Prof. Dr. Akbulut, “Nerede olduğumuzu bilmeden hedefimize ulaşamayız”

URAP Koordinatörü Prof. Dr. Ural Akbulut, Ege Üniversitesine konuk oldu

Yayınlanma: 11:12 08-12-2022
Güncellenme: 11:12 08-12-2022
Prof. Dr. Akbulut, “Nerede olduğumuzu bilmeden hedefimize ulaşamayız”

 

Ege Üniversitesinde “Türk Üniversiteleri Dünya Sıralamalarında Niçin İlerleyemiyor?" konulu konferansta konuşan ODTÜ URAP Koordinatörü Prof. Dr. Ural Akbulut, “Nerede olduğumuzu bilmeden hedefimize ulaşamayız. Sıralamalar, bulunduğumuz noktanın koordinatlarını verir. Sıralamalara kızsak da onlardan yararlanmalıyız” dedi.

 

EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ise  “Ortak akılla belirlediğimiz; eğitim-öğretimde kalite, araştırma üniversitesi ve öğrenci odaklılık hedeflerimiz doğrultusunda Ege Üniversitesi Ailesi olarak tek yürek halinde çok çalıştık, aynı anlayışla kazanımlarımız sürdürülebilir kılmak için çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz” dedi.

 

ODTÜ URAP Koordinatörü Prof. Dr. Ural Akbulut, Ege Üniversitesine konuk oldu. Prof. Dr. Ural Akbulut’u makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Rektörlük makamındaki görüşmenin ardından Prof. Dr. Ural Akbulut, Fen Fakültesi Konferans Salonunda konferans verdi. Programa, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın yanı sıra EÜ üst yönetimi,  EÜ Senato üyeleri, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

 

“İlk dünya sıralaması 2003’te yapıldı”

Türk Üniversiteleri Dünya Sıralamalarında Niçin İlerleyemiyor?" konulu sunumunu gerçekleştiren ODTÜ URAP Koordinatörü Prof. Dr. Ural Akbulut, “ İlk dünya sıralaması olan ARWU 2003 yılında yapıldı. Çin’in o dönemde gelişmesi için belirlediği 9 araştırma üniversitesinin tümü ilk 100’e girmeyi başardı. Yükseköğretim Kurulumuzun 2019-2023 hedefleri doğrultusunda en az 2 üniversitemizin ilk 100’de, 5 üniversitemizin de ilk 500’de yer alması hedeflenmişti. URAP’ın yaptığı sıralamalarda 2015 yılına dek Ege Üniversitesi ilk 500 içinde 4 kez girme başarısı gösterdi. Ancak 2016 yılından sonra ilk 500’de Türk üniversitesi kalmadı.  ARWU 2022 sıralamasına girebilen 11 üniversiteden biri de Ege Üniversitesi oldu. Leiden 2022 dünya sıralamasında ise Ege Üniversitesi, 610’uncu sırada yer alarak Türk üniversiteleri arasında dördüncü oldu. İspanya menşeli Sci Mago sıralamasında ise EÜ, 639’uncu sırada yer alarak ulusal bazda 7’nci sırada yer aldı” dedi.

 

URAP dünya sıralamasının detaylarını anlatan Prof. Dr. Akbulut, “URAP, ODTÜ Enformatik Enstitüsünde 2009’da kuruldu. 2009’da ilk Türkiye sıralamasını ve 2010’da dünya sıralaması yayınlamaya başladı. Türkiye sıralaması ile 78 bilim alanında dünya sıralaması da yapıyor. 2022-2023 Türkiye sıralamamızda Ege Üniversitesi 966 puanla 9’uncu oldu. Dünya sıralamamızda ise 889’uncu sırada yer alarak ulusal bazda 7’nciliği elde etti. Dünya Alan Sıralamamızda Ege Üniversitesi, toplan 14 alanda yer alırken 8 alanda ilk üçte yer buldu. Dişçilik alanında dünyada ilk 200’e girdi” dedi.

 

“Atıf ve makale sayılarımız katlanarak artmalı”

Türk üniversitelerin niçin sıralamalarda ilerleyemediğine açıklık getirmeye çalışan Prof. Dr. Akbulut, “Dünya sıralamaları; makale ve atıf açısından durumumuzu açıklıyor. Üniversite sıralamaları sayesinde yayınlarımız az da olsa artmaya başladı. Ancak bu artışın sağlıksız olduğu URAP’ın raporlarında görülmektedir. Yayınlarımız etki değeri en düşük (Q4) veya sıfır olan dergilere kaydı ve atıf alamadığı için de dünya sıralamalarında ilerleyemiyoruz. URAP sıralamasında 501-1000 aralığında yer alan 9 üniversitemizin ortalama makale sayısı bin 150. İlk 100’deki üniversitelerin ortalama makale sayısı ise 8 bin 349. Bizim ortalamamızın 7,26 katı. Yani makale sayımızı katlayarak artırmamız gerekiyor. Yine üniversitelerimizin ilk yüze girebilmeleri için ortalaması 65,737 olan atıf sayılarını da 12,3 katına çıkarmaları gerekir. Sıralamalarda tırmanmamız için yayınlar etki değeri yüksek dergilerde çıkması, yüksek lisans ve doktora öğrenci sayısının artması, üniversitelerde doktora sonrası araştırma kadrosunun verilmesi, doktora yayını olmayanlara akademisyen kadrosu verilmemesi, atama ve terfilerde bu kriterlerin gözetilmesi gerekiyor” diye konuştu.

 

Prof. Dr. Akbulut, “Nerede olduğumuzu bilmeden hedefimize ulaşamayız. Sıralamalar, bulunduğumuz noktanın koordinatlarını verir. Sıralamalara kızsak da onlardan yararlanmalıyız” diyerek sözlerini noktaladı.

 

“Dört yılda önemli başarılara imza attık”

Prof. Dr. Akbulut’u ağırlamaktan dolayı duydukları memnuniyeti dile getiren EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Değerli hocamızı 2019 yılında üniversitemizde ağırlamıştık. Aradan geçen dört yılda gururla ifade edebilirim ki Ege Üniversitesi olarak çok önemli başarılara imza attık. Ortak akılla belirlediğimiz; eğitim-öğretimde kalite, Araştırma Üniversitesi ve öğrenci odaklılık hedeflerimiz doğrultusunda Ege Üniversitesi Ailesi olarak tek yürek halinde çok çalıştık.  Kalite kavramını kurum kültürü haline getirmek için yürüttüğümüz disiplinli çalışmalar neticesinde beş yıllık tam akreditasyonu alan ilk devlet üniversitesi olduk. Bunun yanı sıra en önemli hedeflerimizden birini gerçekleştirerek Araştırma Üniversitesi unvanını aldık. Öğrenci odaklı uygulamalarımızla üniversite gençliğinin ‘Kariyer Gelişimini En Etkin Şekilde Destekleyen Üniversite Ödülü’nü Sayın Cumhurbaşkanımızın elinden alma şerefine nail olduk. Üniversitemizde yürüttüğümüz tüm faaliyetlerimizi ölçmek ve değerlendirmek için Kurumsal Gelişimi Planlama ve İzleme Koordinatörlüğü (EGE-PİK) sistemini kurduk. Bu koordinatörlüğün çatısı altında Sıralama Birimi Ofisini oluşturduk. 2019 yılında THE İMPACT RANKİNGS ile uluslararası üniversite sıralaması sürecimizi başlattık.  İlk kez THE, QS, ARWU ve RUR gibi dünya sıralamaları içerisinde yer aldık.  URAP raporlarına göre son yıllarda 11 sıralama kuruluşunun 10’unda yer alma başarısını elde ettik” diye konuştu.

 

Yeni dönemde de elde edilen başarıları sürdürülebilir kılmak için çalışacaklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Budak, “Dijitalleşme ve uluslararasılaşma hedeflerimiz doğrultusunda yeni başarılara imza atmak için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Prof. Dr. Ural Akbulut hocamızın ‘Türkiye Üniversiteleri Dünya Sırlamalarında Niçin İlerlemiyor’ konulu konferansını dikkatle dinleyip, kendimize dersler çıkaracağız. Bizlere zaman ayırdığı için değerli hocamıza teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

 

 

Kaynak: BHA
Etiketler:
Editör: İpek Çınar - ipekcinar@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN