Ramazan ayında dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili uyarılarda bulunan Medical Park Gebze Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Uzman Diyetisyen Hatice Sultan Kirişçi, “Ramazan’da kilo sorunu yaşamamak için öncelikle sahur yapmadan asla oruç tutmayın. Sahur ve iftarda şeker içeriği düşük gıdalar tüketin. Mideyi yoran hamurlu yiyecekler, aşırı yağlı börekler ve yağda kızartılmış yiyeceklerden kaçının” dedi.
Medical Park Gebze Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Uzman Diyetisyen Hatice Sultan Kirişçi, Ramazan ayını sağlıklı geçirebilmemiz için bilgilendirmelerde bulundu.
DÜŞEN KAN ŞEKERİNİN ETKİSİYLE YEME İSTEĞİ ARTABİLİR
Kan şekeri düşüklüğünün besin tüketimini artırdığını dile getiren Uzm. Dyt. Kirişçi, “Ramazan ayında yapılan araştırmalara göre uzun süren açlık sonrasında düşen kan şekerimizle birlikte, günlük almamız gereken enerjiyi vücudumuz için sağlayamadığımızdan vücut kendini korumaya alıyor ve yavaşlatıyor. Yani metabolizmamız normal zamana göre Ramazan ayında çok daha yavaş çalışıyor. Düşen kan şekerimizin etkisiyle iftar sırasında her şeyi yemek istiyoruz. Beyaz unlu gıdalardan özellikle Ramazan ayının baş tacı sıcacık ramazan pidemizin porsiyon kontrolünü ayarlayamıyoruz. Ve ertesi günü acıkmamak için doysak bile börekler, çörekler, çerezler tüketmeye devam ediyoruz” diye konuştu.
TATLI KRİZLERİ YAŞANABİLİR
İftarda sonra tatlı tüketme isteğine dikkat çeken Uzm. Dyt. Kirişçi, “İftardan sonra genellikle çoğumuz ‘yemeğin üstüne tatlı da ne güzel gider’ deriz. İftarınızı yaptıktan sonra üstüne tatlı yeme hissinin gelmesi çok normaldir. Çünkü akşama kadar dibe çökmüş kan şekerimizi şeker içeriği yüksek besinler tüketerek birden yükseltiyoruz. Bu tür ani düşüş ve yükseliş kan şekerimizin dalgalanmasına neden oluyoruz. Bunun sonunca tatlı krizi yaşıyoruz. Bu nedenle tatlı krizlerini minimumda yaşamak istiyorsanız, glisemik inseksi düşük besinler tercih edin” şeklinde konuştu.
KİLODAN KORUYAN PÜF NOKTALAR
Uzm. Dyt. Kirişçi, Ramazan’da kilo almamak için dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı:
TOKLUK HİSSİ SAĞLAMAK İÇİN PROTEİNE ÖZEN GÖSTERİN
Uzm. Dyt. Kirişçi, iftarda dikkat edilmesi gereken unsurları şu şekilde sıraladı:
YÜRÜYÜŞ İHMAL EDİLMEMELİ
Ramazan ayında fiziksel aktiviteyi ihmal etmemiz gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dyt. Kirişçi, “İftardan 1,5 saat sonra 1 saat yürüyüş yapılmalı. Sahurdan sonra hemen yatılmamalı. Evde 5-6 dakikalık yürüyüş ya da kısa egzersiz hareketleri uygulanmalı” diyerek sözlerini noktaladı.
Konuyla ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediyesi muhabiri Dilan Azizoğlu, “Aydın Büyükşehir Belediyesi; atalarımızdan, ninelerimizden, dedelerimizden gelen yerel tohumların gelecek nesillere aktarılması için 2014 yılından bu yana çalışma yürütmektedir. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımız Özlem Çerçioğlu öncülüğünde, projemizle her yıl milyonlarca fide üreterek bunları vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Geçen yıllardaki gibi bu yıl da domates, biber, patlıcan, salatalık, acur ve fasulye fidesi üretimi yaptık. Aydın’ın 17 ilçesinde de bir yerel ürün şenliği şeklinde bu fidelerimizi vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Amacımız sürdürülebilir tarım ürünlerinin çocuklarımıza ve torunlarımıza kalması. Bu konuda her kurum ve kuruluşla işbirliği yapmaya, projeler üretmeye açığız” ifadelerini kullandı.
Başkan Çerçioğlu’ndan kadın üreticilere çağrı: Fidan bizden, üretim sizden
Ata Tohumlarından katma değerli ürün üretmek isteyen kadın üreticilere bir çağrıda bulunan Başkan Çerçioğlu, “Aydın Büyükşehir Belediyesi her zaman üreticinin yanındadır. Kadınlarımızın Ata Tohumlarımıza verdikleri değeri biliyoruz. Bu sebeple yerel tohumlarımızdan elde ettiğimiz fideleri değerlendirmek isteyen kadın üreticilerimizi bu yıl da desteklemeye devam edeceğiz. Bunun için bize başvurmaları yeterli; üretim alanlarını değerlendirecekleri gerekli fide desteklemesinde bulunacağız” ifadelerini kullandı.
Amaç katma değerli ürün üretimini artırmak
Geçen yıllarda birçok kadın üreticinin katma değerli ürünler üreterek ekonomiye katkı sunduğunu hatırlatan Başkan Çerçioğlu, fidelerden üretim yapacak olan vatandaşlardan tohumluk almalarını istediklerini söyledi. Başkan Çerçioğlu, “Anadolu’nun en büyük zenginliklerinden birisi olan Ata Tohumları. Ata Tohumlarımızın gelecek nesillere aktarılmasını önemsediğimiz için de fidelerimizi önümüzdeki haftadan itibaren 17 ilçemizde vatandaşlarımızla buluşturmaya başlayacağız. Aydın’da bahar ayları yerel tohumların toprakla buluştuğu bir şenlik havasında yaşanır. Elbirliğiyle bu tohumları gelecek nesillere aktaracağız. Amacımız katma değerli ürün üretimini artırmak” dedi.