Abone Ol

Prof. Dr. Ersoy: Denize sıfır yapı yapmak çok akılcı değil

 

 Bahçelievler’de oturan vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla Bahçelievler Belediyesi Kongre Merkezi’nde ‘Deprem Paneli’ düzenlendi.

Yayınlanma: 10:03 16-03-2023
Güncellenme: 10:03 16-03-2023
Prof. Dr. Ersoy: Denize sıfır yapı yapmak çok akılcı değil

Gencinden yetişkinine birçok kişinin katıldığı panelde Yıldız Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi Dekanı Şükrü Ersoy, 'Deprem ve Tsunami Riski: Etki Alanları' başlıklı bir sunum yaptı. Prof. Dr. Ersoy, “Kıyılarda mekânsal planlamanın yapılması gerekiyor Marmara kıyılarının mekânsal açıdan yeniden planlanması gerekir. Denize sıfır yapı yapmak, çok akılcı bir olay değil” dedi.

 

Kahramanmaraş merkezli büyük depremin ardından olası İstanbul depremine önlemli olmak amacıyla Bahçelievler Belediyesi, ‘Deprem Paneli’ düzenledi. 15 Mart’ta gerçekleşip herkese açık olan panelde; Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy ‘İstanbul’un Deprem ve Tsunami Riski: Etki Alanları’, Afet Uzmanı Öğr. Gör. Elif Demirbaş ‘Afet yönetimi: Afetlerde ilk 72 Saatin Önemi’, Kentsel Dönüşüm Müdürü Alper Nevruz da ‘Güvenli Gelecek için Kentsel Dönüşüm’ konularını ele alarak panele gelenleri bilinçlendirmeyi amaçladı.

“ARTÇI DEPREMLER 1,5 YIL SÜRÜM ŞİDDETİ 6’YA KADAR ÇIKABİLİR”

Kahramanmaraş merkezli büyük deprem hakkında konuşan Prof. Dr. Ersoy, “1999 depreminin ardından 24 yıl geçti. O zamanlar ‘bundan sonrası milat’ demiştik. Türkiye’deki bu durumu düzelttik mi, hayır düzeltmedik. Bu büyük depremde de bazı önlemler alındaydı can kayıplarımızın belli kesimini kurtarabilirdik. 20 yıldır Hatay için büyük yıkımlar olacağını söylerdim. Söylediğim yerlerin hepsi yıkıldı. Gitmeden nerede ne olacağını biliyordum” dedi.

Prof. Dr. Ersoy, “Hatay’ın içinde 7 den büyük deprem en az 50 yıl içinde görülmez. Orası rahatladı. Türkiye kuşağında depremler milyonlarca sene sürecek. Ama Güney ve Kuzeyimizdeki ülkelerde öyle bir durum yok. Yaşanan bu büyük depremin artçıları ise bölgede kendini 1-1,5 yıl gösterecek. Hatta şiddeti 6'ya çıkabilir. Bu yüzden hasarlı binalara o bölgede kesinlikle girilmemelidir. Türkiye’nin 92 den bu yana deprem tehlikesi 3,5, 4 kat arttı. Türkiye’de deprem açısından denetimin ve belediyelerin teknik anlamda güçlendirilmeye ihtiyacı var. Türkiye’nin yüzde 100’ü deprem bölgesidir. Etkilenmeyecek hiçbir yeri, şehri yoktur” şeklinde konuştu.

BAHADIR: TÜRKİYE’DEKİ ÇARPIK KENTLEŞME 20 YILDA OLMADI

Panelde konuşan Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır, “Deprem sonrası Bahçelievler’deki tüm vatandaşımız ve çalışanlarımız tek vücut oldu. Hiç kimse hiçbir şey düşünmeden, mezhep, din, siyaset, düşünce ayrımı yapmadan davrandı. Hasan Doğan lojistik merkezimizde sabahlara kadar 15 bin kişi tarafından yardım malzemeleri tırlara yüklendi. Arama kurtarma ekibimiz de deprem bölgesinde canlar kurtardı. İnanın ki Türkiye bu depremde de birlik ve beraberliğini ispatladı. Türkiye’de her fikir iktidar oldu. İstanbul’da da her fikir iktidar oldu. Ama Türkiye’deki çarpık kentleşme 20 yılda olmadı. 60-65 yıldır bu böyle. Bu yüzden her fikrin kendini sorgulamalıdır. Ben de dahilim” açıklamasını yaptı.

“BİZE BAŞVURUN, HÜKUMETTEN ALDIĞINIZ TAŞINMA PARANIZ DA CEBİNİZDE KALSIN”

Bahçelievler’de birlik olunarak kolaylıkla kentsel dönüşümün sağlanabileceğini de belirten Bahadır şunları söyledi:

“Her zaman bize gelip ‘evimin durumu nedir’ diyebilirsiniz. Bahçelievler’de bulunan evleriniz az katlı olsun. Kentsel dönüşüme kulak asın. Biz elimizden geldiğini yapıyoruz. Hatta şunu da söylüyorum burada da sözüm sözdür; taşınma parasını hükümetinizden alın. Gelin bize, Kentsel dönüşüm yolu paranızı aldığını söyleyin. Biz sizin evinizi taşıyalım. O 7 bin lira da sizin cebinizde kalsın.”

 

 

Kaynak: DHA
Editör: Ebru Aşitan - ebruasitan@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN