Ege Üniversitesi(EÜ) Hemşirelik Fakültesi, EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı ve Uzaktan Eğitim Merkezinin (UZEM) katkılarıyla Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKAM) tarafından düzenlenen ”Babalar ve Kızları, Anneler ve Kızları Sempozyumu” çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Sempozyuma Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, EKAM Müdürü Doç. Dr. Şerife Çağın ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mehmet Ersan, ”Sanal dünya gün geçtikçe yaşantımızda daha çok hâkimiyet kuruyor. Aynı evin içinde hatta aynı odada olsak da, ayrı ayrı dünyalarda yaşıyoruz. Böyle bir dünyada kuşkusuz ebeveynler olarak işimiz daha da zor. Çoğumuz çocuklarımızın isteklerine cevap veremiyor, onların dünyasına girmekte, onlarla aynı paydada buluşmakta güçlük çekiyoruz. Bir baba olarak tavsiye ediyorum ki kızlarımızla mümkün olduğu kadar çok vakit geçirmeye çalışalım. Bunun için çocuklarımızın büyümesini beklemeyelim. Kızlarımızın bir sorunu olduğunda annelerine yönlendirmek yerine, gözlerinin içine bakarak onları dinleyelim. Katı, otoriter, korku uyandıran bir baba olmak yerine onlara dost olalım. Tüm babalar kızlarının kahramanı olmalı. Onların hayatına karar vermek yerine, kararları birlikte alalım. Kendilerinin değerli olduklarını hissettirelim ve eğitimlerine özel bir önem verelim. Dünyanın en şanslı erkekleri kızlarıyla aralarında güzel bir frekans yakalayan babalardır. Bu etkinliğin güzel tarafı, kadın çalışmalarının da ruhuna uygun olarak farklı disiplinleri bir araya getirmesi. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen, katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum’’ dedi.
”Pandemi aile ilişkilerini etkiledi”
Konuşmasında pandeminin aile ilişkilerine etkisine değinen Doç. Dr. Şerife Çağın, ’’Bu pandemi günlerinde, sosyal hayatta ilişkilerimizin şeklinin değiştiği gibi aile içerisinde de pek çok değişiklik yaşadık. Aile fertleri olarak birbirimize yakınlaştık mı uzaklaştık mı anlamadık. Belki de aile ilişkilerimizde kendimizi sorgulamaya başladık. Öncelikle cinsiyet ayrımına gitmeden, bütün çocuklarımızın sorunlarına eğilmemiz gerekmektedir. Anne, baba ve kız çocukları arasındaki ilişki kadar erkek çocuklarla anne-baba arasındaki ilişkiler de çok önemli. Kadın çalışmalarında bu taraf da ele alınmalı. Çocuklarını olumlu yönde destekleyen, onlara güzel hatıralar bırakan ebeveynler kadar çocuklarıyla iletişim problemi yaşayan veya bir kayıptan dolayı çocuklarının hayatında derin yaralar açan ebeveynler de vardır” dedi.
Düzenlenen sempozyumun amacının, ebeveynlerin çocuklarıyla ilişkilerinin farklı alanlarda nasıl ele alındığına dikkat çekmek olduğunu dile getiren Doç. Dr. Çağın, ” ‘Babalar ve Kızları, Anneler ve Kızları’ gün boyunca Türkiye’nin farklı üniversitelerinden, farklı alanlarından katılacak akademisyenlerimiz tarafından tartışılacak. Şüphesiz ki çözüm önerileri sunacak bildirileri dinleme fırsatı bulacağız” dedi.
”Bir kadın aileyi bin kadın dünyayı değiştirir”
Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez ise, ”Annemize bakarak kız olmayı, kadın olmayı öğreniyor, babamıza bakarak bir erkeği tanımaya başlıyoruz. Bir kız çocuk olarak ilk aşkımız olan babamızın, gelecek dönemlerde partner ilişkileri ve evlilik ilişkileri noktasında çok büyük etkisi olmakta. Dolayısıyla bir kadın olarak sevgili, eş ilişkisi mutluluğumuz aslında 3-6 yaştaki bize verilen babamızın sevgisine, annemizin şefkatine bağlı. Yani babamız, bir kız çocuk olarak bize sevgisini, annemiz de şefkatini verdiyse ileride sağlıklı bir eş ilişkisi yapılandırıyoruz. Kızlar, kadını annesinden, erkeği babasından öğrenir. Yaşamı ise tercih ettiği partneriyle devam ettirir. Kadın yaşamın dengesidir. Kadın, doğuştan kendi güçlerinin farkında olup bunları yaşama kattığında değişim başlar. Kadın, belirleyici ve düzenleyici olarak yaşama yön verdiğinde toplumlar refaha ulaşır. Tıpkı diğer canlılarda olduğu gibi bir kadın bir aileyi bin kadın dünyayı değiştirir” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Öğr. Gör. Dr. Serap Nargaz, ”Vals ve Tangolarımız” konserini katılımcıların beğenisine sundu. Etkinlik kapsamında toplam dört oturumda alanında uzman konuşmacılar tarafından anne-kız, baba-kız ilişkileri çok disiplinli şekilde ele alınarak tartışıldı.