MİLLİ Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır, “Buradan yetkililere sesleniyorum; deprem İstanbul’un çürük evlerini, binalarını yıkmadan siz yıkmaya başlayın.
İnsafı depreme bırakmayın. Deprem İstanbul’u çürük yapılarını yıkmadan, insanları öldürmeden İstanbul’u kurtarmak adına topyekûn bir seferberlik başlatılmalıdır. İstanbul için acil eylem planı derhal yürürlüğe girmelidir” dedi.
Milli Yol Partisi lideri Remzi Çayır, partisinin genel merkez binasında düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Çayır, Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 ili etkileyen depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve yaralılara şifa diledi. Yaşanan bu felakette birçok ailenin etkilendiğini ve ateş düştüğünü ifade eden Çayır, “Hemen hemen her ailenin acısı var. Acının dokunmadığı ve ateşin düşmediği bir aile yok. Geride kalan, o anı yaşamış insanlarda arasında sağ kurtulmak bile ölümle eşdeğerdi. Depremin ilk gününden itibaren bölgedeydim. Giderken gördüğüm o manzarayı hayal etmemiştim. Gördüğümüz yıkımlar, çaresizlik yıkılmış her apartmanın önünde sağa sola koşuşturan aileleri gördük” diye konuştu.
‘TOPYEKÛN SEFERBERLİK BAŞLATILMALIDIR’
Çayır, depremin şiddetli olabileceğini ve birçok ülkede depremle yaşayan toplulukların olduğunu belirterek, “O ülkeler buna göre önlem almış ve şehirler oluşturmuşlar. Buradan yetkililere sesleniyorum; deprem İstanbul’un çürük evlerini, binalarını yıkmadan siz yıkmaya başlayın. İnsafı depreme bırakmayın. Deprem İstanbul’u çürük yapılarını yıkmadan, insanları öldürmeden İstanbul’u kurtarmak adına topyekûn bir seferberlik başlatılmalıdır. Ölmeden önce binaları mezar yapmaktan kurtarmalıyız. İstanbul için acil eylem planı derhal yürürlüğe girmelidir. Türkiye bir deprem ülkesidir; afet veya deprem bakanlığı mutlaka kurulmalıdır. Belediyelerin arama kurtarma ekipleri ve lojistikleri, sivil toplum kuruluşları bütün birimler ve genel müdürlükler bu bakanlığa bağlanmalı. Daha çabuk organize ve koordine olabilen bir yapıya kavuşmalıdır. İstenilen önleyici tedbirlerin alınmasıdır. İnsanları öldürmemeliyiz. İnsanların nasıl ölmeyeceği ile ilgili planlar, zeminler oluşturmalıyız. Öte yandan yetkililerin depremin yaşandığı şehirlerde insanların şehirlerde yaşamasına teşvik etmesi, vatandaşın orada bulunabilmesi içim gerekli alt yapı, üst yapıyı derhal kurması lazım. Dikkatli ve planlı bir göçü önleme ve oradaki insanımızın yaşadıkları şehirlerde kalmasının sağlanması gerekmektedir” dedi.
‘YENİ MEVZUATLARA GEÇMEK LAZIM’
Çayır, deprem bölgelerine yapılan yardımlar ile ilgili, “Bir dirhem Hz. İbrahim’in ateşine su taşıyan olsun; adı ahbap olur, vahap olur ya da başkası olur, Kızılay olur, AFAD olur herkes olur. İsmi duyulmamış olur. Hepsine ayrı ayrı teşekkür etmemiz lazım. İnsanlar ne yapmış, sonuç olarak bir el uzatmışlar. İnsanlar güvenmiş, destek sunmuşlar. Bunu ne diye suçlu ilan ediyorsunuz. Dönüp kendimize biz neden zamanında müdahale edemedik diye sormak gerekmez mi? Bu durumlarda ‘durumu kurtaralım’, ‘dışarıda, içeride bizi seyredenler var’ diye gerçeklerin üzerini örtmek bize fayda sağlamaz. Gerçeklerle acı da olsa milletin ve yöneticilerin yüzleşmesi gerekir ki, bir daha aynı şeyleri yaşamayalım. Yeni mevzuatlara geçmek lazım. Bu şekilde şehirler inşa edilemez” diye konuştu.