uğramasına yol açıyor.
Bu tür bir sorunu önlemenin en iyi yolu, oyun sunucularını ve erişim düğümlerini, oyunculara daha yakın veri merkezlerinde dijital uca itmek ve oyun ekosistemindeki şirketlerle bağlantı kurmak olarak gözüküyor. Bulut sağlayıcıları, ağ sağlayıcıları ve iş ortakları arasındaki ultra hızlı, güvenli ve özel ara bağlantı, oyun evreninde önemli bir role sahip. Daha düşük gecikme süresi, daha düşük ağ maliyetleri ve daha iyi bir müşteri deneyimi, özellikle çevrim içi oyunlarda avantaj sağlıyor.
2021 yılının en yüksek trafiği online oyunlardan
Video oyun sektöründe üretilen veri hacmi ise sürekli olarak artış gösteriyor. Dünyanın en büyük bağlantı noktalarından biri olan DE-CIX Frankfurt’un sayısal verilerine göre 2021 yılının son aylarında en yüksek trafiği online oyunlar yarattı. Veri merkezleri ise veri artışıyla yaşanan trafiğin, oyunculara olumsuz bir şekilde yansımaması adına faaliyet gösteriyor. Sistemin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için yüksek kullanılabilirlik, iyi bağlantı ve ölçeklenebilirlik gerekiyor. Bu durum nedeniyle oyun şirketlerinin veri merkezlerine olan talebi son dönemlerde artış gösterdi. Veri merkezlerinin ağ ve yazılımlardaki teknolojik gelişmelerle birlikte oyun endüstrisinin gelişimine katkı sağlamaya devam edeceği tahmin ediliyor.