Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Nihal Özaras, ortopedik ayakkabı ve ayak sağlığına ilişkin değerlendirmede bulundu.
Ayakkabı ayağı travmalardan koruyor
Ayakkabının ayak sağlığını korumadaki önemine işaret eden Doç. Dr. Nihal Özaras, ”Ayakkabı, ayağımızı travmalardan korur; yürürken, çalışırken, spor yaparken hareketlerimizi kolaylaştırır. Ayakkabı seçimi moda, ekonomik durum, kültürel etkiler gibi pek çok faktörden etkilenir. Ancak gün içinde uzun süre kullanılacak ayakkabılarda en çok dikkat edilmesi gereken özellik konforlu olması ve ayağı rahat ettirmesi olmalıdır.” diye konuştu.
Ayakkabı konforlu olmalı ve ayağı rahat ettirmeli
Doç. Dr. Nihal Özaras, konforlu ve ayağı rahat ettirmesi amacıyla tasarlanarak yapılan, ayağın topuk, metatarsal bölge gibi fazla yük binen noktalarına ekstra destek sağlayan tasarıma sahip ayakkabıların ”ortopedik ayakkabı” olarak isimlendirildiğini söyledi.
Ortopedik ayakkabılar hafif ve yumuşak materyalden yapılmalı
Ortopedik ayakkabının sahip olması gereken özelliklere dikkat çeken Doç. Dr. Nihal Özaras, ”Ortopedik ayakkabılar, hafif ve yumuşak materyalden yapılmış olmalı, ayağa tam olarak oturmalı, vurma veya ağrıya neden olmamalıdır.” uyarısında bulundu.
Yürümeye başlayan çocuklarda yumuşak ayakkabı tercih edilmelidir
Ortopedik ayakkabıların her yaş grubunda kullanılabildiğini kaydeden Doç. Dr. Nihal Özaras, ”Yürümeye başlamasından itibaren çocuklarda, ayak çevresi bağ ve kasların gelişimini desteklemek için yumuşak, ayağın rahatça hareket etmesine izin veren ayakkabılar seçilmelidir.” dedi.
Ayakta çalışanlar ortopedik ayakkabı tercih etmeli
Erişkinlerde, özellikle gün boyu ayakta çalışan veya çok yürüyen meslek gruplarında, mutlaka ortopedik ayakkabılar tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Nihal Özaras, ”Yine ev içinde, mutfak işi vs nedeniyle çok ayakta duran kişilerin ortopedik terlikler kullanması uygun olacaktır.” dedi.
Şeker ya da romatizma hastaları ayakkabı seçimine dikkat!
Doç. Dr. Nihal Özaras, ”Yaşlılarda, şeker hastalığı veya romatizmal hastalıkları olanlarda da ayaktaki dokuları ve eklemleri zorlamayan ortopedik ayakkabılar kullanılmalıdır.” dedi.
Bazı ayak sorunlarında özel tabanlık kullanılmalı
Doç. Dr. Nihal Özaras, ayağında düz tabanlık veya farklı yapısal problemler olanlarda ise piyasada satılan ortopedik ayakkabıların yeterli olmadığını vurgulayarak bu kişilerin kendi ayak yapılarına göre özel düzenlenmiş tabanlıklar kullanılmasını önerildiğini söyledi.