AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı ilçesinde zihinsel engelli öğrenciler, jeotermal serada çeşitli çiçeklerin yanında tıbbi aromatik bitkiler, kaktüs, sukulent ve tropikal meyve yetiştiriciliği yapıyor.
Sandıklı'da Özçınar Özel Eğitim Uygulama Okulu yetkilileri tarafından okul bahçesine belediye başkanı ve hayırsever iş insanlarının destekleriyle jeotermal enerjiyle ısınan 60 metrekarelik sera kuruldu. Soğutma sistemi de yerleştirilerek 2 ay önce faaliyete geçen jeotermal serada özel öğrenciler mevsimsel çiçeklerin yanında, tıbbi aromatik bitkiler, kaktüs, sukulent ve tropikal meyve yetiştirmeye başladı. 12 ay boyu faaliyette olacak serada yetiştirilen süs bitkileri ve çiçekler, düğün ve özel günlerde hediye olarak satışa sunulurken, elde edilen kazanç ile seranın giderleri karşılanarak öğrencilere burs verilmesi hedefleniyor. Orta ve ağır otizmli çocukların geldiği okulda 78 öğrenci eğitim görüyor.
'TARIM ATÖLYEMİZİ İÇ ORTAMA TAŞIDIK'
Kurum Müdürü İbrahim Altıntaş, "3-4 yıldır dış ortam tarım atölyesi yapmaktayız. Tabii dış ortam tarım atölyesinde buranın da mevsimini göz önünde bulundurduğumuzda kısıtlı zamanda kısıtlı ürünler yetiştiriyorduk. Tabii bizim öğrencilerimizin hem rehabilite olması noktasında hem de verimli iş yapması noktasında bu gibi faaliyetlerin önemi büyük. Bu nedenden dolayı da Müdür Yardımcım Mehmet Hocam ile birlikte bu sera bizim hayalimizdi. Belediye başkanımız öncülük ederek, yardım ederek bu hayalimizin gerçekleşmesini sağladı. Tabii ki buralar, sera bölgesi olduğu için buradaki müteşebbislerin bizlere faydaları dokundu. 60 metrekarelik yapmakla beraber faaliyetimize başladık. Ülkemizin farklı bölgelerinde sera kurularak eğitim faaliyetleri olduğunu biliyoruz ama bu şekilde termal ısıtma yöntemiyle ısınan bir sera olduğunu bilmiyorum" dedi.
'ÖĞRENCİLERİMİZ TOPRAKLA HAŞIR NEŞİR OLUYOR'
Okul Müdür Yardımcısı Mehmet Sarısoy, "Seramızı faaliyete aldık, yaklaşık 2 ay oldu. Bu 2 aylık kışlık süre içerisinde kışlık mevsimlik çiçeklerimiz, tıbbi aromatik bitkiler ve kaktüs, sukulent çeşitleri yetiştirmeye başladık. Öğrencilerimizin normalde bu bölgede göremeyecekleri tropikal meyve ağaçlarını da seramızda bulunduruyoruz. Kış mevsimi olmasına rağmen Sandıklı'da havalar çok soğuk. Termal ısıtma yöntemiyle çalışan bir sera olduğu için 12 ay boyunca çalışabililiyor. Sisteme soğutma sistemleri de dahil olduğu için yazın da çalışabilecek. Öğrencilerimiz burada toprakla haşır neşir olarak kendi faaliyetlerini yürütmeye çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.
Kurumda eğitim gören özel öğrencilerden Merve Karaçelik de "Ben buraya geliyorum, vazoları boyuyoruz, çiçek dikiyoruz" dedi.